Bijna iedereen heeft tegenwoordig een smartphone en zit hiermee constant op het internet. Heb je enig idee hoeveel data je hier eigenlijk mee verbruikt? Laten we een kijkje nemen.

Er wordt meer gebruik gemaakt van data dan ooit tevoren. In de trein browsen op het internet, games spelen in de badkamer – je weet wel tijdens welke bezigheid – en de hele wereld moet op de hoogte blijven van je leven in de vorm van selfies, belfies, welfies, drelfies, dronies en al die andere ‘fies’. Je maakt gebruik van mobiel internet via het netwerk van je provider. Hoe meer gebruik jij maakt van mobiel internet, hoe fijner je provider dit vindt.

Jouw mobiele verbruik wordt bepaald door het aantal MB’s dat je verstuurt en ontvangt. Je dataverbruik kan nog best snel uit de hand lopen en jij weet natuurlijk als geen ander dat hier kosten aan verbonden zitten. Dit kan zijn in de vorm van een abonnement, databundel of de kosten worden van je prepaid beltegoed afgeschreven.

Laten we eens kijken naar de apps die je gebruikt

Heb je geen idee hoe het komt dat je zo snel door je data gaat? Dan is het verstandig om eens te kijken naar de apps op je telefoon. Je maakt de hele dag gebruik van WhatsApp, Facebook, Twitter, YouTube en nog vele anderen. Deze kleine programmaatjes kunnen wel eens de grootste dataslurpers zijn – hoewel ze niet allemaal veel gebruiken.

Wat doen mijn apps?

WhatsApp is enorm populair en verbruikt gelukkig ook weinig data. Je kunt 100 berichten per dag sturen en dan heeft WhatsApp aan het einde van de maand slechts een paar mb verbruikt. Dit geldt alleen voor het versturen en ontvangen van tekstberichten – dus niet bij bijvoorbeeld het versturen en ontvangen van foto’s of video’s via de messaging app.

Een leuk tijdverdrijf tijdens het reizen of als je je verveelt is het kijken van filmpjes of luisteren van muziek. Doe dit niet! Of in ieder geval, niet via mobiel internet als je een tijdje gebruik wilt maken van je beschikbare data. Apps zoals YouTube of Spotify – waarbij je video’s of muziek streamt – verbruiken enorm veel mb’s. Een 10 minuten durende Youtube video kost je al gauw 400mb, een half uur nieuwe nummers luisteren op Spotify wel 1GB! Voor je het weet heb je geen data meer over.

Bron:  EenSimBlog.
Bron: EenSimBlog.

Mijn app gebruik verminderen dus…

Dat is een begin, maar geen oplossing. Het verbruik van je data kan hoger zijn dan dat je verwacht doordat vaak op de achtergrond naar e-mails wordt gezocht of apps nog blijven lopen. Sneaky!  De beste manier om je gebruik in de hand te houden is mobiele data alleen in te schakelen wanneer je het nodig hebt. Naast deze tip hebben wij er nog een paar voor je

Tips voor het besparen van data:

  1. Maak gebruik van wifi wanneer dit kan – zet dan ook wel je mobiele data uit.
  2. Pas de instellingen van je telefoon aan voor je e-mail, kaart- en locatievoorzieningen.
  3. Pas bij de instellingen van je telefoon het mobiele gebruik van je apps aan.
  4. Sluit je apps goed af (op ‘terug’ blijven klikken valt hier niet onder).
  5. Let op met het streamen van muziek en video’s.
  6. Download of update alleen apps als je gebruik maakt van wifi.
  7. Download een app die je dataverbruik bijhoudt (zoals My Data Manager, Data Usage of 3G Watchdog)

Mocht je toevallig last hebben van een gevalletje ‘ik ben (bijna) door mijn data heen!’, je prepaid beltegoed of data bundels kun je eenvoudig online opwaarderen bij beltegoed.nl.

0 Shares:
1 comment
  1. Ooit heb ik de Setextbrowser geschreven. Deze toont uitsluitend de teksten van de website die je bezoekt. Het aantal bytes wat je hierdoor binnenhaalt tijdens het browsen wordt daarmee drastisch teruggebracht.

Comments are closed.

Dit artikel is 15.543 keer gelezen