Elk jaar is er weer een woord van het jaar verkiezing. De (in mijn ogen) gekste woorden worden tot het woord van het jaar gekozen. Zo was het woord “selfie” in 2013 het woord van het jaar, en de woorden “project-X feest” en “tuigdorp” werden het woord van het jaar in respectievelijk 2012 en 2011.

Zoals ik al zei, vind ik de verkiezing van het woord van het jaar niet erg interessant. Ik ben geen taalpurist of Neerlandicus, maar ik vind de woorden die worden uitverkozen tot het zogenaamde “woord van het jaar” niet erg Nederlands (selfie bijvoorbeeld). Ze hebben ook geen toegevoegde waarde voor de Nederlandse taal (project-X feest).

Nu bestaat de verkiezing van het woord van het jaar in Nederland pas vanaf 2003, maar in bijvoorbeeld Amerika bestaat dit fenomeen al veel langer. Ook de Oxford English Dictionary heeft een overzicht van woorden per geboortejaar, dus zo kun je ook eens terugkijken wat het woord van het jaar in jouw geboortejaar was.

Shopaholic

Ik kom uit het jaar 1984 en volgens de OED was dat hét jaar van het woord shopaholic. Nu heb ik persoonlijk niet heel veel met dit woord, want een shopaholic ben ik, man als ik ben, helemaal niet. Ik koop graag CD’s en DVD’s, maar daar heb je het dan ook wel mee gehad. Het woord van 1983 is dan wel weer heel tof, namelijk “air guitar”. Dit woord had het woord van 1984 moeten zijn. Het had zeker goed bij me gepast, want ik heb in mijn jonge jaren heel wat uurtjes luchtgitaar gespeeld….

Wat is het woord uit jullie geboortejaar en hebben jullie wat met dit woord of totaal niet? Wat vinden jullie in het algemeen van een dergelijke verkiezing? Vinden jullie het een onzinnige verkiezing, gezien de winnende woorden of vinden jullie het wel leuk?

0 Shares:
2 comments
  1. 1993 geeksville! Ha, grappig! Ik ben zelf een hardocre geek, dus ik vind het wel passen. Persoonlijk vind ik het woord van het jaar nergens op slaan. Zoals je al zei, ze hebben totaal geen waarde voor de Nederlandse taal.

Comments are closed.

Dit artikel is 6.178 keer gelezen