Ik ben opgegroeid met internet, nog van de generatie tussen X en Y. Net niet verloren en Nix én ook net niet grenzeloos en van Einstein. Wel heel pragmatisch en van een leven lang gelukkig. Mijn generatie heeft het “In den beginne…” van hét internet meegekregen, de ontwikkeling op de voet gevolgd en ingeademd.

In mijn tijd

In mijn tijd was het nog bijzonder dat je ouders al internet hadden. In mijn tijd was het nog normaal dat je heel lang moest wachten tot een pagina zich opende en zijn mysterie onthulde. In mijn tijd hadden we MS-DOS en de Intels 286, 386 en 468 en keken we reikhalzend uit naar topper Pentium. Het geheugen verbeterde razendsnel, net als de snelheid. Een groot voordeel was dat we nog sneller over het internet konden surfen. Fantastisch! Er ging een wereld open, digitaal welteverstaan. Dus hoezo zijn wij digital immigrants? Hoe zat het dan ook alweer met internet oftewel het World Wide Web, dat klinkt toch vele malen interessanter.

Ken je klassiekers

Speciaal voor de generaties na ons -Y en Z-  de ontwikkelingen op een rijtje. Digital native of niet, deze ‘les’ mag niet ontbreken in je historisch breinarchief! Overigens ook voor de generaties vóór Y en Z is deze blog lezenswaardig.

Ver vooruit: vóór de 70-er jaren is er ARPA, een instituut van het Amerikaanse ministerie van defensie voor de ontwikkeling van militaire technologie. In 1968 begint DARPA (toen nog ARPA) met de ontwikkeling van ARPANET. Later blijkt dit een voorloper te zijn van het internet. Nog verder vooruit is er ene J.C.R. Licklider die een aantal memoranda schrijft over een computernetwerk dat bedoeld is om computers van verschillend fabricaat met elkaar te laten communiceren. Het Galactic Network Concept. Later blijkt dat veel van zijn ideeën zijn terug te vinden in ons huidige internet. Een echte visionair als je het mij vraagt. ARPA is uit deze ideeën ontstaan.

Vanaf 1971: de ontwikkelingen volgen in een rap tempo. Binnen korte tijd zijn er 23 computers met elkaar verbonden en niet veel later wordt het netwerk opengesteld voor niet-universiteiten en overheidsinstellingen. In 1974 wordt het Transmission Control Protocol/ Internet (TCP/IP) ontwikkeld. TCP/IP is een open standaard die alle vormen van communicatie tussen verschillende netwerken mogelijk maakt. Het is een grote stap vooruit naar het internet zoals we dat nu kennen.

Tussen 1974 en 1984 ontstaan er nieuwe netwerken die ook aan ARPA worden gekoppeld. En wist je dat al op 3 mei 1978 de eerste e-mailspam verzonden wordt?!

De jaren 80: ARPA stapt volledig over op TCP/IP en het internet zoals we dat nu kennen, is geboren. We beschikken wereldwijd over een open netwerk van netwerken. In Nederland verschijnt in 1984 het eerste artikel “Een leven zonder netwerken is ondenkbaar”. Nu zeggen we: een leven zonder sociale netwerken en smartphones is ondenkbaar. Het internet is daar onlosmakelijk mee verbonden.

Iedere host op het internet krijgt in 1984 zijn eigen naam. Al snel ontstaat het DNS systeem, Domain Name System. De internetpionier Piet Beertema registreert in 1986 als eerste de landendomeinnaam .nl. In 1989 zijn er al meer dan 100.000 hosts!

De jaren 90: Dit is een periode waar ik fijne herinneren aan heb. Een onbezorgde periode van studeren en uitgaan. Ook dé periode waarin ik mijn eerste echte ervaringen met internet opdoe. Voor mij toen nieuw, heel bijzonder en spannend, een ontdekkingstocht door de wereld van technologie en informatie. Hoe fijn is dat, toen al had ik een enorme drang naar kennis. Het internet blijkt ideaal (maar nog langzaam)!

In 1990 ontstaat het World Wide Web en ARPA houdt op te bestaan. Het internet heeft inmiddels meer dan 300.000 hosts, een verdrievoudiging ten opzichte van een jaar daarvoor! Vanaf 1993 is het mogelijk zelf webpagina’s te maken en te linken naar bestaande pagina’s. Dit veroorzaakt een exponentiële groei. Ook ontstaan de eerste zoekmachines, online winkels. Internetradio en internettelefonie doen hun intrede. En aan het einde van de jaren 90 gaan we met z’n allen massaal internetbankieren en weblogs schrijven!

En dan nu: de tijd die velen van de digital natives als heel normaal beschouwen. Het jaar 2000 en verder! Nupedia, de voorloper van het huidige Wikipedia ontstaat. CU2 begint, één van de grootste jongerensites, de voorloper van Hyves. Die laatste is inmiddels ook weer op zijn retour. Leuke wetenswaardigheid om te vermelden is dat CU2 nog steeds 400.000 profielen heeft. In 2006 waren het er wat meer: 22% van de Nederlanders in de leeftijd van 10-19 jaar. Zouden al deze profielen nog actief worden gebruikt?

Ook Youtube, podcasts, Hyves en Facebook worden opgericht, de twee laatstgenoemden in 2008. Met als klap op de vuurpijl in 2009…de smartphones! Die laatste zijn al helemaal geïntegreerd en niet meer weg te denken van het digitale podium. Al onze social media kunnen we daarin integreren. We twitteren, facebooken, linkedinnen en pinnen er lustig op los.

