Dat Hyves begint nog eens groot te worden! Natuurlijk is het stervende maar het leeft als nooit tevoren. Zeker onder bepaalde groepen. Roleplayers bijvoorbeeld. De anime karakters kunnen, volgens eigen zeggen, zelfs niet zonder het platform en eisen een inhoudelijk antwoord op hun voorstel aan TMG.

Begin deze maand brak de pleuris uit op 42bis. Hyves stopt en er zijn veel gedupeerden. Door een klein onderzoek ontdekte ik dat vooral 55 plussers erg verdrietig zijn over het feit dat Hyves een gamenetwerk gaat worden. Onder het artikel werd emotioneel gereageerd. Achter de schermen kreeg Xaviera een vraag. Een woordvoerder van een populaire roleplay Hyves vroeg of er ook aandacht besteed kon worden aan een jongere groep mensen. Om die reden geef ik de jeugd vandaag het woord. Het zijn roleplayers en ze hebben, volgens eigen zeggen, Hyves nodig om hun passie uit te kunnen voeren. Zij schrijven hun verhaal. Mag ik je voorstellen aan Eren, Cíara en Kouha.

Online roleplay

Sinds de komst van de computer werken mensen digitaal. Alles gaat via internet. Kinderen maken huiswerk op de computer en formulieren worden via internet ingevuld. Er wordt informatie gezocht op Google. Op deze manier leren mensen vandaag de dag sneller en geven kennis door via social media en community-sites. Veel mensen kennen Hyves als een sociaal netwerk. Maar wat een grote groep mensen niet weet, Hyves biedt onderdak aan een grote groep roleplayers.

Final Fantasy ScreenshotEen roleplayer speelt een bestaand karakter (meestal anime) na uit een film, een serie, een stripboek maar je kunt ook je eigen karakter creëren. Je geeft je karakter een uiterlijk, een persoonlijkheid én een geschiedenis. Roleplayen doe je samen met iemand. Je schrijft als het ware samen met die persoon een verhaal. Dit is spannend en uitdagend omdat je niet weet hoe de andere persoon, met wie jij een verhalenlijn doet, zal reageren. Roleplay vraagt veel van je fantasie maar ook van je inlevingsvermogen. Je moet emoties uiten en je aan je karakter houden. Als je een antwoord heb gekregen van je partner moet je hierop reageren. Je kan over dingen schrijven die in het echte leven onmogelijk zijn. Je kan van alles en iedereen zijn en schrijven over wat je wilt samen met je roleplay-partners.

Ons verleden, heden en toekomst worden weggegooid

Hyves heeft velen van ons gered tijdens onzekerheid en eenzaamheid. In onze personages en verhaallijnen verwerken wij persoonlijke problemen. Als wij thuiskomen van een rotdag op school dan kunnen we onszelf helemaal afreageren in een wereld vol fantasie en creatie.

Sommigen van ons hebben anderen uit de roleplay scene echt ontmoet, doordat de vriendschap online zo groot was geworden dat je elkaar wel moest ontmoeten. We hebben vrienden voor het leven gemaakt en elkaar gesteund in donkere tijden. Dit is voor ons een manier om sociale contacten op te doen. Er staan zoveel mooie verhalen van ons op Hyves! Sommige mensen spreken elkaar misschien nooit meer als hyves stopt. Dat doet pijn.

Anime-Very-Cute-Girl-HD-WallpaperOnze hele roleplay carrière die we hebben opgebouwd wordt weggegooid, het hele verleden. Alle dingen die je nu recent hebt geschreven, gecreëerd, de wereld die je samen hebt gemaakt, alles gaat weg. Waar moeten wij in de toekomst heen? Hoe zorgen we dat deze honderden roleplayers samen blijven? Als Hyves stopt is het alsof ze een groot deel van ons leven wissen. Stel je maar eens voor hoeveel pijn het doet als je werk weg wordt gegooid door bijvoorbeeld een leraar, voor ons voelt dat zo. Maar dan nog 100 keer erger want we voelen ons emotioneel verbonden met roleplayen op Hyves. Ons hart ligt daar en het wordt doorboord met een dolk.

Waarom Hyves

Op Facebook kunnen we niet terecht. Iedereen weet dat Facebook één van de grootste sociale netwerken is, maar voor roleplayers is het geen perfecte plek. Wij spelen een karakter en Facebook verwijdert nep profielen. Het is te onoverzichtelijk voor ons om verhaallijnen te volgen. Je kunt op Facebook onvoldoende informatie kwijt over je karakter. Ook al beveilig je Facebook goed, privacy is er niet te vinden. Wij stellen privacy zeer op prijs.

Twitter beperkt zich tot maximaal 140 leestekens. Dit is écht niet genoeg voor roleplayers. Bovendien kunnen volgers meelezen en het maakt het daardoor lastig om berichten naar elkaar sturen. Je karakter omschrijven in een profiel gaat al helemaal niet. Zelfs nog minder dan Facebook.

Op Tumblr kun je blogs, plaatjes, filmpjes en geluidsbestanden plaatsen en vinden. Tumblr is ingewikkeld. Veel roleplayers in onze Hyves vinden het lastig om daar de juiste volgers te vinden en weten weinig van de werking af. Het is voor ons moeilijk om daar een profiel op te bouwen.

Hyves blijft voor ons hét veilige sociale netwerk, zonder dat de hele wereld meekijkt. Ons verhaal is daar sinds het begin vastgelegd en vergeleken met Facebook, Twitter en Tumblr uitermate geschikt voor roleplay.

Onze oplossing

We hebben al zoveel gedaan om te zorgen dat Hyves blijft. Er zijn bijvoorbeeld petities gemaakt en we hebben verschillende serieuze brieven gestuurd naar Hyves. Hier werd niet op gereageerd. Waarom kan Hyves, zoals wij het nu kennen, niet blijven bestaan? Waarom moet het veranderen in een gamenetwerk? Er zijn minstens vijfduizend roleplayers actief op Hyves. Daarnaast zijn er nog veel anderen, die niet aan roleplay doen en Hyves willen houden zoals het is.

img1540962009Hyves gaat meer investeren in het gamenetwerk. Maar wat als Hyves de profielen laat blijven bestaan voor mensen zoals ons? Mensen die wel geïnteresseerd zijn Hyves te gebruiken en een maandelijks bedrag willen betalen? Stel dat 100.000 mensen nog wel Hyves willen gebruiken voor vijf euro per maand. Is zes miljoen op jaarbasis te weinig? Neem twee community managers aan die beschikbaar zijn voor vragen. Laat een techneut van het gamenetwerk een gecombineerde baan doen zodat deze hardware problemen op kan lossen. Wij hebben geen behoefte aan innovatie dus die kosten kan Hyves besparen. Ergens past het ook nog binnen de strategie van het gamenetwerk. Wat wij doen heet niet voor niets roleplay. Het is een spel.

Wij hopen dat andere roleplayers en lezers ons gaan steunen door op dit verhaal te reageren en het te delen. Wij willen dat Hyves naar ons voorstel luistert en echt inhoudelijk reageert! Heb jij als lezer een goed idee om onze fantasiewereld te redden? Ons idee aanvullen mag ook natuurlijk! Help ons! We willen gewoon Hyves houden.

Met speciale dank aan: Demitri, Firequeen Percya, en Marcel voor de kans om ons dit podium te geven en natuurlijk alle roleplayers en iedereen die ons steunt!


Geschreven door