Af en toe doet onderzoeksbureau Gartner onderzoek naar waar het nou heen gaat met de IT-wereld. Daar heeft dan iedere IT-er een mening en een gevoel over. Ik ook.

Ja, andere onderzoeksbureaus doen ook van die onderzoeken, maar laten we nu even Gartner als voorbeeld nemen. De laatste heeft er namelijk kort geleden weer wat behoorlijk heftige beweringen – Top Predictions, zoals zij dat noemen – uit gedaan. Wanneer ik zulke beweringen en voorspellingen lees, gebeuren er twee dingen: de beren-op-de-weg-zien-kant van mij begint te piepen over woorden als “technology uncertainty” en “social unrest“, terwijl de glas-halfvol-kant van mij alleen maar kansen en positieve ontwikkelingen ziet.

Digitale Dingen

Aangezien de onderzoeker in mij het uiteindelijk wint, vind ik het juist fascinerend wat zulke voorspellingen met een mens kunnen doen en leg ik ze graag onder de loep. Het gaat tenslotte wel over de toekomst van de mensheid en de technologie. Hierbij de voorspellingen van vorige week, gegroepeerd rondom de volgende onderwerpen:

  • Digitale Industriële Revolutie – Deze revolutie wordt volgens Gartner vooral veroorzaakt door de ontwikkelingen in 3D-printen. Kijk maar eens om je heen, want straks kan ieder product wat je nu ziet geprint worden. Best heftig!
  • Digital Business – Zaken doen met behulp van digitale middelen, waarbij digitale producten, diensten en/of ervaringen van klanten verzameld of uitgevoerd worden door middel van digitale kanalen en communities. Crowdsourcing wordt dus een normale manier van ideeën en oplossingen opvragen. Big Data wordt zeg maar het speelgoed voor bedrijven (consumentengedrag wordt voorspelbaar), maar tegelijkertijd ook voor consumenten (die zelf bepalen welke data ze weggeven en welke niet).
  • Slimme Machines – Machines worden steeds slimmer en zullen, voor een efficiënter proces, mensen meer en meer gaan vervangen. Ook zullen machines in staat zijn om zichzelf dingen aan te leren – aldus Gartner.
  • The Internet of Things – Dit item combineert grotendeels de kenmerken van de bovenstaande onderwerpen. Zoals Gartner het verwoordt: “The Internet of Things cements the connection between machines, people and business interactions in the modern era.” Doordat alles digitaal verloopt, kunnen overal verbanden tussen gelegd worden, en komt er dus nog meer informatie beschikbaar voor bedrijven, overheden en burgers. Vandaar: Big Data wordt speelgoed…

Beren op de weg

De verdere uitleg die in het bericht van Gartner staat over de bovenstaande onderwerpen is op sommige punten niet echt om vrolijk van te worden. Daar raakt je halfvolle glas vanzelf leeg van. Zo wordt er eind volgend jaar een doorstart van de Occupy Wall Street-beweging voorspeld die weer voor behoorlijk wat onrust gaat zorgen. Niet zo raar ook, als je bedenkt dat al die slimme machines een groot deel van de huidige kenniswerkers gaat vervangen. Tegen 2016 barst de discussie los rondom het kunnen 3D-printen van organen en ander menselijk weefsel. Stel je maar eens voor dat ieder onderdeel van je lichaam uit een 3D-printer kan komen. Spelen we dan niet (een beetje) voor God? Wat voor effect gaat dit hebben op de samenleving? Als gevolg van deze discussie is het zelfs mogelijk dat deze technologie van 3D-printen helemaal verboden gaat worden…

Glas halfvol

Aan de andere kant, de voordelen van een 3D-printer kennen we nu al en zijn tot nu toe voor een goed doel, zoals zoekresultaten zichtbaar maken voor slechtzienden en voedsel uit kunnen printen in het geval van een tekort.
Een andere mooie ontwikkeling is dat mensen meer gegevens over zichzelf gaan verzamelen, onder andere door middel van wearables (kleding/sieraden die meten wat je voelt, ziet en hoort), en ook meer controle krijgen over de beschikbaarheid van die data. Ook de overheid gaat meer gegevens opslaan, maar komt met zo’n enorme hoeveelheid data te zitten dat het 75% ervan niet meer kan beschermen (waardoor burgers bijvoorbeeld meer te weten komen over wat de overheid uitspookt) en dus die overige 25% maar extra goed gaat beschermen. En die slimme machines, tja die kunnen natuurlijk ook juist voor een (nieuw) gat in de markt zorgen!

Waar het heen gaat met de (IT-)wereld

Het zijn maar voorspellingen en het is dus maar net hoe je het bekijkt. Maar ik blijf het wel spannende voorspellingen vinden, helemaal omdat sommige dingen al bestaan. Zoals 3D-printers en sociale onrust over de ongelijkwaardige van geld. Wat vind jij, spannend of mwah?

0 Shares:
Dit artikel is 6.274 keer gelezen