Internet der dingen

Ik ben erg benieuwd wat de toekomst ons nog voor moois gaat brengen. Als we de ‘experts’ mogen geloven en we lezen de verschillende reviews, dan wordt het internet binnenkort niet alleen door mensen voorzien van data maar ook door allerlei apparaten. Dit wordt ook wel het Internet der Dingen (Internet of Things, IoT) of Web 3.0 genoemd. Eigenlijk is het al zover maar het functioneert nog niet echt geweldig. Toch is het dichterbij dan je denkt. Stel je eens voor dat we allerlei kennis uit dingen kunnen halen.  Je wekker is verbonden met je koffiezetapparaat, heel handig eigenlijk. En met je mobiele telefoon kun je ook scannen. Zelf autorijden hoeft niet meer: ga achterin zitten en laat je thuisbrengen doordat je auto realtime is verbonden met satellieten die verkeersbewegingen in de gaten houden. Ideaal na een avondje stappen of als je terugkomt van een intensieve businesstrip. Bekijk hier een 2-tal filmpjes die een indruk geven wat het IoT allemaal kan zijn.

Deze ontwikkelingen, zowel filosofisch, sociologisch als technologisch, vind ik fascinerend. Wat ik vooral bijzonder interessant vind, zijn de mogelijkheden en gevolgen van ál deze innovaties voor het gedrag van mensen, de nieuwe hypes, de sociale netwerken, de mogelijkheden en ontwikkelingen binnen organisaties en de aansturing hiervan. In mijn volgende blogs zal ik jullie meenemen in de ideeën, trends, ontwikkelingen rondom sociale netwerken en organisaties en mezelf onderdompelen in de filosofieën hierover.

Wat denk jij? Ziet de Wereld van Internet er over 10-20 jaar echt heel anders uit dan nu? Welke mogelijkheden zie jij met het Internet der Dingen en welke ontwikkelingen komen er nog meer op ons af?

 

0 Shares:
7 comments
 1. Leuk verhaal, ik voel bij sommige stukken een warm gevoel van nostalgie tot me doordringen. Owjee…. ik word oud!

 2. En ARPA is ontstaan na de sputnik crisis. Dus eigenlijk heeft Croetsjov aan de basis gestaan van het internet … :)

 3. De Amerikaanse defensiecomputers stonden met elkaar in verbinding via een rudimentair netwerk. Als er één computer uitviel, viel het hele netwerk uit. Nu de russen een satelliet boven Amerika konden brengen werd een aanval op het computernetwerk van defensie wel erg makkelijk. Er moest dus een oplossing komen, waarbij het netwerk in stand bleef ondanks het uitvallen van één of meerdere computers.

 4. Internet wordt steeds meer gereguleerd door overheid maar met name de industrie die ons graag het internet der dingen oplegt, leuk, maar waar blijven we met de vrijheid die internet al die jaren heeft uitgeademd, we leveren in ten koste van gebruikers gemak, hetzelfde als we met de auto ervaren, waar je vroeger nog met een simpele gereedschapskoffer je auto aan de praat kon krijgen moet je nu naar de garage waar ze ook niet meer kunnen dan uitlezen waar de fout zit en terug gaan naar de fabrikant.

 5. 56 jaar is wel wat overdreven.

  In Nederland is in 1993 Internet voor het grote publiek beschikbaar geworden. Daarvoor waren voor een grote groep enthousiastelingen de diverse Bulletin Board Systemen. Dat was de échte voorloper van het internet (en e-mail) in NL. Ik heb de nodige uren/guldens geïnvesteerd om een zo'n systeem in de lucht te houden. In die tijd kosten een ISDN-2 lijntje nog zo'n 2000 gulden (aanleg) en 250 gulden (abonnement). Mensen belden met hun modem in op jouw BBS systeem via jouw modem. v42 doet mij ook denken aan een error-protocol wat werd gebruikt in dit soort modems. In 1991 maakte ik voor het eerst verbinding met het internet (nog ver voordat diverse grotere partijen het in NL gingen aanbieden). Toen was Netscape zo'n beetje de enige browser beschikbaar en was het gewoon platte tekst zonder enige vorm van opmaak..;)

 6. Leuk verhaal! Volgens mij zijn we over het algemeen best wel slecht in verzinnen wat er over tig jaar op ons staat te wachten – enkele uitzonderingen daargelaten! Heel soms is het de spijker op zijn kop, zoals de replicators uit Star Trek versus de 3D-printers die nu opkomen. Maar ik laat me dus maar niet uit over wat er komen gaat en zie het met gepaste nieuwsgierigheid tegemoet! ;-)

 7. Leuk verhaal Fleur!

  In de jaren '80 zag ik voor het eerst een pc voorbij komen. Ik heb er nooit zoveel interesse in gehad totdat ik een typmachine nodig had.

  Ik kreeg van een vriend een Olivetti 'twee floppy' pc, zonder harddisk met een tricolor monitor en een matrixprinter. Met de ene floppy startte je de pc op, en met de andere floppy kon je dan een programma, zoals WordPerfect draaien.

  Mijn eerste ervaring begon dus met DOS 3.2 ;)

Comments are closed.

Dit artikel is 3.974 keer gelezen