Dat Hyves begint nog eens groot te worden! Natuurlijk is het stervende maar het leeft als nooit tevoren. Zeker onder bepaalde groepen. Roleplayers bijvoorbeeld. De anime karakters kunnen, volgens eigen zeggen, zelfs niet zonder het platform en eisen een inhoudelijk antwoord op hun voorstel aan TMG.

Begin deze maand brak de pleuris uit op 42bis. Hyves stopt en er zijn veel gedupeerden. Door een klein onderzoek ontdekte ik dat vooral 55 plussers erg verdrietig zijn over het feit dat Hyves een gamenetwerk gaat worden. Onder het artikel werd emotioneel gereageerd. Achter de schermen kreeg Xaviera een vraag. Een woordvoerder van een populaire roleplay Hyves vroeg of er ook aandacht besteed kon worden aan een jongere groep mensen. Om die reden geef ik de jeugd vandaag het woord. Het zijn roleplayers en ze hebben, volgens eigen zeggen, Hyves nodig om hun passie uit te kunnen voeren. Zij schrijven hun verhaal. Mag ik je voorstellen aan Eren, Cíara en Kouha.

Online roleplay

Sinds de komst van de computer werken mensen digitaal. Alles gaat via internet. Kinderen maken huiswerk op de computer en formulieren worden via internet ingevuld. Er wordt informatie gezocht op Google. Op deze manier leren mensen vandaag de dag sneller en geven kennis door via social media en community-sites. Veel mensen kennen Hyves als een sociaal netwerk. Maar wat een grote groep mensen niet weet, Hyves biedt onderdak aan een grote groep roleplayers.

Final Fantasy ScreenshotEen roleplayer speelt een bestaand karakter (meestal anime) na uit een film, een serie, een stripboek maar je kunt ook je eigen karakter creëren. Je geeft je karakter een uiterlijk, een persoonlijkheid én een geschiedenis. Roleplayen doe je samen met iemand. Je schrijft als het ware samen met die persoon een verhaal. Dit is spannend en uitdagend omdat je niet weet hoe de andere persoon, met wie jij een verhalenlijn doet, zal reageren. Roleplay vraagt veel van je fantasie maar ook van je inlevingsvermogen. Je moet emoties uiten en je aan je karakter houden. Als je een antwoord heb gekregen van je partner moet je hierop reageren. Je kan over dingen schrijven die in het echte leven onmogelijk zijn. Je kan van alles en iedereen zijn en schrijven over wat je wilt samen met je roleplay-partners.

Ons verleden, heden en toekomst worden weggegooid

Hyves heeft velen van ons gered tijdens onzekerheid en eenzaamheid. In onze personages en verhaallijnen verwerken wij persoonlijke problemen. Als wij thuiskomen van een rotdag op school dan kunnen we onszelf helemaal afreageren in een wereld vol fantasie en creatie.

Sommigen van ons hebben anderen uit de roleplay scene echt ontmoet, doordat de vriendschap online zo groot was geworden dat je elkaar wel moest ontmoeten. We hebben vrienden voor het leven gemaakt en elkaar gesteund in donkere tijden. Dit is voor ons een manier om sociale contacten op te doen. Er staan zoveel mooie verhalen van ons op Hyves! Sommige mensen spreken elkaar misschien nooit meer als hyves stopt. Dat doet pijn.

Anime-Very-Cute-Girl-HD-WallpaperOnze hele roleplay carrière die we hebben opgebouwd wordt weggegooid, het hele verleden. Alle dingen die je nu recent hebt geschreven, gecreëerd, de wereld die je samen hebt gemaakt, alles gaat weg. Waar moeten wij in de toekomst heen? Hoe zorgen we dat deze honderden roleplayers samen blijven? Als Hyves stopt is het alsof ze een groot deel van ons leven wissen. Stel je maar eens voor hoeveel pijn het doet als je werk weg wordt gegooid door bijvoorbeeld een leraar, voor ons voelt dat zo. Maar dan nog 100 keer erger want we voelen ons emotioneel verbonden met roleplayen op Hyves. Ons hart ligt daar en het wordt doorboord met een dolk.

Waarom Hyves

Op Facebook kunnen we niet terecht. Iedereen weet dat Facebook één van de grootste sociale netwerken is, maar voor roleplayers is het geen perfecte plek. Wij spelen een karakter en Facebook verwijdert nep profielen. Het is te onoverzichtelijk voor ons om verhaallijnen te volgen. Je kunt op Facebook onvoldoende informatie kwijt over je karakter. Ook al beveilig je Facebook goed, privacy is er niet te vinden. Wij stellen privacy zeer op prijs.

Twitter beperkt zich tot maximaal 140 leestekens. Dit is écht niet genoeg voor roleplayers. Bovendien kunnen volgers meelezen en het maakt het daardoor lastig om berichten naar elkaar sturen. Je karakter omschrijven in een profiel gaat al helemaal niet. Zelfs nog minder dan Facebook.

