Een tijdje terug maakte ik melding van het dreigende afsluiten van Proust.com, het social medium met wat meer diepgang en vroeg me vertwijfeld af of diepgang in social media dan geen toekomst had. Maar onlangs ontving ik het bericht in mijn mailbox dat Proust toch zal worden voortgezet. Heugelijk nieuws, vind ik. Diepgang heeft dus toch nog toekomst! Sterker nog, Proust.com heeft er, als social medium dat je geschiedenis optekent, concurrentie bij gekregen. Steeds meer social media storten zich enthousiast op tijdlijnen. 

Remember when… Proust almost shut down?

Due to an outpouring of support from our community, Proust will no longer shut down. Instead, Proust will remain the perfect place to share your story and preserve your memories. 
 Everybody has a story.  What’s yours?
–The Proust Team

Vreemd genoeg vind ik op het Proust.com blog geen enkele bevestiging van het blijde nieuws, en nieuwsgierig als ik ben, zoek ik op Google naar de achtergronden van deze beslissing. Maar helaas, de meeste zoekresultaten zijn blijven “steken” bij het bericht dat Proust.com ermee zou stoppen. Ik heb er vraag over gesteld op Quora en ben benieuwd of iemand een antwoord heeft. In ieder geval ontvang ik weer traditiegetrouw wekelijks mijn Proust.com question of the week en kan ik gewoon verder schrijven aan mijn kroniek.

Tijdlijnen

Inmiddels had ik, met het stoppen van Proust.com voor ogen, al een aantal alternatieven bekeken. Er blijkt tegenwoordig een ruime keuze aan tijdlijn-achtige apps en services. Zo heeft Facebook onlangs, na de uitrol op het persoonlijke profiel, nu ook de nieuwe tijdlijn voor bedrijfspagina’s gelanceerd. Het is even wennen, maar je kunt zelf bepalen welke content wèl of niet in je tijdlijn wordt geplaatst. Het is even puzzelen, maar je bepaalt als gebruiker uiteindelijk zelf hoe je tijdlijn eruit komt te zien. Voor bedrijven verdwijnt de landingspagina, maar je krijgt daarvoor in de plaats wel een mooie mogelijkheid je mijlpalen (zoals bijzondere producten, diensten of samenwerkingen) op de tijdlijn in beeld te brengen.

Veel gebruikers zijn niet blij met Facebooks laatste “service”, die na een aanvankelijk voorzichtige uitrol de gebruiker nu wel lijkt te worden opgedrongen. Het zorgt ervoor dat je als Facebookgebruiker een stuk bewuster met je persoonlijke informatie (en die van anderen) moet leren omgaan, als je tenminste niet wilt dat al je activiteiten in je tijdlijn zichtbaar worden. Op zich geen slechte ontwikkeling, denk ik. Ik kan het niet vaak genoeg zeggen: het is gewoon verstandig dat je je als gebruiker van social media bekend maakt met de gebruikers- en privacyovereenkomsten van de verschillende platforms, vóór je eraan begint. Kun je je echt niet vinden in Facebooks nieuwe beleid, dan kun je altijd nog je account opzeggen – al is dat makkelijker gezegd dan gedaan.

Software om tijdlijnen te maken was er al een tijdje. Maar in het tijdperk van de social media, waarin het delen centraal staat, lijkt het bijna voor de hand te liggen dat er steeds meer online tijdlijnapplicaties bij komen. Behalve Proust.com en Facebook zijn er meer aanbieders van “tijdlijnen”: het blijkt een populaire bezigheid, je eigen kroniek te schrijven. En als dat kan met een webapplicatie, des te beter. Kennelijk voelen steeds meer mensen de behoefte, sporen achter te laten van hun aanwezigheid. Voor het nageslacht misschien, nabestaanden, of gewoon voor jezelf. Als aspirant schrijver, die woont aan een Haagse laan, vernoemd naar een oude kroniekschrijver, ben ik blij met deze applicaties. Ik word een dagje ouder (naar het schijnt) en ik merk dat ik meer behoefte heb om mijn herinneringen te bewaren en te bundelen. Al kom ik er wel steeds vaker achter, dat mijn leven, hoe bewogen ook, zich nou niet bepaald heeft gekenmerkt door opvallende gebeurtenissen. Een tijdlijn is leuk, maar dan moet je natuurlijk ook wel eens wat mijlpalen te noteren hebben…

