Waarom zou je een pistool maken met een 3D-printer als je er ook iets zinnigs mee kunt maken? Het enige wat je nodig hebt is wat subsidie van NASA ($125.000) en een 3D-printer specialist. En voordat je het weet heb je het hongerprobleem opgelost. Hoe vraag je? Let me explain!

NASA heeft de opdracht uitgezet om de wereld nét iets meer Star Trek te maken: een replicator moet het resultaat zijn. Nou ja, ongeveer. Geen trekkie? Een replicator is dat ding dat eten voor je “replicate” waardoor koken onnodig is. Het eerste doel van NASA is het printen van een pizza. Waarom? Omdat pizza! Daarnaast is pizza zeer geschikt voor dit project: het bestaat uit verschillende lagen en dat maakt het gemakkelijker te printen.

In de cartridges die je voor voedsel moet gaan gebruiken zitten bijvoorbeeld olie, water en koolhydraten, die samen de pizza kunnen regelen. Je pizza zal er overigens niet uitzien als de pizza’s die je nu gewend bent van de Italiaan. Maar als het goed is wel even goed moet gaan smaken – op termijn.

Waarom wil NASA pizza’s bakken?

Het antwoord is tweeledig. Enerzijds zit NASA natuurlijk in de ruimtevaart-business. En nu we de maan wel hebben gezien, is het tijd verder de ruimte in te gaan. Daarvoor is voedsel nodig dat lang goed blijft. De belangrijke voedingsstoffen (in poedervorm) die in de cartridges van deze 3D-printer gaan, blijven zo’n 30 jaar goed. Prima voor een reisje Mars of misschien wel verder?

Maar er is nog een andere reden om hier geld en tijd in te steken. Gezien de groei van de wereldpopulatie en de beperkte middelen om die allemaal te voeden, is de pizzaprinter een goede eerste stap op weg naar een maatschappij die minder verspilt. Die voedingsstoffen kun je namelijk ook uit hele andere bronnen halen dan bijv. een biefstukje of kikkererwten. Nu al gebruiken we schellak voor bijvoorbeeld roze koeken. Nom nom nom.

Printer-pizza, bah!

Ga je van de geprinte pizza niet kwispelen? Anjan Contractor – de man die het ding gaat maken – zegt dat dat komt omdat je nu nog dikke lappen vlees kunt betalen. Maar door diezelfde groeiende wereldbevolking zal voedsel steeds schaarser en duurder worden. Om dan de broodnodige vitamientjes en andere voedingsstoffen binnen te krijgen is de poedervorm een excellente en relatief goedkope oplossing.

Contractor wist NASA overigens te verleiden met iets wat nog lekkerder is dan pizza: chocola. In het filmpje hieronder zie je het prototype van de voedselprinter in actie.

 

Zoals gezegd een proto-type en stukken minder sexy dan de replicator van Star Trek, maar voldoende om NASA à 125K te overtuigen.  Lukt het Contractor om de techniek te verfijnen, dan stellen wij – van 42bis – voor om de Replicator uit The Hitchhiker’s guide to the galaxy na te maken, maar het zou kunnen dat we bevooroordeeld zijn……misschien.

 

 

0 Shares:
Dit artikel is 3.435 keer gelezen