Reken jij jezelf tot de taalnerds van deze wereld? Dan geniet je zeker van de nieuwste taal-app “Vogala”. Inderdaad: een app met dat ‘oudste’ Nederlandse zinnetje “Hebban olla vogala nestas hagunnan.”

Taal-apps zijn er volop. Taalvoutjes, Onze Taal, taallessen: allemaal zijn ze te downloaden (al dan niet tegen betaling) in Apple Store of Google Play. Maar met de app “Vogala” geniet je niet van spelfouten uit folders of werkwoordsvormen. Je leest en hoort onze taal zoals die allang niet meer wordt gesproken. “Vogala” bevat de beroemdste stukken Nederlandse literatuur uit de Middeleeuwen. Bestaan die dan? Jazeker. En via de app kun je kennismaken met het literaire Middelnederlands.

Is een app Middelnederlands leuk?

Het is in ieder geval bijzonder. Misschien heb je op de middelbare school die teksten moeten lezen. Weinigen van ons werden daar opgewonden van. Maar met Vogala kun je voor het eerst Middelnederlands  beluisteren. En gek genoeg is het Middelnederlands daar voor bedoeld : om naar te luisteren. De middeleeuwse gedichten werden voorgedragen op kermissen of markten. Als je ze hoort via deze app, zijn ze een stuk leuker dan wanneer je ze leest.

Wie verzint zo’n app?

Dat is niet de eerste de beste. Initiatiefnemer Frits van Oostrom is hoogleraar Middeleeuwse letterkunde in Utrecht. Hij publiceerde al eerder de bestseller Maerlants wereld (AKO literatuurprijs 1996) en in 2013 het bejubelde Wereld in Woorden, over onze  middeleeuwse literatuur. Van Oostrom merkte dat zijn toehoorders die oude teksten veel beter snapten als hij ze voorlas. En het idee voor de app was geboren.

Wat moeten we ermee?

Vooral genieten. Het Middelnederlands is ingesproken door Van Oostrom zelf, maar ook door Nederlandse en Vlaamse gastsprekers als Menno Bentveld (Vroege Vogels, over natuur) en Jan-Luc van Tol (Fokke & Sukke, komische teksten). Het is magisch om die lang vergeten taal te horen. En het ritme is vaak meeslepend, zeker als echte kenners de teksten hebben ingesproken. Dat geldt natuurlijk niet voor alle onderdelen: een grappige fabel is vaak leuker dan een Bijbeltekst.

Mooie app voor taalnerds

Al met al is het een app voor Nederlandse taalnerds. En in die niche kunnen er niet genoeg zijn. Voorlopig is de app Vogala alleen te downloaden via de Apple Store. Van Oostrom belooft ook een Androidversie èn meer teksten in de updates. Eén kanttekening is op zijn plaats. De eerste tekst “Hebban olla vogala nestas higunnan” is strikt genomen geen Middelnederlands, maar (laat-) Oudnederlands. Misschien is een app van die taalperiode ook leuk. Voor taalnerds zoals ik dan.

0 Shares:
4 comments
  1. Ooooh, dit is gewoonTE leuk! Maar ik kon met mijn iPhone de app niet vinden in de App Store. Google leerde me dat het om een iPad app gaat. Opgelost :-)

Comments are closed.

Dit artikel is 7.453 keer gelezen