Stel nu eens dat je via virtual reality toch live een event of wedstrijd mee zou kunnen maken. Hoe gaaf zou dat zijn. Oh wacht, dat kan dus al? Huh?

Historisch

“Watch history in the making”, althans, dat is de manier waarop Amerikanen hun verkiezingsdebatten aankondigen. Typisch Amerikaans natuurlijk. Deze keer gebeurde er wel iets historisch. Het had niets te maken met Trump of Hillary Clinton, maar met de manier waarop de debatten werden uitgezonden.

Het eerste Republikeinse debat is namelijk terug te zien in virtual reality, het Democratische debat was zelfs live te volgen via virtual reality en kan nu ook integraal teruggekeken worden op dezelfde manier.

Het was de eerste keer ooit dat een event via een livestream in virtual reality te volgen was. Dit werd mogelijk gemaakt door een partnership van CNN en NextVR. Ongeacht de uitkomsten van de debatten was de stream dus wel een mijlpaal in de virtual reality-historie.

cnn

Onvergelijkbaar

Voor iedereen (met een Galaxy Gear VR dan) was het Democratische debat dus live te volgen, ongeacht de locatie van de persoon. Hetzelfde debat was uiteraard ook live te volgen via de tv, maar dat is toch onvergelijkbaar …

Daar waar je bij de tv-uitzending kijkt naar datgene wat de regie je voorschotelt, ben je bij de VR-variant veel meer ter plekke. Je ziet bijvoorbeeld de cameramensen lopen, je ziet hoe de andere kandidaten reageren op een antwoord op een vraag, dat rode lampen aangaan om aan te geven dat een kandidaat zijn antwoord moet afronden, etc. En je kunt uiteraard zelf bepalen wanneer je welke kant op kijkt en dus ook wat je ziet.

De debatten zelf zijn trouwens ook nog wel leuker om te volgen dan verwacht, de vragen zijn best wel scherp. Zo is in het Democratische debat de eerste vraag aan Hillary Clinton of ze soms haar antwoord aan haar publiek aanpast, want ze geeft niet altijd hetzelfde antwoord op dezelfde vraag. Zoals gezegd, dat was nog maar het begin.

Is het dan helemaal perfect?

Nee, dat nog niet. Deels komt dat doordat je mogelijkheden ziet terwijl je kijkt, en deels doordat de techniek nog niet optimaal is. Om met het laatste te beginnen, zelfs op een Galaxy S6 is het beeld nog niet goed genoeg. Je ziet vage contouren van de gezichten en zeker geen details. Dat ligt dus niet aan het materiaal, maar aan de beeldschermen. Als je heel snel je hoofd draait is het beeld soms schokkerig. De mensen lijken ook wat klein. Ook de mobiele telefoon zelf houdt het niet de hele tijd vol, na een tijdje moet de telefoon afkoelen. Een goed moment om de batterij weer op te laden ook, want het vergt ook best wat van de batterij.

Maar zeker als je de uitzending terugkijkt vraag je je af waarom je bijvoorbeeld niet kunt doorspoelen, zeker in het geval van een reclameblok tijdens de tv-uitzending waarbij je een statisch scherm ziet in VR.

Het camerastandpunt wordt regelmatig gewisseld, maar al snel wil je zelf kunnen kiezen welk standpunt je hebt. Ook zou je de mogelijkheid willen hebben om in te zoomen. Oftewel, ineens voel je de behoefte om zelf de regisseur te zijn.

Als je naar de tv-uitzending zou kijken, kun je een second screen gebruiken, dat kan (nog) niet in VR. Laat staan dat je zelf kunt tweeten tijdens de livestream. Overigens lijkt dat een kwestie van tijd.

Was het dan geen goede ervaring? Het was zeker wel de moeite waard. Apart ook om mee te maken, leuker ook wel dan de tv-uitzending denk ik, juist ook door alle dynamiek eromheen. En het wordt natuurlijk alleen nog maar beter!

Livestream?

NextVR heeft een high-end camera en bijbehorende software ontwikkeld waarmee het mogelijk is om een event in 180 of 360 graden te filmen en dus te streamen in 3D. Op dit moment worden de meeste VR-films opgenomen met houders, met meerdere GoPro-camera’s, waarbij de beelden van de verschillende films aan elkaar gestitcht moeten worden tot één beeld. Veelal in 2D omdat 3D nog complexer is (kom ik in een volgend blog op terug). Na eerdere kleinschaligere uitzendingen was het nu dus voor het eerst live te zien, wel in 180 graden, maar dat deed weinig af aan de ervaring.

nextvr-camera-system

En verder?

In de NextVR app (verkrijgbaar op Samsung Gear VR) kun je ook beelden van de wedstrijd Barcelona – Manchester United kijken van afgelopen zomer. Ook dan heb je zeker het idee dat je in het stadion bent. Eerder hadden ze al onder andere ijshockey, autoraces en golfevents opgenomen, ook was er al een livenummer van Coldplay beschikbaar als demo.

barca-manu

Kortom het is dus echt een kwestie van tijd voordat je thuis een voetbalwedstrijd kunt beleven alsof je er zelf bij bent. Waar in de wereld de wedstrijd ook gespeeld wordt … Of dat je elke avond live de wereldtournee van een favoriete artiest kunt volgen, vanaf het podium als je dat wilt.

Wat mij betreft was de VR-uitzending van het debat dus historisch. En ja, die concerten zie ik ook wel zitten. En jij, wat zou jij live willen volgen?

0 Shares:
Dit artikel is 6.348 keer gelezen