Ik ontdekte laatst weer eens een sociale toepassing die ik nog niet kende: CircleMe. Was het nog niet genoeg dat je op Facebook van alles kunt ‘liken’, met Google+ alles een +1 kunt geven wat je leuk vindt en op Twitter berichten kunt retweeten die je interessant vindt? CircleMe is een manier om al jouw likes (en die van je vriendenkring) te verzamelen. Een overzicht van wat je leuk vindt dus. Alsof je dat zelf niet wist! Wat is CircleMe nu precies? En is het een nuttige toevoeging of de zoveelste online tijdverspilling?

Wees wat je leuk vindt

CircleMeLogoHet motto van CircleMe is “be what you like” en ze claimen een “innovatieve, sociale manier om alle dingen die je leuk vindt te verzamelen en nieuwe te ontdekken” te zijn. CircleMe geeft aan te geloven dat het leven zo veel plezieriger kan zijn als het persoonlijk is, en als iedereen betrokken kan raken bij dingen, evenementen en mensen die we werkelijk leuk vinden. Het leven is te kort om blootgesteld te worden aan dingen waar we niet om geven, vindt CircleMe. Bovendien gelooft CircleMe dat verbindingen tussen mensen eerder “elastisch” dan “binair” zijn. Heb je wel eens een goede film, een goed boek of evenement met een vriend willen delen omdat je wist dat hij of zij dit zou waarderen? Zou je het willen weten als je favoriete rock band in de stad is met hun nieuwe concert? Zou je willen ontdekken dat er een intrigerend persoon naast je in de bar zit die toevallig dezelfde interesses heeft als jij? Als je één van deze vragen bevestigend kunt beantwoorden is CircleMe iets voor jou. Zeggen de makers. Die overigens hun visie goed in praktijk brengen op hun eigen blog door hun interesses te delen. Het CircleMe team heeft duidelijk een voorliefde voor showbizz, lekker eten en drinken, en wereldsteden. Natuurlijk heeft het CircleMe team ook een Facebook– en een Google+ pagina en een Twitteraccount.

Another ‘Big Brother’?

Boze tongen zullen onmiddellijk beweren dat CircleMe niets anders is dan de zoveelste poging van de Grote Boze Internetbazen om ons, onschuldige burgers, in de gaten te houden en ons te bestoken met reclame-uitingen, gebaseerd op ons gedrag. Natuurlijk is die gedachte ook even bij mij opgekomen. Maar ik moet toegeven: CircleMe komt sympathiek op me over. Het nieuwe medium streeft ernaar mensen met gelijkwaardige interesses met elkaar te verbinden, of ze op basis van die interesses nieuwe kennissen op te laten doen. En daarmee jouw ‘circle’ uit te breiden. De privacy-overeenkomst van CircleMe is vrij standaard, maar er staat tenminste in wat je wilt: “We neither rent nor sell your personal information to anyone.” Maar de oplettende lezer vindt ook het regeltje “We may revise this Privacy Policy from time to time.”, waarmee maar weer eens wordt aangetoond dat ook privacy-overeenkomsten momentopnames zijn en het altijd opletten geblazen blijft. Maar geldt dat niet voor al je internetactiviteiten? Je kunt in ieder geval in je CircleMe accountinstellingen eenvoudig aangeven voor wie jouw likes zichtbaar mogen zijn en wie met jou in contact mag komen. Gebruik je CircleMe liever helemaal privé, dan kun je de optie ‘Hide my public profile outside of CircleMe’ aanvinken om je profiel onzichtbaar te maken voor zoekmachines. De mate van integratie met de Facebook tijdlijn heb je ook zelf in de hand.

Verschillen

Maar hoe is CircleMe anders dan een Facebook, een Google+, MySpace, Foursquare, Spotify, GetGlue? Er zijn al legio online platformen en sociale media die precies hetzelfde doen: mensen bijeenbrengen op basis van interesses. Het aardige aan CircleMe is dat het verbinding maakt met andere interessegerichte platformen, waar je al eerder jouw likes hebt weggegeven. Zo kun je met CircleMe niet alleen Facebook en Foursquare, maar ook je Last.fm en je Goodreads account koppelen. Zo ontstaat een behoorlijk compleet overzicht van wat je leuk vindt, op welke plaatsen je graag komt, welke muziek je graag speelt en welke boeken je graag leest. Natuurlijk bepaal je zelf precies wat je wel en wat je niet wilt delen. Al jouw voorkeuren (die je uiteraard zelf altijd gemakkelijk weer aanpast) komen bij elkaar op een overzichtelijke profielpagina waarmee je jezelf aan de wereld kunt presenteren en je vriendenkring kunt uitbreiden. Natuurlijk kun je je profiel, je activiteiten en je interesses van CircleMe ook via Facebook en Twitter met anderen delen en je vrienden van andere sociale media uitnodigen ook een CircleMe profiel aan te maken.

CircleMeWizard

CircleMe is hèt platform om een geschiedenis op te bouwen van dingen, plekken, mensen en evenementen die je leuk vindt, om goede dingen te delen met je vrienden, op de hoogte te blijven van nieuws over je favoriete dingen en nieuwe interesses te ontdekken. Daarmee is het niet zozeer een nieuw sociaal medium, maar meer een overzichtelijke verzamelplek voor àl jouw interesses. CircleMe lijkt op een heleboel dingen die we al kennen maar is toch weer iets unieks. Eén plek voor al je interesses, dat spreekt de informatieprofessional in mij wel aan. En met een kantoor in Milaan en in Londen is CircleMe een Europese startup. Dat is toch ook wel iets om stiekem een beetje trots op te zijn.

