Het kan je bijna niet ontgaan zijn; de heren van Blackberry hebben de messenger die tot voor kort was voorbehouden aan hun eigen platform, losgelaten op de wereld. Of je daar blij van wordt, lees je hieronder.

Wachten op de uitnodiging

Laat ik gelijk met de deur in huis vallen. Ik heb de app zelf maar zeer beperkt kunnen uitproberen omdat ik nog steeds zit te wachten op goedkeuring van Blackberry om de app te mogen gebruiken. Omdat ik niet langer wilde wachten, is dit artikel gebaseerd op mijn eigen beperkte ervaringen en de verschillende reviews die ik online ben tegengekomen.

Om met het eerste punt te beginnen; nadat je de app hebt geïnstalleerd moet je je mailadres opgeven, en zodra je bovenaan de wachtlijst staat nemen ze contact met je op. Echt? Ik voel me zo net een Rus die halverwege de jaren ’80 in de rij staat voor wc-papier. De smoes die BB hiervoor geeft is dat ze niet iedereen tegelijk op hun servers kunnen / willen hebben. Dit is natuurlijk vrij knullig; als andere bedrijven (Apple, Microsoft) grote updates van hun software in één keer kunnen uitrollen, moet het geen probleem zijn om een piekje in chatverkeer op te vangen. Zelfs als het gaat om miljoenen gebruikers.

2003 belde, het wil zijn app terug

Als je eenmaal je gouden toegangskaartje hebt ontvangen kun je een account aanmaken. Daarvoor moet je wel je naam, leeftijd, land van herkomst en wachtwoord opgeven en akkoord gaan met een heel setje voorwaarden. Maar dan krijg je ook wat: je eigen BBM PIN! Ben BBM PIN is eigenlijk een soort gebruikersnaam voor BBM. Alleen als je met iemand wilt chatten moet je ze eerst een uitnodiging sturen, en pas als zij die accepteren kun je met elkaar chatten. Veiliger, maar omslachtiger en niet écht van deze tijd meer. Want met apps als Whatsapp en Facebook Messenger is het voldoende om de ander zijn nummer te hebben of vriendjes te zijn.

BBM1 BBM2

Om er voor te zorgen dat BBM niet wordt gekilled door het geheugenbeheer van Android, plaatsen ze een notificatie bovenin je scherm. Dit voorkomt dat de app wordt afgesloten als het Operating System extra geheugen nodig heeft. En misschien ben ik een zeurpiet, maar ik hou er niet van als mijn notificatiescherm hiervoor misbruikt wordt. Gelukkig kun je het ook uit zetten en de berichten zijn dat BBM dan nog prima werkt.

Verdwaasd design

Het design van de app is ook niet wat je van Android apps gewend bent. Onderaan heb je een dikke balk met verschillende navigatietabs. Maar er is ook een een slide out menu  dat je aan de linkerkant kunt oproepen, met daarin een aantal van de functies die ook al in de balk onderaan zitten. Logisch. Ook de menuknop dupliceert op verschillende plekken in de app functionaliteit die je al in je scherm hebt. Daarbij blijft de dikke navigatiebalk standaard in je scherm als je aan het tikken bent, niet echt het beste gebruik van de beperkte ruimte.

BBM4 BBM3

Too little to late

Alles bij elkaar is het een leuke poging, maar lijkt het me sterk dat dit voldoende is om het te winnen van Whatsapp of Facebook Messenger. En al helemaal niet om het zieltogende (twee keer woordwaarde) Blackberry te redden. De app lijkt uit een tijd te komen dat Blackberry nog relevant was.

BBM5 BBM7

Downloaden

Blackberry Messenger is gratis en kun je hier downloaden.

Wil jij onze app-oloog worden? Op het gebied van Android of iPhone? We zijn op zoek naar bloggers.

Ben je een app-ontwikkelaar en wil je jouw app hier presenteren? Neem dan contact met ons op.

0 Shares:
6 comments
 1. Zodra iedereen is overgestapt, NOOIT meer whatsapp. Ik was eerst sceptisch en dacht ook dat RIM 2 jaar te laat was. Maar nu ik de app heb ben ik weer verkocht. Reden voor nooit meer whatsapp:

  1- Niemand die ziet off in " ONLINE " ben. (privacy)
  2- Ik kan nu zien wanneer iemand mijn bericht daadwerkelijk geopend heeft.
  3-Ik heb mn BBM emoticons gemist. (Niet zo mooi als die van Whatsapp maar wel duidelijkere expressies)
  4-Ik hoef m'n telefoonnummer niet door te geven ( Anti-stalker)

  Ja er is nog ruimte voor verbetering betreffende bediening ,maar die gaan ongetwijfeld plaatsvinden.
  Ook merk ik dat mijn omgeving allemaal BBM installeren.

  Ik vrees dat whatsapp dit zal gaan voelen.

 2. @Anil: ik denk dat je met je eerste zin al gelijk het probleem aangeeft. Ik verwacht niet dat iedereen gaat overstappen, omdat er te weinig reden is om over te stappen naar BBM.

  1. Verder spreken jouw punt 1 en 2 elkaar volgens mij tegen. In elk geval zie ik geen zwaarwegende reden om over te stappen.
  2. Emoticons zijn geinig, maar ik vind chat sowieso een gehandicapte manier van communiceren, niet geschikt voor complexe emoties. Emoticons maken dat niet veel beter.
  3. Ik geef mijn telefoonnummer sowieso niet aan (potentiële) stalkers. En al mensen vervelend worden blokkeer ik ze gewoon…

Comments are closed.

Dit artikel is 10.835 keer gelezen