Op Tumblr kun je blogs, plaatjes, filmpjes en geluidsbestanden plaatsen en vinden. Tumblr is ingewikkeld. Veel roleplayers in onze Hyves vinden het lastig om daar de juiste volgers te vinden en weten weinig van de werking af. Het is voor ons moeilijk om daar een profiel op te bouwen.

Hyves blijft voor ons hét veilige sociale netwerk, zonder dat de hele wereld meekijkt. Ons verhaal is daar sinds het begin vastgelegd en vergeleken met Facebook, Twitter en Tumblr uitermate geschikt voor roleplay.

Onze oplossing

We hebben al zoveel gedaan om te zorgen dat Hyves blijft. Er zijn bijvoorbeeld petities gemaakt en we hebben verschillende serieuze brieven gestuurd naar Hyves. Hier werd niet op gereageerd. Waarom kan Hyves, zoals wij het nu kennen, niet blijven bestaan? Waarom moet het veranderen in een gamenetwerk? Er zijn minstens vijfduizend roleplayers actief op Hyves. Daarnaast zijn er nog veel anderen, die niet aan roleplay doen en Hyves willen houden zoals het is.

img1540962009Hyves gaat meer investeren in het gamenetwerk. Maar wat als Hyves de profielen laat blijven bestaan voor mensen zoals ons? Mensen die wel geïnteresseerd zijn Hyves te gebruiken en een maandelijks bedrag willen betalen? Stel dat 100.000 mensen nog wel Hyves willen gebruiken voor vijf euro per maand. Is zes miljoen op jaarbasis te weinig? Neem twee community managers aan die beschikbaar zijn voor vragen. Laat een techneut van het gamenetwerk een gecombineerde baan doen zodat deze hardware problemen op kan lossen. Wij hebben geen behoefte aan innovatie dus die kosten kan Hyves besparen. Ergens past het ook nog binnen de strategie van het gamenetwerk. Wat wij doen heet niet voor niets roleplay. Het is een spel.

Wij hopen dat andere roleplayers en lezers ons gaan steunen door op dit verhaal te reageren en het te delen. Wij willen dat Hyves naar ons voorstel luistert en echt inhoudelijk reageert! Heb jij als lezer een goed idee om onze fantasiewereld te redden? Ons idee aanvullen mag ook natuurlijk! Help ons! We willen gewoon Hyves houden.

Met speciale dank aan: Demitri, Firequeen Percya, en Marcel voor de kans om ons dit podium te geven en natuurlijk alle roleplayers en iedereen die ons steunt!

0 Shares:
26 comments
 1. neeee was altijd gratis nooit voor betallen
  maak alles en nederland zo kapot brrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr

 2. Ben blij dat er hier een artikel over is gemaakt.
  Maar een persoon heeft een alternatief voor Hyves gemaakt (een andere site voor roleplayers)

  Kunnen jullie die ook delen in deze post?

    1. De eigenaar hier. 4 December 12:00 zal de site inderdaad beschikbaar zijn voor alle Hyves-RPG'ers (andere RPG'ers zijn ook welkom natuurlijk).

     1. Overigens is onze site gratis. Voor altijd gratis. Zoals we gewend zijn van Hyves van vroeger.

 3. Wij.. waaronder ikzelf vinden het allemaal erg jammer dat Hyves ermee gaat stoppen maar wij RP-ers moeten verder kijken naar de alternatieven die voor ons allen open ligt.. en Mindy + vriend heeft hierbij een goeie oplossing geboden.. HOERA Mindy en haar vrienden!.

  Regards,
  Nathalya aka Dorian Gray, Merlin Ambrosius, Aro Volturi, en ook heb ik in 2008 de rol van Dracula Dracul (Bram Stoker's Dracula) op me genomen. ^^.

  1. zeggen dat de site gratis blijft, en nu moet je er toch voor betalen. Beetje zonde weer.

 4. Hyves moet gewoon blijven. Het is een plek voor mensen,rolplayers en al. Hierop leren mensen elkaar beter ontmoeten, Facebook is slechts een fase die niet lang meer duurt en er is al weer iets anders wat het vervangt.

  Hyves werd links gelaten omdat Facebook '' sneller '' was en je er meer op kon doen. Hyves is niet geheel wereldwijd bekend en stapt iedereen op Facebook omdat het echter een rage is geworden. Wat men minder in de gaten heeft is dat Facebook slecht is beveiligt en je database altijd word gevoed door facebook. Niet wat je noemt veilig.

  Hyves daar en tegen is simpeler en kleiner. Men kijkt er nog amper naar omdat het voornamelijk nu meer rolplayers zijn die daarop zitten en spelen.

  Misschien is het daarom ook ergens een idee om hyves te verbeteren. Ik bedoel maar. Hyves was er het eerst en ik wil niet dat hyves uit de social netwerk word gegooid door facebook. Like; rpg-ers en fans hebben altijd wel zin om dingen te kunnen zien van hun favo anime of dingen. Waarom maakt hyves dan niet bv. een newsfeed van dingen die je leuk vind. Welke nieuwe series er zijn of kleding die nieuw licht in de winkels? Dat soort simpele dingen om hyves aantrekkelijker te maken. Dat zijn die typische dingen die facebook heeft gedaan en '' stal '' zo mensen weg van hyves.

