Na jarenlange, bijna militaire, training lukt het me om op commando creatief te zijn. Makkelijk is het niet, maar creativiteit kun je stimuleren. Ook als je denkt dat je het niet in je hebt. In dit artikel geen tips of trucs voor hoe je creatief denkt, maar tips om creatief te zijn in een saaie omgeving. Zoals bij mij op kantoor (waar helaas geen creatief meubilair te vinden is).

foto

Tip 1: Vraag om kaders

Buiten de kaders denken? Vraag juist om kaders. Begin niet aan opdrachten die niet duidelijk zijn. Ik weet dat het verleidelijk is, want vaak is er een deadline. Start je met een opdracht waarvan de opdrachtgever eigenlijk niet weet wat hij of zij wil, dan weet je ook dat jouw output straks wordt gebruikt als input om verder te denken. De term ‘garbage in, garbage out’ heb je vast al eens gehoord. En het is waar, zonder goede opdracht kun je niet vrij aan de slag. Vraag dus om kaders waarbinnen je vrij bent om te denken. Het gaat je helpen.

Tip 2: Leave the building

Moet je snel komen met een creatief idee, tekst of iets anders dat vraagt om jouw creatief denkvermogen? Zorg eerst dat de briefing in orde is (tip 1), ga vervolgens weg van je bureau. Al is het maar kort. Wandel een rondje, buitenlucht doet wonderen. Heb je meer tijd, zoek dan een inspirerende werkplek. Voor mij is dat de ene keer een drukke omgeving met veel mensen en de andere keer juist een serene plek waar ik in alle rust kan denken. Bedenk per moment waar je behoefte aan hebt.

Tip 3: Ga het net op

Kantoorbanen – en dan met name de kantoorbazen – laten het niet altijd toe dat je een paar uur verdwijnt. Een paar uur ‘niks doen’, in hun ogen dan hè. Bij jou op kantoor not done? Zoek dan inspiratie op het web. Een bak aan informatie, beelden, video’s, artikelen, blogs. Ga kijken, lezen en je vindt vast een invalshoek om op door te denken. Op deze manier verbreed je ook je wereldbeeld. Want kennis komt altijd van pas.

Tip 4: Ga naar de plee

Lukt het niet? Stop dan gewoon. Ga iets anders doen, bij voorkeur iets actiefs zodat je hersens bezig blijven. Als je je even concentreert op andere zaken, maak je ruimte voor je gedachten. Ga desnoods naar de plee. Neem je mobiel mee, dan kun je een spontane ingeving meteen noteren of naar jezelf mailen (Doe jij dat ook? Ik mail heel veel met mezelf).

Tip 6: Zoek je kantoor-soulmate

Het voordeel van een kantoor is dat er veel mensen zijn. Mensen met een frisse blik, een andere mening. Ben jij iemand die continu ideeën spuit? Zoek een afmaker. Nee, niet iemand die je idee afmaakt (dat is juist funest). Iemand die je idee af maakt. De inkopper zeg maar. De afmaker heeft vaak weer een aangever nodig, dus zoek op kantoor een spar-maatje. Zodra je vast zit, zoek je elkaar op onder het motto ‘even koffiedrinken’ en vaak kun je weer verder.

Tip 7: Confirmeer je niet

Untitled-21-609x301

Op kantoren, saaie kantoren van bijvoorbeeld banken, verzekeringsmaatschappijen en alles wat daarop lijkt, dragen mensen vaak saaie kleding. Daar hoef je niet aan mee te doen. Trek gewoon dat shirt met die gekke print aan, onder een jasje desnoods. Draag gekke sokken of sneakers of een leren broek. En heb schijt aan wat ze van je denken. Geldt natuurlijk eigenlijk niet voor je kleding, het geldt vooral voor je mening.

Tip 8: Trek je mond open

Zit je in een saaie vergadering die ze op kantoren doodleuk ‘brainstorm’ noemen? Grote kans dat het idee van de hoogste in rang doorgaat, het hippo-syndroom (HIghest Paid Persons Opinion). Gebeurt dat niet, dan is het wel degene met de grootste bek die de boel bepaalt. Heb je een idee of een mening over het geopperde idee? Trek je mond open. Gewoon doen. Lever een bijdrage aan de creativiteit, want samen kom je verder.

Tip 9: Neem je Lego mee
Lego-Head-Boy-S

Spelen met Lego zorgt voor creativiteit. Voordat je piraatje gaat spelen… ik doel hier op professioneel spelen met Lego: Lego® Serious Play®. Dit is een methode waarbij mensen samen bouwen aan een idee waarbij iedereen aan het woord komt. En dat is nodig, zoals je net hebt kunnen lezen bij tip 8. Ben jij geen manager? Je kunt dit wel aandragen bij je management. Waarom heb ik dat nog niet gedaan?!

Tip 10: Energize

Vaak neemt de energie om creatief te denken na een tijdje af. Je lijkt niet meer op nieuwe ideeën te komen. Tijd om de boel op te schudden. Daarvoor zijn verschillende energizers ontwikkeld. En ze werken. Ook voor mensen die denken dat ze helemaal niet creatief zijn. Google eens op ‘energizers’. Ook als je alleen bent, want het zijn simpelweg trucs om je gedachten weer op gang te krijgen.

Tip 11: Ga schrijven

Schrijven is een manier om je gedachten te vormen, op een rij te krijgen. Laat je gedachten gaan, schrijf alles op. Ook de gedachten die je niet goed vindt of waar je jezelf voor schaamt. Die ene gedachte kan je later op een briljant idee brengen. Of iemand anders en daar is niets mis mee. Voor mij werkt deze methode. En blijkbaar werkt het voor meer mensen.

Welke tip ga jij in de praktijk brengen? Of heb jij nog tips die hier niet bij staan?

Bronvermelding: bij tip 7 zie je een foto van www.manners.nl

0 Shares:
9 comments
  1. Hoi Lonneke, dank je. Ik hoop dat je er wat aan hebt in je dagelijkse werk.

    Groeten Tanja

  2. Tip 5… drink een biertje/wijn/baco (evt met cola light) met een collega en ga lekker met elkaar praten. Praten met alcohol zorgt voor nog meer creativiteit! Dat denk ik dan maar he.. Zeker nadat de biertjes al genuttigd zijn. Maar verder: goede en nuttige tips Tanja!

  3. Leuk stuk Tanja! Heb nu al zin om mijn oude Lego van zolder te halen.
    Bij ons op kantoor hebben we een creawand: een behangetje met ongeveer 1250 gekke foto's: van Chuck Norris tot oude reclames, van quôtes tot Zweedse bandjes uit de jaren 80 en van mensen verkleed als Batman tot blote billen. Vijf minuutje 'wandstaren' levert altijd inspiratie op.

  4. Hoi Mieke, dat klinkt als een leuke muur. Misschien kom ik een keertje kijken. Bij ons hangen er niet zo heel veel inspirerende dingen aan de muur. Had ik maar weer een eigen kamer zoals bij eerdere banen. Dan kon je de muur lekker volhangen met inspiratie.

  5. Jaa de meeste doe ik in meer of mindere mate waarbij mijn tip 5; maak een lijstje of krabbel en doodle een vel vol

  6. Haha, goede tip Ton! Doodle'en doe ik ook. Voor mij is het een manier om mijn gedachten te structureren. Doe jij het ook tijdens besprekingen? Ik vermoed dat veel mensen het ongeïnteresseerd over vinden komen, maar ik kan me dan gewoon beter concentreren.

Comments are closed.

Dit artikel is 10.420 keer gelezen