Veel videografen dromen ervan dat hun werk viraal gaat. Iets maken waardoor de kijker wordt geïnfecteerd met de ziekte ‘entuzjazm’. De kijker vertoont dan symptomen waarbij de coördinatie van de spieren in arm en wijsvinger wordt overgenomen. Het nieuwe filmpje móet worden gedeeld.


Het geheim achter een video viraal krijgen, is ziekelijk eenvoudig. Weinig mensen weten hoe je deze vorm van influenza verspreidt. Je moet alleen niet allergisch zijn voor werk. Minimaal een week leef je als een parasiet met het internet als gastheer.

Zware griep

Een virale video is een aanstekelijke video die via internet wordt overgedragen van persoon tot persoon. De snelheid van het delen is te vergelijken met het verspreiden van een zware griep. De omvang van de epidemie is te zien aan het aantal likes, reacties en mensen die de video hebben bekeken.

DNA

Een virus kan zowel RNA als DNA zijn, en is gewoonlijk ingesloten door een omhulsel van eiwit. Voor de voortplanting heeft het virus hulp nodig van een gastheerorganisme. Voordat je kunt beginnen viraal te gaan, is het belangrijk om stil te staan bij de bouwstenen van je virale video zodat deze niet vroegtijdig in quarantaine wordt gezet.

Basiseigenschappen voor het creëren van een pandemie:

De kracht van virale video

  • Bepaal de doelgroep
  • Maak het begrijpelijk voor iedereen
  • Houd het kort. Tussen 15 sec. en 5 min
  • Laat het eenvoudig te delen zijn
  • Geen overduidelijke reclame
  • Kies een spraakmakende/lokkende titel
  • Kies een opvallende cover voor je video
  • Maak gebruik van tags

 

Zorg voor besmetting

Een nieuw virus verspreidt zich via witte bloedlichaampjes. Die willen het virus leren kennen om er vervolgens immuun voor te kunnen zijn. Als je een virale video onder een microscoop zou leggen, zie je hetzelfde. Het aantal views stijgt in het begin explosief omdat iedereen de video wil zien. Na de koorts daalt het aantal views en is iedereen op de hoogte van de hype.

Welke eigenschappen moet een virus hebben om succesvol te zijn? Een paar suggesties:

Humorietus
VertederendaLuguberium
EmotionellaShockeriaRiskanteus

Natuurlijk bestaan er veel meer soorten bouwstenen. Bovengenoemde virussen kunnen ook in gemuteerde vorm voorkomen. Er bestaan spin-offs van het origineel of compilaties van meerdere virale video’s. Ook die zijn zeer overdraagbaar!

Organen verspreiden je virus snel

Als je van je virus een ‘pandemie’ wilt maken, moet je het virus de mogelijkheid geven zich op verschillende manieren te verspreiden.

Stel dat je iemand injecteert met een virus en je wilt dat de persoon er echt snel ziek van wordt, dan prik je niet in de vinger. Het duurt dan veel te lang voordat het bloed door het hele lichaam is gepompt. Kies dan bijvoorbeeld een slagader. Of nog beter, kies organen en infecteer via het bloed, de luchtwegen en via het spijsverteringskanaal!

Betrek dus invloedrijke organen bij het verspreiden van je video.

organen-2567754Luchtpijp

luchtpijpJe bent in de lucht wanneer de virale video in spe op YouTube staat. Let hierbij op de laatste drie basiseigenschappen van het DNA van je virus. Gebruik de link van je video in reacties op vergelijkbare virale video’s op YouTube zodat je maximale exposure creëert.

Om het succes van jouw video in de toekomst te kunnen meten, kan je de standaard analyse mogelijkheden van YouTube gebruiken of de link verkorten met bijvoorbeeld bitly. Je wil per slot van rekening wel weten hoe groot de epidemie is en welke gebieden zijn getroffen.

Longen

longenNadat je ‘airborne’ bent, gaat het virus via de luchtpijp naar de longen. De longen voorzien het bloed van zuurstof dus is je virus razendsnel overal in het lichaam aanwezig! Een goed voorbeeld van een ‘airborne’ virus is H7N9, ook wel vogelgriep genoemd.