Handig

Wat is er nou zo handig aan CircleMe? Je kent het vast wel. Op Facebook heb je een flinke vriendenkring verzameld die je regelmatig uitnodigen pagina’s te ‘liken’. Omdat je iemand graag mag, niet voor het hoofd wilt stoten en hem/haar die business wel gunt, wil je dat best even doen. Kleine moeite, toch? En al laat je niet alles wat je hebt geliked in je tijdlijn voorbijkomen: jouw like is wel degelijk vastgelegd. Zo ontstaat er van lieverlee een soort ‘ruis’, waardoor het niet altijd evident is wie en wat je nu werkelijk leuk vindt. En het onderhouden van je sociale media is best een klusje, waar je niet altijd tijd voor hebt. Je kunt CircleMe gebruiken als een soort filter. Je hoeft niet klakkeloos àl je likes van Facebook, Foursquare, Last.fm en Goodreads over te nemen, maar je kunt het kaf van het koren scheiden door alleen die dingen over te nemen die je werkelijk leuk vindt. En omdat je smaak nu eenmaal met de tijd verandert, is het ook niet moeilijk om een item op je CircleMe profiel te verwijderen. Spijt? Ook dan is er geen man overboord maar haal je gewoon het item weer terug. Je kunt via je accountinstellingen op elk moment de likes van andere platforms importeren.

CircleMeProfielJe persoonlijke profiel op CircleMe kun je naar eigen smaak vormgeven en aankleden met een omslag- en een profielfoto. Het resultaat is een aantrekkelijke, slim vormgegeven pagina die je op elk moment kunt raadplegen om het laatste nieuws over je interesses en van je vrienden te bekijken en desgewenst te delen. Tips en likes uit je vriendenkring kun je gemakkelijk toevoegen aan je eigen to-do lijstjes. Qua vormgeving doet CircleMe op het eerste gezicht een beetje denken aan het helaas gestopte Clipboard en ik zie ook wel wat overeenkomsten met Proust.com. De vormgeving is eenvoudig, functioneel en oogt fris en de layout is lekker overzichtelijk. Zelf een ‘Circler’ worden, zoals CircleMe hun gebruikers noemt, kan haast niet gemakkelijker. Je kunt behalve met je Twitter- of Facebookaccount ook met je e-mailadres inloggen, waarna je wordt getrakteerd op een helder, informatief filmpje (‘Who said screencasts couldn’t be sexy?’), dat je precies laat zien wat de mogelijkheden zijn. Na het doorlopen van een paar stappen kun je zelf meteen aan de slag.

Curated items

Klinkt goed allemaal, maar waar haalt CircleMe al dat nieuws over jouw interesses vandaan? Heel gewoon: van jou. CircleMe lanceerde in oktober 2013 ‘curated items‘. Hiermee nodigt CircleMe hun circlers uit ambassadeur te worden van een interessepagina. Voor jou een mogelijkheid je kennis over een specifieke interesse te etaleren en CircleMe heeft er met jou een waardevolle curator bij. Het staat iedereen vrij curator te worden. CircleMe streeft ernaar iedere aanmelding tenminste één item toe te kennen. Als je wordt geselecteerd mag je voor minimaal 3 maanden relevante en interessante verhalen over jouw specifieke interesse verzamelen en deze op de speciale interessepagina posten. Ben je enthousiast geworden en wil je méér betekenen voor CircleMe, dan hebben ze misschien wel een baan voor je!

Mobiel planten

De innovatie van CircleMe zou natuurlijk niet compleet zijn als er niet ook een app bestond waarmee je CircleMe overal bij je kunt hebben. Dat is meteen de grote kracht van dit nieuwe medium. Stel je bijvoorbeeld eens voor dat je langs een park loopt en een speciaal bericht van je partner ontvangt, die iets speciaals op die plek voor jou heeft achtergelaten (zoals de perfecte song om op die plek te beluisteren). Of stel je voor dat je een boekenwinkel binnenloopt en meteen een suggestie van je vriend ontvangt over het boek dat je absoluut zou moeten lezen. Waar je ook bent kun je met CircleMe van die kleine tips over nieuwe interesses en passies ontvangen.
Het leuke aan CircleMe mee op stap nemen is dat je overal waar je bent items kunt ‘planten’. Zo kun je de plaatsen waar je bent niet alleen voor jezelf nóg memorabeler maken door ze bijvoorbeeld aan muziek te koppelen maar ook – net als op Foursquare – tips voor je vrienden achterlaten.
Breng je je tijd liever achter een beeldscherm door, dan is er een gemakkelijke CircleMe button die je naar je bladwijzerbalk in je browser kunt slepen. Hiermee voeg je snel en gemakkelijk nieuwe likes of interesses toe aan CircleMe, waarheen je ook surft.

CircleMeOutside

Helaas is de app alleen nog voor iPhone beschikbaar, maar ik heb goede moed. Dat was immers ooit ook bij Path het geval en dat is nu ook beschikbaar voor Android. CircleMe is een startup, dus nog lang niet uitontwikkeld, verwacht ik. Ze geven in ieder geval aan open te staan voor feedback en goede ideeën over nieuwe functionaliteit. Het betekent wel dat ik nog even geduld moet hebben en ik de app nog niet heb kunnen testen. Heb jij als iPhone-gebruiker CircleMe al ontdekt? Dan ben ik heel benieuwd naar jouw bevindingen! Laat je ze achter in de comments?

0 Shares:
1 comment

Comments are closed.

Dit artikel is 6.757 keer gelezen