Twee maanden geleden werd ik door vrienden uitgenodigd om mee te gaan naar de bioscoop. Het betrof een 3D-film, waardoor ik de uitnodiging heb moeten afslaan. Ik trek dat namelijk niet. 

Grapje zeker?

Een goede vriend vertelde me jolig over een 2D-bril die ik dan maar moest proberen. Ik had het gevoel dat hij me in de maling nam, maar hij was bloedserieus. Na enig onderzoek bleek dat het inderdaad niet om een grap ging, maar dat er echt brillen zijn die 3D naar 2D converteren. Ik heb hem besteld en getest.

Zit het?

Om de bril te testen, ben ik met de 2D-bril en de 3D-bril naar ‘Guardians of the Galaxy’ geweest. Als brildrager ben ik überhaupt niet zo te spreken over het dragen van een bril over een andere bril. Maar de 2D-bril zit comfortabel. Zelfs al hij over je eigen bril zit. De constructie van de 2D-bril voelt net zoals een 3D-bril plastic aan, maar hij is stevig genoeg om meerdere malen naar de bioscoop mee te nemen. Hij is qua uiterlijk niet te onderscheiden van de 3D-bril waardoor je niet als een 2D-hipster buiten de boot valt.

Kijkt het?

Een standaard bioscoopfilm draait op 24 beelden per seconde. Dat is het minimale wat een brein als een vloeiende film ziet. Wanneer de framerate van de film daalt, wordt het beeld wazig. Dit fenomeen gebeurt tijdens een 3D-effect. Je brein heeft meer tijd nodig om het 2D-beeld om te zetten naar 3D-beeld. Dit heeft als gevolg dat bij snelle scenes het beeld wat waziger wordt. Dit is één van de grootste veroorzakers van hoofdpijnklachten. Je brein heeft het gevoel constant opnieuw te focussen om het beeld weer helder te krijgen. Omdat de de 2D-bril alles in 2D vertoont, zorgt het ervoor dat snelle actiescènes soepeler lopen en het beeld helder wordt waargenomen. De glazen van de 2D-bril zijn net als de 3D-brillenglazen een beetje donker getint. Hierdoor behoudt de 2D-bril een nadeel van de 3D-bril: de kleuren van de film zijn met een 2D-bril net zo donker al met een 3D-bril.

Werk het?

De 2D-bril is een verademing voor filmliefhebbers die 3D-films niet kunnen zien zonder hoofdpijn te krijgen. De 2D-bril werkt zeer goed en biedt de mogelijkheid om snelle actiefilms in 2D te bekijken. Werkt de 2D-bril overal? Nee, helaas niet.  IMAX-films kunnen niet met de 2D-bril worden bekeken. Dit komt doordat IMAX-films een andere 3D-techniek gebruiken waar de 2D-bril niet mee overweg kan. De 2D-bril is met acht euro een kleine investering om bioscoopbezoek weer prettig te maken. Bestellen was eenvoudig en binnen drie dagen had ik mijn 2D-bril in huis. De bril is te bestellen via: http://www.2dbril.com.

0 Shares:
Dit artikel is 8.811 keer gelezen