Vanaf nu heb je geen bankapplicatie meer nodig voor kleine overboekingen in de kroeg, voor een cadeau of die paar rondjes extra die je gaf tijdens de laatste avondjes uit. Maak eenvoudig geld over naar je vrienden via Facebook.

People already pay each other for various things like paying the rent or splitting the dinner bill, “so why don’t we finish those conversations in the same place we started?” – Steve Davis, Facebook’s payments program manager, to Mashable.

Ik doe het vaak: met vrienden praten over geld, verrekeningen, samen cadeaus kopen. En ja, dat bespreek ik op WhatsApp en in sommige gevallen op Facebook Messenger. Ik ben blijkbaar niet de enige. Facebook zag en las in onze berichten kennelijk de behoefte aan een betaaloptie. Bij het lezen van de koppen, had ik zoals vaak bij nieuwe dingen van Facebook een, niet heel positieve, mening klaar. Ik besloot dit keer niet té veel te vinden van deze nieuwe optie en Google te vragen hoe het zit met dit nieuws – Ik weet het als je Facebook niet vertrouwt, zou je het eigenlijk ook niet de waarheid aan Google moeten vragen.

In het kort

Ik zocht en vond. Voor jou een korte samenvatting. Je koppelt je bankrekening aan Facebook – if you dare. Vervolgens start je een privégesprek met een van je vrienden en klikt op het dollar teken – ja wij wonen in Nederland en moeten dus nog even geduld hebben voor wij deze hippe nieuwe feature met euro’s mogen uitproberen. Klik vervolgens op ‘pay’. Je vriend krijgt nu de melding dat hij/zij geld ontvangt, klikt op accepteren en bam: er staat binnen drie werkdagen geld op de rekening.

Google Wallet de tweede

Dus, betalen zonder je bankapp. Iets wat Google Wallet en Paypal natuurlijk al even doen. Nog een goede reden voor Facebook om de betaaloptie toe te voegen. Zo hoef je niet naar een van de andere platforms, maar blijf je lekker hangen op Facebook. Betalen op Facebook kan alleen nog met een debetcard (een ‘normale’ bankpas zoals we het in Nederland kennen). Betalen met een creditcard zou te fraudegevoelig zijn.

Te fraude gevoelig?

“Betalen met een creditcard te fraudegevoelig? Dat geldt toch net zo goed voor een ‘normale’ betaalkaart? Het geheel lijkt mij heel kwetsbaar.” Dat was mijn eerste gedachte die al snel veranderde in een klein beetje vertrouwen. Zo kwetsbaar kan het niet zijn. Ik denk dat Facebook heel goed over de gevaren heeft nagedacht. Je krijgt bij het inloggen een persoonlijke cijfercode die je nodig hebt bij het overmaken van centjes. Werkt jouw telefoon met een vingerafdruk, dan kun je dit als beveiliging inzetten. Heb je niets met beveiligen of leef je graag op het randje: je kunt de beveiliging ook helemaal uitschakelen.

Natte droom voor de marketeer

Ik ben benieuwd naar de nieuwe feature. Als hij er is zal er vast voldoende over te lezen zijn of misschien probeer ik het zelf wel uit #proefkonijnen. Een ding is zeker. Voor de marketeer die nu al van zijn stoel glijdt van alle data die het web ons geeft is dit alleen maar mooi. Hoe meer data hoe beter.

Voor wie het ook wil zien #video

To be continued…

Wat zijn jouw eerste gedachte over deze nieuwe feature van Facebook?

0 Shares:
Dit artikel is 4.697 keer gelezen