Hyves was in zijn toptijd bijna net zo populair als Sinterklaas. Op het hoogtepunt, in 2009, had de site bijna 10 miljoen gebruikers. Op twee december zal het vriendenplatform veranderen in een games netwerk en is het game over voor de mensen die, tot op de dag van vandaag, Hyves trouw bleven. Ik ging op onderzoek uit om er achter te komen waarom deze ‘Die Hard Hyvers’ na al die jaren zijn gebleven terwijl ook Facebook bestaat.

Tijdens de 42Bis-borrel afgelopen 10 oktober sprak ik met Xaviera over Hyves. Zou het niet fantastisch zijn om daar een blog over te schrijven? We waren het met elkaar eens. Wij vonden dat we alle negatieve marketing aan de kant moesten schuiven. Hyves was en is, op een paar verbeterpunten na, een geweldig Nederlands product.

Ik was nieuwsgierig naar de motivatie van gebruikers om Hyves te blijven gebruiken dus bedacht ik een plan. Maandag 28 oktober heb ik een enquête gemaakt en via een privé bericht verzonden aan Shirley, een echte actieve gebruiker in mijn vriendenkring. Binnen no time had ik 91 respondenten. De belangrijkste resultaten deel ik graag met je.

De ondervraagde Hyvers

Mag ik aan jullie voorstellen, de ondervraagde Hyvers! Zeer actief op het vriendenplatform en ook allemaal te vinden op de ‘HYVES MOET BLIJVEN!!!’ Hyves-pagina. De pagina spoort aan om vooral de petitie te tekenen. Ik stel ze aan je voor op aantallen, in leeftijd, percentage hoogst genoten opleiding, percentage beroep en percentage geslacht.

leeftijd geslacht opleiding beroepDe ondervraagde Hyvers zijn dagelijks of meerdere malen per dag online.

onlineOp NOS.nl werd het volgende geschreven:

Het Nederlandse platform is vooral onder jongeren nog populair. Uit onderzoek van Mijn Kind Online blijkt dat van de 10- tot 14-jarigen nog zo’n 40 procent gebruik maakt van het sociale netwerk. Van de 17-jarigen is nog 22 procent actief op Hyves.

Volgens mij moet er ook een plek zijn voor ouderen online. En als ik naar mijn enquête kijk zou daar best weleens behoefte aan kunnen zijn. Ik weet dat ik het met 91 respondenten niet hard kan maken maar het verdient een behoefte-analyse naar mijn mening.

Beter dan Facebook

Hyves was super succesvol in Nederland totdat iedereen elkaar gek begon te maken om over te stappen en de Amerikaanse machine, die Facebook heet, te spekken. Een soort kuddegedrag als je het goed bekijkt. Zelf ben ik altijd op Hyves gebleven omdat ik niet zomaar een netwerk met mensen weggooi. Ik was er alleen nog reactief te vinden. Dat wel.

Trouwe Hyvers zijn actief en moeten niet denken aan een overstap naar Facebook. Ik stelde de vraag: ‘Waarom bent u liever op Hyves dan op andere sociale platformen?’ Dit zijn enkele antwoorden die ik kreeg:

‘Vind Hyves grandioos beter dan Facebook wat je hier op Hyves doet kun je niet met Facebook mensen zitten op Facebook vanwege de spelletjes en anders niet’

‘Hyves heeft meer, je kan helemaal je eigen profiel maken en het is veel leuker! leukere smileys, gezelligere chatopties en nog veel meer waardoor ik vind dat Hyves moet blijven!’

‘hier zijn m’n vaste vrienden en op fb zitten te veel gluurders, ze zien daar alles bv collega’s’

‘Kan vele Foto’s kwijt en ook mijn verhaal, probeer velen zieken goede hoop te geven ,om niet op te geven op allerlei gebied ben ik daar bezig. Hyves moet blijven.’

‘Omdat ik met mijn Hyves-vriendinnen het leuk heb op Hyves. En zelf leuke plaatjes maken & foto’s bewerken.’

‘hyves is mooier dan al het andere,’

69 Personen geven aan dat ze wel een Facebook profiel hebben maar het te ingewikkeld of niet leuk genoeg vinden.

De populairste functies

Nine, ooit werkzaam bij Hyves Headquarters, gaf gisteren haar ode aan het grootste Nederlandse social network dat ooit heeft bestaan en deelde een artikel van upcoming.nl. In het artikel staan 23 redenen waarom Hyves het beste sociale netwerk ooit was.

Wat gebruiken de ondervraagde Hyves enthousiastelingen het meest? En wat zouden ze er van vinden als Hyves er mee zou stoppen? Toen ik de vragen 28 oktober bedacht, wist ik niet dat op 31 oktober het slechte nieuws naar buiten gebracht zou worden. Dit hebben ze geantwoord:

grafstemming

Quotes na het slechte nieuws

‘Ik vind het afschuwelijk, zodra ik maar twee minuten de tijd heb dan kom ik al online om met mijn vrienden te praten en kijken of er nog wat is gebeurt.’

‘vreselijk al m’n vrienden kwijt’

‘ik ga me eenzaam voelen en de mensen die ik er ontmoet heb zal ik enorm gaan missen’

‘Ik zit al 5 jaar met een groepje door heel Nederland op de Hyves Pittig Plus… Dat is een deel van mijn leven geworden… elke dag opnieuw zoeken we elkaar op en doen spellen, puzzels, praten, delen vreugde en verdriet en soms ontmoeten wij elkaar. Ik zal Hyves zoals ’tie nu is enorm gaan missen!’

‘Er is totaal geen rekening met ons gehouden. We worden aan de kant gezet!’

En nu?

Hoe je het ook wendt of keert, je hebt vast back in the day een Hyves profiel gehad. Voor de ondervraagden is Hyves meer dan een hobby. Ze delen lief en leed met elkaar en hebben iedere dag contact met heel veel mensen. Misschien wel meer dan jij via Facebook en Twitter. Voor hen is Hyves het enige platform dat ze hebben en willen. Wat zou jij doen als je te horen kreeg dat social media op 2 december niet meer zou bestaan? Ik ben benieuwd wat jij ervan vindt dat Hyves verdwijnt.

Schermafbeelding 2013-11-01 om 11.11.42

 


Geschreven door