Wat maakt het leven het waard geleefd te worden? Dat is een vraag die mij bezighoudt en nogal hardnekkig de kop op stak toen we naar Zuid-Afrika verhuisden. Ik gaf mijn mooie baan op en werd ineens vrouw van en moeder van. Dat kon ik prima even volhouden in de zon op het strand toch? Het duurde een dag of drie voordat ik dacht, oké en nu? Wat ging ík nu doen, los van het moederschap? En toen las ik het boek Flow, van Mihaly Csikszentmihalyi over hoe je Flow in je leven kunt integreren en mijn zoektocht begon.

Wat is Flow?

Er zijn verschillende definities die ongeveer uitkomen op het volgende: Flow is het proces van de totale betrokkenheid bij het leven met alle positieve aspecten van de menselijke ervaring: creativiteit en genot. Flow is een ervaring en geeft je een goed gevoel. Iedereen kan wel iets opnoemen waarvan hij of zij in een Flow raakt.

Screen Shot 2013-10-31 at 1.40.02 PMScreen Shot 2013-10-31 at 1.44.04 PM

Wanneer ervaren wij Flow?

Screen Shot 2013-10-31 at 1.41.44 PMFlow associeer ik direct met sport. In trance raken als je aan het hardlopen bent. Voelen dat je een waanzinnige gaat tijd neerzetten als je schaatst in een innovatief nieuw pak. Maar Flow is veel meer dan dat. Als ik erover nadenk ervaar ik ook een Flow moment als ik stukjes blog in elkaar pas, als ik de puzzel ineens doorheb en ook – los van werkachtige dingen – als ik iets onderneem met de kinderen dat zij heel leuk vinden. Ik vroeg via social media en in real life aan mensen wat hen in een staat van Flow brengt. Muziek maken, sporten, wandelen en geïnspireerd raken door onverwachte dingen wordt vaak genoemd. Mooi werk doen en betekenisvol zijn voor een ander zorgt ook voor een Flow. En soms komen we er pas naderhand achter dat we in een Flow zaten.
Je zou kunnen zeggen dat een Flow niet vanzelf komt. We maken muziek, we sporten, wandelen en inspireren anderen. Flow gaat hand in hand met een inspanning. Maar hoe dan precies? En kun je het ‘in een Flow zijn’ ook beïnvloeden of is dat voorbehouden aan de happy few?

Hoe kun je continu een Flow ervaren?

Volgens Csikszentmihalyi kun je het in een staat van Flow verkeren zeker beïnvloeden. Hij beschreef het in zijn boek, hield er een TED talk over en wat blijkt? Een Flow ervaring kan in heel veel dingen zitten en het draait puur om jou. Het gaat erom dat je vindt wat jou drijft en vervolgens ga je je daar gedisciplineerd op focussen. Je moet dus aan de slag. En snel een beetje, want je wil je leven optimaal leven toch?

Natuurlijk moet je het boek (dat al vrij oud is, dus misschien ken je het al)  helemaal lezen, maar hieronder zie je vast de drie vrij basale Flow vereisten.

 1. Zorg dat je een duidelijk doel hebt. Zomaar wat doen en ‘maar zien hoe de dag loopt’ gaat je niet verder helpen. Zorg dat je ergens naartoe werkt (of dat nou vijf kilometer hardlopen, die nieuwe baan of een andere bezigheid is) en maak een realistisch stappenplan zodat ook een groter doel behapbaar wordt. Wees gedisciplineerd, zorg dat het werken aan je doelstelling bijvoorbeeld wekelijks terugkeert.Screen Shot 2013-10-31 at 1.45.35 PM
 2. Zorg dat je meteen feedback krijgt
. Feedback van jezelf kan bijvoorbeeld zijn dat je vooruitgang ziet door het afstrepen van de gestelde subdoelen. Blijf je concentreren op je bezigheid, laat je niet afleiden. Feedback kan ook van ‘peers’ komen of je baas natuurlijk. Hoe dan ook, blijf jezelf continu toetsen en verbeteren.
 3. Zorg voor een goede balans tussen de uitdaging en jouw capaciteiten. Continu op je tenen lopen is een drama, maar iets doen dat onder je niveau ligt, kan ook voor een burn-out zorgen. Doe iets waarvan je weet dat je het kunt en waarin je kunt groeien. Zo gaat gitaar spelen mij niks opleveren, ik kan namelijk geen noot lezen. En ook, zoek de grenzen van je comfort-zone op. Het is heel fijn om alleen te doen waarvan je weet dat het werkt, maar volg een opleiding als je ergens tegenaan loopt, neem eens een interview af in plaats van weer een nieuwsitem op te pakken.

Flow in de praktijk

Even terug naar mij en mijn expatleven in Zuid-Afrika. Ik las het boek en ik vond het inspirerend, ik begreep wat er stond (hoera!) en ik wist dat ik zelf aan de slag moest. Alleen, met wat en waarmee? Ik vind mijn kinderen fantastisch, ik loop graag hard, maar ik realiseerde me dat ik meer nodig heb voor een Flow, iets dat alleen van mij is. Sterker nog, als ‘iets’ me inhoudelijk uitdaagt heb ik automatisch meer energie voor sport en kinderen. Maar wàt een waanzinnig moeilijk project startte ik! Ik heb het expatleven vervloekt, waarom had ik niet gewoon leuk werk (of stom werk desnoods) en bijbehorende deadlines?

