Is concentratie niet je sterkste punt? Laat jij je leiden door de notificaties op je telefoon, je Twittertijdlijn en grijp je elk binnenkomend mailtje aan als afleiding? Dan is het tijd voor trucs om je concentratie vast te houden. Als is het maar voor 25 minuten.

Van writers block heb ik zelf meestal niet zo’n last. Mijn probleem zit ‘m meer in het niet goed kunnen concentreren om wat ik schrijf in één keer af te maken. Een soort van ‘concentratieblock’ dus. Herkenbaar? Gelukkig zijn er trucjes om tijd te blokken om je te concentreren iets af te maken. Concentreren kun je leren, gelukkig maar.

Verslaafd aan notificaties

Dagelijks neem ik me voor om geconcentreerd te werken. En dan… hoor ik een piepje, zie ik een symbooltje flikkeren of check ik zelf de apps op mijn smartphone om te kijken of er ergens nog wat binnen is gekomen. Heb jij daar ook last van? Dan zit er maar één ding op: alle notificaties uit! Het is even een werkje, maar daarna word je ook nergens meer door gestoord. Heb je een onweerstaanbare drang om toch continu te kijken of je wat mist? Dan moet je jezelf dwingen. Daar zijn gelukkig technieken voor.

Pomodoro voor 25 minuten concentratie

Via een collega hoorde ik van de Pomodorotechniek. Iets met een tomaat in de vorm van een kookwekker. Je zet een kookwekker op 25 minuten. In de tussentijd werk je geconcentreerd aan een taak. Daarna neem je 3 minuten pauze en start je een nieuwe periode van 25 minuten. Na 4 keer mag je jezelf belonen met een langere pauze. Alles wat je nodig hebt is een kookwekker. Maar gelukkig is er ook een handige online tool om je 25 minuten te meten. Gebruik je Chrome, stel dan de notificaties in.

Mindful of leeg?

De laatste tijd hoor je veel over mindfulness. Een rozijntje eten en daar 1,5 uur over doen terwijl je het rozijntje ervaart met al je zintuigen. Zoiets stel ik me voor bij mindfulness. Waar het op neerkomt is dat je iets doet met al je aandacht. Dus dat kan ook werken voor het schrijven van teksten. Ik heb er een boekje van Chris Grijns over gekocht. De meest simpele oefening die erin staat is dat je elk uur 3 keer bewust in- en uitademt. De schrijver noemt dit micropauzes. Schijnt te helpen bij stress, en echt waar, je komt ervan tot rust.

Sporten voor meer concentratie

Van sporten als yoga, pilates en sommige martial arts raak je ontspannen. Dat werkt dan weer door in je dagelijkse leven. Wist je dat je ook met andere sporten je concentratievermogen vergroot? Uit een studie van de Humboldt Universiteit blijkt het goed voor de concentratie als je tussen werk of studie door even rustig sport, 12 minuten langzaam hardlopen bijvoorbeeld. Handig voor de mensen die vanuit huis werken. Ga in elk geval elke dag even naar buiten voor een wandeling van 20 minuten. Hoe druk je het ook hebt. Wandelen vergroot je concentratie dus die 20 minuten heb je zo weer terugverdiend.

Beloon jezelf

Ergens in de jaren 90 – toen ik nog studeerde – had je geen smartphones, geen e-mail en dus ook geen notificaties. Toch lukte het me toen ook al niet om me langer dan zeg 5 minuten te concentreren. Het enige wat werkte was mijzelf een beloning beloven. Dan moest ik van mezelf tot 19.00 uur studeren en dan mocht ik Goede Tijden Slechte Tijden kijken (dat was toen nog leuk). Of ik beloonde mezelf met wat lekkers te eten. Probeer het eens. Beloof jezelf een muffin, een gevulde koek of een wandeling in de buitenlucht. Het maakt niet uit wat het is, als jij er maar blij van wordt en je daardoor aan je eigen afspraak houdt.

Mijn concentratie tijdens het schrijven van deze blog

Tijdens het schrijven van dit artikel heb ik zeker 4 keer mijn Gmail gecheckt, 5 keer op het intranet van 42bis gekeken, 2 keer mijn tijdlijn van Twitter gecheckt en 3 keer Whatsapp bekeken. Aan het eind heb ik Pomodoro gebruikt om de blog af te ronden. En ik heb een notificatie ingesteld zodat ik het meteen weet als de Pomodoro-app klaar is.

Heb jij een goede concentratietip? Deel ‘m.

0 Shares:
5 comments
 1. Mijn oplossing is wat drastisch, maar bevalt eerlijk gezegd steeds beter: thuis geen internet. M’n mails lees ik elke ochtend in het wifi-café (met een cappuccino ernaast) en thuis concentreer ik me offline op mijn (redactie)werk. Ik heb dus ook geen smartphone; dus misschien zijn dit wel twee ‘oplossingen’. Of misschien drie: geen Facebook; scheelt ook veel tijd. Alhoewel ik dit volgens mij compenseer met LinkedIn.
  Een mens wil nou eenmaal horen en gehoord worden.

 2. Bijna alle notificaties staan op stil en verschijnen niet op het beeldscherm dus er is nauwelijks geluid en nog minder licht om mij af te leiden.
  Verder weten mijn vrienden dat ik een trage app-er ben dus die vinden het niet vreemd wanneer er niet meteen een reactie komt.
  Normaal, tijdens werkweken, zijn er twee ‘momenten’ waarop ik Twitter check. Voor en na het werk Facebook en blog idem dito. In de vakantie (nu dus) gaat het wel eens mis. Snif.

  1. Rianne, vaste momenten om social media te checken, ga ik denk ik ook invoeren. Hoewel het na een plaatsen van een blog wel heel verleidelijk is om vaak te checken of het wat doet op bijvoorbeeld Twitter :)

 3. Wat goed dat je thuis geen internet hebt, Rob. Interessante keuze. Daar zou ik wel eens een blog over willen lezen!

Comments are closed.

Dit artikel is 7.672 keer gelezen