Dat er onder het Rijksmuseum een prachtige zaal te vinden is die elk event van een goede start kan voorzien, weet niet iedereen. Vanavond is het die zaal die langzaam maar zeker volloopt met prominenten uit het online veld en daarbuiten. Het is ook de zaal waar de winnaar van de Leading Online Entrepeneurs (LOEY) Awards bekend zal worden gemaakt. 

Wie de awards niet kent, kan er op de site van de organisatie meer over lezen. Wie de awards kent, maar er vanavond niet bij kan zijn, kan meelezen met dit liveblog.

19:30

De communicatiedame van het Rijksmuseum is de eerste die het podium mag betreden van de presentatrice-waarvan-ik-de-naam-even-kwijt-ben. Zij stipt even kort de site aan die het Rijksmuseum in 2012  live-zette en waar bezoekers zelf met de kunst kunnen knippen en plakken. Bij die opening zat ik overigens ook. Lees daar hier meer over.

 

Annelies van der beldt (SUP media) neemt nu het podium om te vertellen over hoe het is om zaken te doen in Rusland.

Zij trapt af met “Ik leef nog…”

Annelies is een bijzondere dame. Niet alleen spreekt zij Russisch en heeft ze in de jaren ’90  in Rusland gewoond, maar zij combineert dat met kennis van de online wereld en vooral de online business. Zo verrassend was het dan ook niet dat zij werd gebeld door een Russische Oligarch om in het Russische zaken te komen doen.

Uiteraard is Rusland een fascinerend land en uiteraard 2 is een verhaal over Rusland best interessant. En uiteraard 3, ik was niet eerder bij de LOEY awards aanwezig en zal dit vast de gewoonte zijn. Maar is een spreker echt nodig? Kom maar door met de winnaars en laten we er ook een feestje van maken. Hebben de genomineerde het afgelopen jaar niet al genoeg praatjes aangehoord en al keihard gewerkt.

19:52

Ik zal de doelgroep niet zijn. Maar ik ben afgehaakt. Niks ten nadele van Annelies natuurlijk. Dat wil ik benadrukken.

Gelukkig zit Maurice de Hond een stoel of 3 verderop. Ik vermaak me momenteel dan ook met het stiekem staren naar de Hond…Maurice de Hond dus. Zou hij aan het tellen zijn hoeveel mensen een oranje das omhebben en hoeveel vrouwen hoge hakken, zodat hij morgen zijn onderzoek bij P&W kan komen duiden. Mij zou het niet verbazen.

De les van Annelies (ik kon me nog net op tijd wegtrekken van de Hond) is in het kort: Think global (je kunt overal heen), act local (specifieke plekken hebben hun eigen nuances). Maar belangrijker om te weten – over Rusland dan: “De vrouwen zijn enorm mooi, de mannen zijn enorm lelijk!” Die noteren we.

De starters

De 3 genomineerde starters zijn nu aan de beurt: pelliano (maatkleding mannen), Snappcar (Auto’s lenen) en Scoupy (korting op van alles en nog wat)

De ondernemersadviezen van deze starters (op volgorde):

Start klein en bouw het vanaf daar uit

Focus: doe wat je moet doen, laat de rest vallen.

Zorg dat je funding en kennis geregeld zijn om voorsprong te behouden.

De winnaar…is…

– sorry…ze laten eerst een filmpje zien waarin de starters een Miss Universe vraag moeten beantwoorden: “Waarom moet jij winnen?”

Maar de winnaar is dus…

Valentijn Bras van scoupy

Maurice de Hond (20:12)

Nou, nadat ik zo lang naar hem hem gestaard kan ik nu…nog meer naar hem staren. De Hond gaat het hebben over de Steve Jobs scholen. Ik ben benieuwd.

Tussen eerste en laatste kind van De Hond zit 32 jaar:

“Ik behoor tot de selecte groep Nederlanders die zowel AOW als kinderbijslag krijgt.”

20:16

Ik heb honger.

20:17

De Hond schetst het huidige onderwijs: “scholen bereiden je niet voor op de toekomst en niet eens op vandaag, maar op het verleden.”

Maurice (ik heb voldoende naar hem gestaard om hem bij z’n voornaam te mogen noemen), schudt ons allen wel wakker. Het  enthousiasme spat er vanaf. Nu heb ik natuurlijk niets met “Steve Jobs-scholen” – maar dat is vooral om het eerste deel van de naam en niet zozeer om het idee: digitale scholen die kinderen in staat stellen om met hulp van digitale middelen zich te ontwikkelen.

