Vier gebruikers klaagden LinkedIn vorige week aan voor het hacken van e-mailaccounts en het versturen marketingmails zonder toestemming. Het sociale netwerk ontkent de beschuldigingen met een officiële verklaring op zijn LinkedIn Blog.

Contacten LinkedInBlake Lawit, senior director Litigation schrijft er het volgende over:

  • Beschuldigingen dat we e-mailaccounts hacken zijn niet waar. We verlenen onszelf geen toegang tot e-mailaccounts, zonder toestemming van gebruikers.
  • We doen ons niet voor als gebuikers om toegang te krijgen tot hun e-mailaccounts.
  • We sturen nooit berichten of uitnodigingen voor LinkedIn aan contacten, zonder dat daar toestemming voor is gegeven.

Volgens LinkedIn kunnen gebruikers er voor kiezen hun contacten met het netwerk te delen, zodat LinkedIn kan helpen contact te leggen met professionals die ze kennen en vertrouwen.

LinkedIn wordt verdacht…

De aanklacht heeft aardig wat stof opgeworpen op internet. Veel mensen hebben ‘verdachte’ ervaringen met LinkedIn. Uitnodigingen die geaccepteerd worden door contacten die zij naar hun weten niet hebben uitgenodigd. Personen die op LinkedIn als connectie worden voorgesteld, net nadat er mailcontact is geweest vanuit een privé-mailaccount.  Zaken die net iets té toevallig lijken.

…maar ook verdedigd

Het tegenargument is uiteraard dat gebruikers zelf toestemming geven voor het delen van hun e-mailadresboek, zij het niet altijd geheel bewust. Met alle apps en devices is het steeds minder overzichtelijk wat nu waar aan gelinkt is. En waar iemand zelf – wellicht in een moment van onoplettendheid – goedkeuring voor heeft gegeven. De waarschuwingen zouden  explicieter mogen, de toestemming zou niet met een ondoordachte muisklik te geven moeten zijn. Maar de schuld ligt niet zomaar alleen bij LinkedIn.

Wat denk jij, gaat LinkedIn zijn boekje te buiten? Of moeten veel LinkedIn gebruikers nog een lesje mediawijsheid volgen en beter opletten wat ze delen?

 

0 Shares:
1 comment
  1. Ik denk dat je dit soort zaken wel vaker tegenkomt, met wel zeggen dat ik even "schrok" toen ik het bericht de eerste keer las maar moet zeggen dat ik persoonlijk geen rare ervaringen heb met LinkedIn.

Comments are closed.

Dit artikel is 4.907 keer gelezen