De Bevingmeter van het bedrijf Schuddema (ja echt) geeft Groningers de mogelijkheid binnenkort zelf aardbevingen in de regio te registreren.

Crowdsourcing

Door gebruik te maken van de bewegingssensoren in smartphones, meet de app automatisch wanneer sprake is van een aardbeving en registreert het de kracht. Het initiatief is een perfect voorbeeld van crowdsourcing. De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) die nu verantwoordelijk is voor de registratie van bevingen, beschikt over zo’n 250 meetpunten. Gaan de Groningers met de app aan de slag, dan kan dit oplopen tot tienduizenden. Als slechts 10% van de inwoners de app gebruikt, komen er al 40.000 meetpunten bij. Afhankelijk van de nauwkeurigheid van de app, levert dit een schat aan informatie op.

Schuddema

De aardbevingsapp is een initiatief van ICT-ondernemer Stef van der Ziel, eigenaar van de bedrijven Jet-Stream en StreamZilla. Van der Ziel werkte samen met de Groningse ontwikkelaar Peperzaken. De naam van het bedrijf die de app uitbrengt, Schuddema, is zelfverzonnen en een mooie knipoog naar waar het allemaal om te doen is: bevingen.

Bescherming en inzicht

Dankzij de app worden straks veel meer gegevens verzameld over bewegingen in de Groningse grond. De data die zo verkregen wordt, kan weer gebruikt worden om gebouwen beter te beschermen, risicogebieden te vinden en bouwplannen nauwkeuriger voor te bereiden.

Schade melden

Een extraatje in de app is de mogelijkheid om met een druk op de knop schade te melden bij de NAM, zodat er een taxateur langs kan komen. De Bevingmeter wordt gesteund door Rabobank, Univé en Dagblad van het Noorden. Wanneer de app precies uitkomt en of de NAM staat te springen van vreugde, is nog niet bekend.

0 Shares:
2 comments
  1. Onzinnig dit. Naast de NAM zelf plaatst TNO als onafhankelijk instituut momenteel honderden geijkte en uiterst gevoelige sensoren in gebouwen in het aardbevingsgebied. Deze meters zijn allemaal gelijk en de plaats van bevestiging wordt door een bouwkundige bepaald. Dit in tegenstelling tot een netwerk van smartphones. Die zijn allemaal verschillend, hebben verschillende sensoren, zitten al dan niet in een beschermhoesje. De sensoren van smartphones zijn veel minder gevoelig en zijn niet geijkt. De locatie van de smartphone verschilt voortdurend, ligt het ene moment op tafel en bevindt zich het andere moment in een broekzak.
    Het is dus volkomen overbodig en de gegevens die het oplevert zijn onbruikbaar want onbetrouwbaar en onnauwkeurig. Het speelt in op onderbuik gevoelens en het kennelijke doel is geld verdienen, met het verzamelen van de data als middel

    1. Dag Erik, ik ben ook heel benieuwd naar de nauwkeurigheid. Dit zal ongetwijfeld niet te vergelijken zijn met professionele apparatuur. Desondanks kan de app wel trends aangeven over gebieden. Het is interessant deze naast de metingen van NAM en TNO te leggen. Daarbij kan het ook een waardevol instrument zijn om inwoners een gevoel te geven zelf enigszins bij te dragen aan hun eigen veiligheid, in plaats van volledig afhankelijk te zijn van grote partijen. Wat er met de data gaat gebeuren is mij niet bekend, je had gevonden dat het verkocht gaat worden?

Comments are closed.

Dit artikel is 11.253 keer gelezen