Twitter is als een vogel, het is een vluchtig medium maar het heeft, net als longen, de ‘mogelijke’ eigenschap om razendsnel jouw video te verspreiden. Tweet je video daarom iedere dag op piekuren met pakkende teksten die aansluiten bij een relevante hashtag zoals bijvoorbeeld #viral, zorg dat je het gesprek aangaat over de inhoud en vraag wat mensen van je video vinden. Ook bij Facebook kun je de hashtag gebruiken. Facebook biedt ook andere mogelijkheden. Zo vind je er relevante groepen waar je de video kunt delen. Op die manier is het mogelijk om buiten je eigen vriendenkring te treden en nieuwe gastheren te vinden waarin je virus zich kan nestelen.

Blinde- en dunne darm

blinde en dunneTientallen jaren werd ervan uitgegaan dat de blinde darm geen functie had. Zo’n 5 jaar geleden ontdekten wetenschappers dat dit niet klopt. Ze kwamen met een nieuwe theorie. Google plus had vanaf het begin een soortgelijke status bij veel mensen. Het medium zou geen toegevoegde waarde hebben. Niets is minder waar natuurlijk! Om je virus te verspreiden heeft het zelfs een belangrijke functie. Deel het, net als op Facebook, in relevante groepen en wanneer de +1’tjes binnenstromen, zet Google je hoger in de zoekresultaten.

De belangrijkste functie van de dunne darm is water en voedingsstoffen opnemen uit het voedsel. Belangrijk is dat je virus dwars door de verdediging heen gaat van de antilichamen. Pinterest scheidt het kaf van het koren op internet. Alleen de mooiste video’s en foto’s worden vaak ge-repint door je volgers. Vraag aan moderators van moodboards die als thema ‘viral video’s’ of ‘funny video’s’ hebben, of je een invite mag zodat je ook mee kan pinnen op die moodboards. Zo passeer je de antilichamen van je eigen netwerk en bereik je nieuwe mensen om te besmetten.

Maag, lever, nieren, darm en blaas

maag lever nieren blaas dikke darmWat hebben deze organen met elkaar gemeen? Ze filteren voedingsstoffen en vloeien het af naar het volgende stadium. Het is van groot belang dat de door jou gecreëerde ziekte het volgende stadium bereikt. Om een nog groter gebied te besmetten, plaats je de link naar je video op del.icio.us, fark, digg, reddit en StumbleUpon. Deze kanalen hebben met elkaar gemeen dat gebruikers links kunnen toevoegen naar content die zij waarderen zodat andere gebruikers dit kunnen ontdekken. Er zijn dus dagelijks mensen bezig internet te filteren op de x-factor om vervolgens de pagina’s door te geven aan de volgende bezoeker.

Biologische wapens

biohazard_sign_by_poshpete117-d5uge71kopieStel dat je virus zo doeltreffend is dat bepaalde autoriteiten het virus willen inzetten als biologisch wapen. In de virale video wereld kom je dit veel tegen. Wanneer een virale video een bepaald aantal views heeft, willen bloggers erover schrijven om op het succes mee te liften waardoor ze zelf een groter bereik creëren. Denk bijvoorbeeld aan Mashable en bekende Nederlandse blogs die dit doen zoals, Marketing facts. Dit geeft je virus natuurlijk een enorme boost!

Misschien gebruik je in je virale video muziek, dragen mensen kleding van een merk of schiet je de film op een bijzondere plek in een stad. Maak gewoon zelf je biologische wapen en vraag aan de band, het merk en de gemeente van de stad of ze er online aandacht aan willen besteden.

Formules voor de bioloog

Het is moeilijk om je virus onder controle te houden wanneer het eenmaal de status ‘pandemie’ heeft gekregen. Iedereen mag weten dat jij verantwoordelijk bent voor dit besmettelijke virus! Dus vermeld je website in de omschrijving van je video of maak met YouTube een link in je video naar de ‘making of’. Laat iedereen weten dat jij de nerdy laborant bent achter dit geniale stukje content.

Onthoud dat de meeste virale video’s populair zijn geworden door de fantastische content die de moeite van het delen waard was. Het kan enige tijd kosten voordat je de juiste mix van ziektekiemen hebt gevonden. Dus raak niet ontmoedigd wanneer het niet direct lukt. Wat je er uiteindelijk voor terug kan krijgen maakt alles goed.

Als je wilt dat je een virus krijgt dat zich blijft ontwikkelen en zoveel mogelijk slachtoffers maakt, dan heb je iemand nodig die daarvoor verantwoordelijk is. Als verspreiding van het virus stagneer, wat voor acties onderneem je dan? Wat doe je met kritiek? Wat doe je met succes? Is er een dokter die de nodige webcare kan verlenen?

0 Shares:
2 comments

Comments are closed.

Dit artikel is 11.458 keer gelezen