Twee Noorse politici hebben Edward Snowden genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede van 2014. Baard Vegar Solhjell en Snorre Valen (alleen de namen zijn al fantastisch) zijn van mening dat de klokkenluider heeft bijgedragen aan een meer stabiele en meer vredevolle wereld.

Toeval of niet?

Op de dag van de nominatie vallen de hoge veiligheidsheren in de V.S. Edward Snowden flink aan. James Clapper – US Director of National Intelligence –  verklaart tegenover een onderzoekscommissie in de V.S.  dat Snowdens onthullingen tot doden zullen leiden. Volgens hem zijn de natie en de mensen nu minder veilig en heeft Snowden de ‘meest massale en schadelijke bedreiging van intelligente informatie in de geschiedenis’ voor elkaar gekregen. Volgens CIA directeur John Brennan zijn de gelekte documenten studiemateriaal voor Al-Qaeda terroristen.

Send Snowden home

Intussen zit Edward Snowden nog steeds op basis van tijdelijk asiel in Rusland. Hoewel Moskou heeft aangegeven zijn asiel te zullen verlengen zolang dat nodig is, is dit natuurlijk nog geen heel stabiele basis. Op Avaaz is daarom de petitie ‘Send Snowden home‘ gestart om druk uit te oefenen op Brazilië om Snowden echt asiel te verlenen. ‘Als leider van een mondiale beweging voor internetvrijheid en privacyrechten, is Brazilië het perfecte heenkomen voor een man die zijn leven heeft opgeofferd om de vergaande en illegale VS-spionage te onthullen.’

Bronnen: The Guardian, RT, The Guardian, Volkskrant.

0 Shares:
Dit artikel is 5.556 keer gelezen