LiveOn

LiveOn, een serieuze concurrent van Proust.com, biedt de gebruiker een fraaie tijdlijn. Je kunt er mijlpalen en andere gebeurtenissen op kwijt, die je kunt illustreren met filmpjes, die je zelf met je webcam kunt opnemen. Dat komt al gauw een stuk levendiger over dan alleen geschreven tekst.
LiveOn is (natuurlijk) Amerikaans en hanteert een Amerikaanse datumnotatie. Dat is in het begin even wennen. Het wekt de illusie dat al je belangrijke mijlpalen verkeerd genoteerd staan, maar als je goed kijkt valt dat gelukkig mee.

Memolane

Memolane bestaat al een tijdje en biedt je de mogelijkheid, je tweets, Foursquare checkins en Facebook updates in een mooi vormgegeven tijdlijn te zetten. Handig als je bijvoorbeeld een totaaloverzicht wilt van je zakelijke social media accounts (waar ik Memolane ook voor gebruik). Het toont je in één oogopslag hoe actief je bent geweest op social media (of juist niet, natuurlijk). Je kunt er ook voor kiezen een dagelijkse terugblik op je sociale activiteiten in je mailbox te ontvangen. Dat mailtje kan leuke herinneringen opleveren of je weer eens met je neus op het feit drukken how time flies when you’re having fun
Nieuw op Memolane is de startpagina, waarop featured, aanbevolen en veel gevolgde tijdlijnen worden geëtaleerd. Zo kun je bijvoorbeeld de tijdlijn volgen van Loic Le Meur, de maker van onder andere Seesmic, die zijn tijdlijn met een knipoog “Loic’s Lane” heeft genoemd. Het is mogelijk meerdere tijdlijnen te maken (en zo bijvoorbeeld reizen of evenementen in beeld te brengen) en je kunt je tijdlijn(en) – of die van een ander – embedden op je blog of website.

Path

Via een bevriende tweep werd ik gewezen op Path, een mobiele tijdlijnapplicatie, die hij van harte kon aanbevelen. Helaas heb ik hem niet kunnen uitproberen, aangezien Path alleen beschikbaar is voor het iPhone en Android platform – en ik beschik over een BlackBerry (waar overigens steeds minder apps voor lijken te worden ontwikkeld, maar dat even terzijde). Gelukkig heeft Contentgirls collega-blogger Jurroen hier al een blog over geschreven die me doet hunkeren naar een smartphone die al dat moois aan kan.

Toekomstmuziek?

Stuk voor stuk mooie toepassingen, die je in staat stellen een al of niet verfraaid overzicht samen te stellen van alles dat geweest is… maar hoe zit het eigenlijk met de toekomst? De hierboven beschreven applicaties werpen – bij mijn weten – nog geen blik in de toekomst. Daarvoor ben je als vanouds aangewezen op planners en agenda’s. Die zijn er tegenwoordig ook in ruime mate online. Maar toch prikkelen die de verbeelding niet zo als de tijdlijnen dat kunnen. Een mindmap kun je natuurlijk wel helemaal zelf vormgeven, maar daarin ontbreekt weer een tijdlijn om je plannen, ideeën en mijlpalen van deadlines te kunnen voorzien. Wat mij betreft is de tijd rijp voor een visueel uitdagende planner, waaraan je zelf al je dromen en hersenspinsels kunt toevoegen in wat voor vorm dan ook. Pinterest meets Google Agenda meets … [hier invullen]?

0 Shares:
Dit artikel is 5.235 keer gelezen