20:20

De hond verzint nu dat hij iemand is tegengekomen die zei: “Mijn idee van een tentamen is, dat ik 3 uur moet vergeten dat Google bestaat.” Nu kán het dat hij iemand is tegengekomen die in memes praat, maar het is waarschijnlijker dat ook de Hond op 9Gag hangt.

ps: het kan zijn dat ik namen e.d. nu fout tik (ik doe het op gehoor). Alvast mijn excuses hiervoor en dit zal later worden gefixt.

Virtuele schoolpleinen en meer van dat alles

De mogelijkheden die de Steve Jobs scholen bieden zijn erg gaaf. Van virtuele schoolpleinen en chatten tot virtueel samenwerken en augmented reality. Moet je daar Steve Jobs scholen voor hebben? Niet perse! Maar het is niet slecht om de huidige onderwijsaanbieders onder druk te zetten. Want laten we eerlijk zijn: Maurice heeft gelijk: scholen ontwikkelen zich veel te sloom en stomen onze (jouw, ik heb ze niet) kinderen niet klaar voor volwassen zijn in 2027.

Eregalerij

De sponsoren van dit event (waaronder PostNl en RTL) mogen dus op de foto met de nachtwacht. Hoe vet is dat!

De grote prijs

De 3 genomineerden van de grote award

Janneke Niessen: Improve digital

“Gewoon beginnen, niet teveel nadenken. Fake it till you make it.”

Kalo Bagijn: Brand new day

Rogier Thewessen: Studentenwerk

“Probeer niet de nieuwe Facebook uit te vinden. Maar probeer een bestaand businessmodel aan te passen en te verbeteren.”

Arnieeeee

Oud-gediende van de LOEY-awards jury Reinout Oerlemans, is er dit jaar voor het laatst bij. Natuurlijk is hij allang geen Arnie meer (denk ik), maar inmiddels een ondernemer waar je rekening mee moet houden. Wel geeft Oerlemans geeft toe dat hij het online leven niet zo goed kent. Maar wat hem opvalt is de bereidheid van online ondernemers om elkaar te helpen en kennis te delen.

En de winnaar is…

-eerst filmpjes –

Overigens tussendoor: Oerlemans is blij dat eindelijk ook een vrouw is genomineerd en vindt dat dat vaker zou moeten gebeuren. De hele jury bestaat wel alleen uit mannen. Misschien daar dan beginnen!

DE WINNAAR IS

Rogier thewessen

Gefeliciteerd en dat je alle mooie ambities waar mag maken.

The End

Hartelijk dank voor het meelezen en volgen. Dit was een experimentje. Vond je het leuk, laat het dan weten. Vond je het niks, laat het dan weten. Heb je ook zo’n honger, laat het dan weten.

0 Shares:
3 comments
  1. Leuk experiment! Waarom had je eigenlijk honger? ;-)
    Misschien leuk om in een volgende liveblog meer te verslaan van wat er gezegd wordt (dus meer balans tussen persoonlijke observaties en inhoud); daarbij ga ik er overigens vanuit dát er iets zinnigs gezegd wordt, en dat is natuurlijk nooit zeker..

  2. Hoi Nathalie, ik begon dus wel met het idee om dat te doen. Maar toen vond ik dat toch best saai. Dus ik probeerde te luisteren of er nieuws was – behalve de winnaars: weinig. Al was – zoals ook hierboven gezegd – de Hond wel interessant.

    Optikken wat er gezegd wordt is overigens erg lastig. Luisteren, tikken – niet alles tikken, want niet alles is interessant – snel genoeg publiceren, terwijl je luistert en tikt. Denk niet dat ik dat 100% of zelfs maar 60% voor elkaar krijg. En ik tik snel en multi-task ook best hard :)

  3. Valt me op dat vooral gegoede ondernemers altijd weglopen met appel producten en hier koste wat kost geld in willen investeren, omdat alle vrinden van de club ook met een appel op zak lopen. In mijn werk hebben we ons na gedegen onderzoek(niet van de Hond) juist niet op Apple gestort omdat de markt te klein is, nu we zijn gaan samenwerken met RTL heeft een zekere meneer daar bepaald dat iOs versie prio1 krijgt… omdat hij dan kan pochen… dat idee heb ik bij de SteveJobs scholen ook, scholen digitaliseren is prima, maar omdat meteen te koppelen aan een niche markt is jammer, er zijn zoveel meer en betere technische oplossingen voor scholen te bedenken, juist een meer open source speeltuin zou mogelijkheden kunnen bieden die ver boven fixed apps op iPads uit kunnen schieten en qua kosten er ver onder natuurlijk…

Comments are closed.

Dit artikel is 11.297 keer gelezen