Je weet het al: meer dan 2,5 miljard mensen gebruiken het internet elke dag en Google is daarbij de meest gebruikte zoekmachine (Google claimt een gebruik van 80%.). Dat getal van 2,5 miljard vinden we al lang niet meer zo schokkend. Maar wat doen al die mensen dan op internet?

Even wat feitjes

Internetgebruik (data uit 2012):

79% van de Amerikanen Uit nieuw onderzoek in 2013 blijkt dat dit inmiddels 85% is
75% van de Europeanen
68% van de Oceaniërs/Australiërs
43% van de Zuid-Amerikanen
40% van de mensen in het Midden Oosten
28% van de Aziaten
16% van de Afrikanen

Deze cijfers zijn van Nielsen online en het ITU. De 28% Aziaten zijn wel meer dan een miljard mensen… Daarnaast groeit het gebruik van internet in Azië het snelst (tussen 2000 en 2012 met 842 procent tegen in Amerika maar met 153%). Daar zullen we nog wel meer van horen dus.

Wat doen we dan?

Maar wat doen al die mensen daar op dat internet? Het schijnt dat de meeste mensen meteen online gaan als ze wakker worden. Daar heb ik toch echt eerst een bakkie voor nodig! 75% van de Amerikaanse webgebruikers is online voor 9 uur ‘s ochtends. Gaap.

Ongeveer 60% doet onderzoek op internet, shopt online en zoekt naar informatie over gezondheid. Vijftig procent doet zijn bankzaken online, zoekt naar banen en boekt reisjes. En bijna 15% is online op zoek naar mensen (een partner misschien).

Inmiddels heeft Facebook meer dan 1,15 miljard gebruikers… Meer dan 500 miljoen mensen loggen elke dag in op Facebook en er worden zo’n 300 miljoen nieuwe foto’s geüpload per dag. Twitter en LinkedIn zijn een stuk kleiner maar na Facebook duidelijk de meest geliefde social media sites. Er worden meer dan 175 miljoen tweets per dag verstuurd die er voor zorgen dat een wereldwijde dialoog op gang wordt gehouden.

Ook leuk om te weten: de grootste groeigroep op Google en Facebook zijn ouderen tussen 45 en 54 jaar. Na de eerste schroom te hebben overwonnen, worden ze nu steeds actiever.

Velen lopen met het idee rond om een nieuwe website te maken. Er komen dan ook per dag zo’n 140.000 websites bij. Het is steeds belangrijker om je website te optimaliseren voor mobiel en tablet.

Wat mensen doen op internet verschilt per apparaat dat ze gebruiken. E-mailen staat nog steeds bovenaan het lijstje op de pc en laptop; dat zijn natuurlijk ook vooral de werkgerelateerde zaken. Op mobiel en tablet staat surfen (zoeken) op internet bovenaan. 72% van de gebruikers speelt spelletjes op zijn of haar tablet, terwijl 70% het mobieltje gebruikt voor social media zaken.

Daarnaast shoppen we graag online.

In deze tabel vindt je een overzicht van de belangrijkste bezigheden van Amerikanen op het internet.

Wie dan niet?

In Amerika is door Princeton Survey Research Associates International in april en mei 2013 ook onderzoek gedaan naar de 15% van de Amerikanen die het internet niet gebruikt. 34% van deze mensen geeft aan dat het internet voor hun gewoon niet interessant is; ze hebben er geen enkel belang bij. 32% van de niet-gebruikers zegt dat ze het te moeilijk vinden al dan niet door een lichamelijke beperking. Onder deze groep hoor je ook de angst voor negatieve gevolgen, zoals spam, spyware en hackers. Voor 19% is het bezit van een computer of een internetverbinding simpelweg te duur. En 7% geeft aan dat ze fysiek niet in staat zijn om internet te gebruiken.

Uit dit recente onderzoek is ook naar voren gekomen dat het gebruik van internet afhangt van leeftijd, opleidingsniveau en inkomen. In Amerika blijkt vooral de groep van mensen boven de 65 jaar niet aan het internet te willen.

Nou zijn dit cijfers uit Amerika, maar als je andere onderzoeken naast elkaar legt dan weet je dat we hier in Europa niet zo veel afwijken van de Amerikanen en kun je deze cijfers een op een overnemen voor Europa.

Frappant aan dit geheel vind ik nog steeds dat we niet meer opkijken van het aantal mensen dat internet dagelijks gebruikt. Het is de gewoonste zaak van de wereld geworden, maar dat is in zo’n razend tempo gegaan dat het voelt alsof je alleen maar een keer met je ogen geknipperd hebt. Het internet ‘bestaat’ toch nog maar 40 jaar. Ik ben dan ook wel heel benieuwd hoe het er over 5 jaar voor staat. Tot voor kort keek ik op reis nog vreemd op om een Laotiaanse monnik met een mobieltje te zien, maar dat is tegenwoordig dus heel normaal.

Hoe vroeg ben jij ‘s ochtends eigenlijk online?

0 Shares:
1 comment
  1. Goed artikel, mooi geschreven! Het is inderdaad bizar hoe snel internet de wereld heeft overgenomen. Naar verwachting zal dit alleen nog maar toenemen maar het gebruik verschuift wel van pc's naar mobiele apparaten. Het is voor bedrijven heel erg van belang om hier in mee te gaan door bijvoorbeeld hun website te optimaliseren.

Comments are closed.

Dit artikel is 13.634 keer gelezen