  Ik zou echt heel graag willen helpen om hyves te laten blijven. Die nieuwe link http://www.hyfrpg.nl/ ben ik wel naar benieuwd. Maar dan vraag ik me nog af. '' is het net zo als hyves is ''

  1. Wij hebben ons best gedaan om het net zoals Hyves te laten zijn. Dus ja, het zal zoals Hyves zijn. De lay-out mag dan anders zijn, maar functies zoals Gifs in het profiel of chat zijn allemaal van toepassing.

   1. Mindy, je bent mijn held.
    Ik zal de site supporten TOT HET EINDEEEEH!
    ^.^
    Een tip: categorieën voor welk type roleplay (Naruto, Bleach etc etc.) Maar ook een soort checklist die role-players vaak hebben zoals: Storylines Yes/No – Romance in storylines Yes/No
    Dat zou erg awesome zijn!! :D

  2. Zowel Hyves als Facebook zijn geweldig.
   Facebook is niet slechter dan Hyves en andersom ook niet.

   Facebook is voor mij echter geweldig omdat ik familie in het buitenland heb en zo contact kan maken met ze, buiten skype om.
   Hyves vulde deze leegte natuurlijk niet.

   Zowel Facebook als Hyves is niet volledig beveiligd, ik snap eigenlijk niet wat je daarmee wil bedoelen.
   Op Facebook kan je meer dicht zetten dan je op Hyves kon, er klopt dus niks van!

 5. Hyves. Hyves is voor de roleplayers sinds 2006 het einde. We konden storylines bedenken en onze creativiteit kwijt.
  In 2008 bleek de roleplay community steeds meer te groeien, zo kwamen er meetings tussen members en iedereen was gelukkig.
  Mijn ervaring (ik werd lid in begin 2008) was geweldig, ik vond er meer vrienden en zag al deze geweldige plaatjes die mensen maakten wat mij het echte leven even liet vergeten. Mijn opa, oom, oma en tante gingen in een korte tijd achter elkaar dood. Dit raakte mij zeer, maar daar was altijd die oh zo geweldige community die me altijd hielp met van alles. Toen ik dit voor het eerst te horen kreeg was ik woedend! Ze kunnen toch niet onze mooie tijden wegnemen! Na een paar dagen werd ik plots verdrietig. Zouden mijn vrienden die ik had gemaakt voor altijd weggaan? Zouden mijn convention maatjes geen contact meer met me opleggen? Ik heb meteen een heel goede vriend opgezocht (Saito) en zag gelukkig dat ze nog actief was. Zij heeft mij toen dit artikel gestuurd en ik zie nu dat er meerdere mensen zijn die zich zo als mij voelen zijn, ik ben er van overtuigd dat we nog een kans hebben. En tegen iedereen wil ik zeggen: "wat je ook kan, STOP DEZE DOMME ACTIE! ROLEPLAY WILL NEVER DIE!"

 6. Let your heart speak over and over~

  We don't wanna lose you~

  We don't wanna replace you~

  We don't wanna forget you~

  We don't wanna leave you~

  Hyves Oh~ Hyves, Just stay with us for the time more and more~

  We all here, Every single rolplayer, every human~

  We have the same flesh and blood.

  We are all a family here

  Even if you hate someone.

  People~ Wonderfull people~ Let your mind speak and let's all try to keep hyves how it is~

  For us and for you~

  Please~

  Please stay with us ~

  ( My heart was speaking to everyone who feels the same ~ )

 7. Ik doe zelf aan Roleplay en ik vind het doodzonde dat Hyves ermee ophoudt. Ik heb ook een aantal fanpagina's waar ik niet zonder kan. Hyves moet gewoon blijven, want ik kan niet zonder Hyves zoals het nu is.

 8. "De eigenaar hier. 4 December 12:00 zal de site inderdaad beschikbaar zijn voor alle Hyves-RPG'ers"

  Het is 13:00 geweest en nog steeds niet online. :')
  (Ja ik ben ongeduldig)

  1. Het zou ook gratis blijven, nu moét je betalen voor je de site ook maar kan bekijken.

 9. ik had gehoord of ja gelezeb dat de eigenaar van hyfrpg . real problemen had. zijn oma is overleden of lag in het ziekenhuis. dus best logisch dat da voor gaat :)

 10. can't wait for hyfrpg .. serieus ik refresh de site om het kwartier ik ben gwn zenuwachtig heb me oc al gemaakt langleven Rpg

 11. Ik ga echt niet betalen voor een site zoals Hyves, hoe gek ik er ook op was.
  Zo'n website moet gratis blijven. Nederland gaat al kapot omdat je OVERAL voor moet betalen,
  maak het dan niet nog meer stuk!

 12. Hyfrpg is toch niet hetzelfde als hyves, laatst kwam ik op de site en moest ik er voor gaan betalen.. en nu staat die zelfs offline.

  Give us back our old Hyves !!!!!!!

Comments are closed.

Dit artikel is 18.616 keer gelezen