Stap 1: Zorg dat je een duidelijk doel hebt

Sinds ons vertrek naar Afrika schreef ik verslagjes voor het thuisfront. Ik merkte dat ik het schrijven an sich leuk vond en niet onverdienstelijk schrijf, dus ben ik die stukjes gaan uitbouwen. Het zijn nu wekelijkse stukjes over het leven. Mensen reageren erop, ze moeten erom gniffelen en ik merk vooral dat ik het leuk vind om te doen en dat ik er steeds beter in word.

Stap 2: Zorg voor feedback

Ik ben een perfectionist, man J. leest mee en vrienden en bekenden reageren steevast, maar toch miste ik echte feedback. Van mensen die in het communicatievak zitten bijvoorbeeld. Daarnaast wilde ik ook leren schrijven over andere dingen en zo ben ik gaan bloggen voor verschillende websites als 42bis en Ouders Onderling. En ik mocht een echte column in het swipeable magazine Bagage schrijven. En ja hoor, echte feedback kreeg ik. Hoe irritant dat alinea’s worden weggestreept en hoe fijn tegelijkertijd dat je er zoveel van leert!

Stap 3: De balans

Natuurlijk is dit niet puur een hoera-verhaal. Ik werk gedisciplineerd en al mijn tijd zonder de kinderen besteed ik aan het bereiken van mijn eigen, tevens zelf opgelegde doelstellingen. Ik word soms heus een beetje gek van mezelf. Tijdens het schrijven van dit stukje tweette ik nog: ‘Laat die hele Flow de tering krijgen.’ Waarmee ik maar aan wil geven dat het niet vanzelf gaat, dat niet alles leuk is. Maar ook dat heeft iedereen en het is dus geen excuus (ook niet voor jou nee). Binnenkort verleg ik mijn grenzen en start een eigen website en een heel nieuw eigen project en daarna? Dan stel ik weer een nieuw doel. Mezelf werkelijk verkopen zou voor mij een grote uitdaging zijn, wie weet.

Cowgirlzzz.com

Dezelfde drie stappen kan ik beschrijven voor Cowgirlzzz, het bedrijf dat ik startte met een lotgenoot expat-vrouw. We konden geen slaapzakjes voor onze kleine kinderen vinden en dat wat we vonden werd niet lokaal geproduceerd. Stom, vonden we! En een kans bovendien. Vol overtuiging brengen we nu onze lokaal geproduceerde en zelf ontworpen slaapzak aan de man (of nou ja, baby dus). We hebben Zuid-Afrika zoveel beter leren kennen en verkopen inmiddels via winkels en babygym klasjes, we hebben een kledinglijn ontworpen en we doen het best heel goed hier in Afrika. En in Nederland overigens, dus schroom niet ;)

Werkt het? Ja, het werkt.

In minder dan drie jaar heb ik twee keer iets gevonden dat me gelukkig maakt. En omdat ik iets doe waar ik blij van word, kan ik ook veel makkelijker Flow genereren als ik met de kinderen ben en gaat sporten vanzelf. Het moeilijkste vond ik te ontdekken wat ik ècht leuk vind en doorpakken terwijl je denkt ‘Oké, dit gaat hem dus never nooit worden.’ Natuurlijk verkeer ik in de luxe positie dat ik er niet van hoef te leven, aan de andere kant kon ik me op geen moment onttrekken aan de zoektocht omdat ik die veilige baan en bijbehorende deadlines niet had. En het is ook niet relevant, het gaat uiteindelijk om gelukkig zijn binnen de randvoorwaarden van jouw leven. Dat betekent dat je de stappen altijd moet doorlopen, of je nou sporter, bakker, dokter of expat bent.

Niks Happy Few, aan de slag!

Waarom is dit boek zo confronterend en zo’n nuttige toolbox tegelijkertijd? Omdat het al je ‘gejamaar’ pareert. Je kunt namelijk altijd een Flow bewerkstelligen door volledig te gaan voor wat je doet. Door je optimaal in te zetten, kritisch naar jezelf te kijken en continu naar verbetering te streven. Je leeft maar één keer en je staat zelf aan het roer. Jij bepaalt of je leven het waard is geleefd te worden. En jij? Ik ben benieuwd hoe jij Flow in je leven integreert en welk proces daar bij hoort.

 

 

0 Shares:
1 comment
 1. Ik weet niet waar je de plaatjes vandaan hebt, maar het derde plaatje is eigenlijk te cynisch voor woorden.
  Er staat:

  "My definition of being succesful is contributing something to the world…and being happy while doing it…You have to enjoy what you are doing. And secondly, you have to feel that you are contributing something worthwhile.."
  Norman Augustine, former CEO of Lockheed Martin

  Deze inspirerende mijnheer Augustine is iemand die zijn leven heeft gewijd aan drie dingen:
  -ruimtevaart (okay, niet veel mee mis)
  -bespioneren van de bevolking (NSA en dergelijke)
  -het bouwen van wapens

  Het plaatje vermeld terecht dat hij CEO geweest is bij Lockheed Martin. Dat is niet alleen de grootste wapenproducent van de wereld, maar ook de grootste producent van clusterbommen.

  Mijnheer Augustine vindt het produceren en wereldwijd verkopen van clusterbommen blijkbaar "contributing something worthwhile to the world", "being happy while doing it".
  Maar ik zou mijn inspiratie toch maar ergens anders halen…

Comments are closed.

Dit artikel is 6.313 keer gelezen