De Bevingmeter van het bedrijf Schuddema (ja echt) geeft Groningers de mogelijkheid binnenkort zelf aardbevingen in de regio te registreren.

Crowdsourcing

Door gebruik te maken van de bewegingssensoren in smartphones, meet de app automatisch wanneer sprake is van een aardbeving en registreert het de kracht. Het initiatief is een perfect voorbeeld van crowdsourcing. De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) die nu verantwoordelijk is voor de registratie van bevingen, beschikt over zo’n 250 meetpunten. Gaan de Groningers met de app aan de slag, dan kan dit oplopen tot tienduizenden. Als slechts 10% van de inwoners de app gebruikt, komen er al 40.000 meetpunten bij. Afhankelijk van de nauwkeurigheid van de app, levert dit een schat aan informatie op.

Schuddema

De aardbevingsapp is een initiatief van ICT-ondernemer Stef van der Ziel, eigenaar van de bedrijven Jet-Stream en StreamZilla. Van der Ziel werkte samen met de Groningse ontwikkelaar Peperzaken. De naam van het bedrijf die de app uitbrengt, Schuddema, is zelfverzonnen en een mooie knipoog naar waar het allemaal om te doen is: bevingen.

Bescherming en inzicht

Dankzij de app worden straks veel meer gegevens verzameld over bewegingen in de Groningse grond. De data die zo verkregen wordt, kan weer gebruikt worden om gebouwen beter te beschermen, risicogebieden te vinden en bouwplannen nauwkeuriger voor te bereiden.

Schade melden

Een extraatje in de app is de mogelijkheid om met een druk op de knop schade te melden bij de NAM, zodat er een taxateur langs kan komen. De Bevingmeter wordt gesteund door Rabobank, Univé en Dagblad van het Noorden. Wanneer de app precies uitkomt en of de NAM staat te springen van vreugde, is nog niet bekend.


Geschreven door