Dat NASA druk bezig is met het maken van een replicator – een 3D-printer die voedsel kan printen, wisten we al. Maar nu blijkt dat ze nog een 3D-wonder onder hun vleugels hebben, eentje die mee kan de ruimte in. Volgens The Guardian is er al een timeframe voor de lancering: ergens in de herfst van 2014 zal de eerste 3D-printer de ruimte in gaan, als toolbox on demand. 

Startup Made in Space heeft de printer ontworpen en gebouwd. De vlucht in de herfst van volgend jaar is een mijlpaal. Het is de eerste keer in de menselijke historie dat een apparaat iets zal maken, terwijl het niet op aarde is. Een mijlpaal, omdat tot nu toe alles wat nodig is om in de ruimte te werken, eerst op aarde moet worden gemaakt. Pas daarna kan het de ruimte in gelanceerd worden. Een dure grap, waarbij je niets over het hoofd moet zien. Je kunt tenslotte niet ‘even terug’ om het op te halen.

made-in-space-zero-gravity

Van reserve-onderdeel tot mini satelliet

De mogelijkheden die het meenemen van de 3D-printer biedt, zijn eindeloos. NASA experimenteert al met het printen van reserve-onderdelen voor raketten, maar ook met mini satellieten die data naar de aarde kunnen verzenden. En ongetwijfeld werken ze aan meer, dus we houden het nieuws vol spanning in de gaten.

En intussen hoop ik voor de astronauten van de 3D-lanceringsvlucht, dat tegen die tijd ook NASA’s foodprinter klaar is voor een ruimtereis. Zodat het succes onder het genot van een hapje en een drankje naar keuze kan worden gevierd.

 

 

 

0 Shares:
Dit artikel is 3.713 keer gelezen