‘Kan je werkelijk geen dag zonder dat WhatsApp?’  Zeg je dat wel eens tegen iemand of wordt het tegen jou gezegd? Het is een uitspraak uit de mond van een zogenaamde digitale immigrant die moeite heeft zich aan te passen aan de online wereld van nu. Deze vakantie is een goed moment om digitaal in te burgeren!

Cognac

Het was weer fijn onthaasten op de camping in Cognac, Frankrijk. Sinds jaar en dag ga ik daar in de zomer een week met enkele vrienden kamperen. We bezoeken kleine zelfstandige cognacboeren en vullen onze voorraden aan. Omdat ik liever geld uitgeef aan goede cognac dan aan KPN zet ik bij Breda de dataroaming van mijn iPhone uit.

Dataroaming

Dit maakt dat mijn smartphone in België en Frankrijk geen gebruik maakt van de netwerken van lokale providers. Nu brengt dit nog veel kosten met zich mee. Gelukkig komt daar wel verandering in. Per 1 juli 2013 zijn volgens Europees Commissaris Neelie Kroes de kosten al met 36% gedaald ten opzichte van de vorige zomer en die daling zal doorzetten.

Op plaatsen met een toegankelijk draadloos netwerk wordt de data, van mijn apps, zonder kosten bijgewerkt. Onze camping beschikt over een bescheiden wifi-netwerk. Als ik richting de wifi-zone van het terras bij de campingbar loop geeft mijn iPhone met getril en geluid aan dat er iets nieuw binnen is in WhatsApp, Wordfeud of Facebook.

Terras

Op dat terras gebruikt, rond koffietijd in de ochtend, bijna iedereen een smartphone, tablet of laptop. Een ouder echtpaar bespreekt glimlachend met de iPad in de hand de vakantiefoto’s van de kinderen op Facebook. Een van mijn vrienden ontdekt dat het woord ‘kst’ door Wordfeud wordt geaccepteerd. Een man leest op zijn laptop de krant.

Twee pubers zitten zo te horen in een groep op WhatsApp te chatten met gezamenlijke vrienden. Zelf chat ik ook met een vriendin en scan ik mijn Twitter timeline waardoor ik binnen enkele minuten weet wat er speelt in de wereld. Onderstaande foto van dit tafereel heb ik getweet met als tekst ‘Waar zouden we zijn zonder #wifi op de camping’.

De wifi-zone op de Camping de Cognac

Reacties

De reacties op een dergelijke tweet laten twee werelden zien. Enerzijds is er de herkenning van mensen die zelf ook blij zijn met wifi. Anderzijds zijn er mensen die vinden dat deze vakantiegangers autistisch gedrag vertonen. De kenmerken van autisme waar op wordt gedoeld zijn het gebrek aan empathie en de moeite om sociaal te communiceren.

Gebruikers van wifi zouden zich niet kunnen inleven in de andere groep en niet meer sociaal zijn op momenten dat ze gefixeerd lijken te zijn op hun digitale speeltjes. Zit je net even lekker op het terras, wordt nog voor de keuze van het type droge witte wijn is bepaald de aandacht al weggetrokken door WhatsApp. Het gevolg zijn verkrampte gezichten en reacties als ‘Moet dat nu?’.

Nick Bilton

In zijn vermakelijke boek I live in the future & here’s how it works, dat ik in Cognac in de hangmat las, beschrijft auteur Nick Bilton de onterechte angst voor ontwikkelingen in de technologie. Bilton verwijst o.a. naar een publicatie van Mark Pensky uit 2001 over de online wereld met digital natives als oorspronkelijke bewoners en digital immigrants als nieuwkomers. Het verschil tussen beide bepaalt de standpunten in de wifi-discussie.

Digital natives

De oorspronkelijke bewoners van de online wereld zijn mensen die er vanaf hun geboorte in zijn opgegroeid. De generatie Z is opgegroeid in een tijd dat er thuis en/of op school een internetverbinding beschikbaar was. In ons land begon dit globaal op te komen vanaf midden jaren negentig van de vorige eeuw. De generatie Z, die nu ongeveer 18 jaar en ouder begint te worden, bestaat volgens deze definitie dus uit digital natives.

Digital immigrants

Oudere generaties zijn opgegroeid in een wereld waarin er niet, of in geringe mate via academische netwerken van universiteiten, een mogelijkheid was om via het internet te communiceren. Doordat ze er niet in zijn opgegroeid zullen digitale immigranten moeten wennen aan gebruiken in de voor hen nieuwe online wereld. Dat is soms lastig.

Volgens Mark Pensky houden nieuwkomers een soort accent dat staat voor hun oude gebruiken. Dit maakt dat ze soms nog e-mail printen, bij het eerste gebruik de handleiding van een product doornemen of mensen bellen met de vraag of een e-mail is aangekomen. Ze begrijpen niet waarom anderen constant online verbonden willen zijn.

Herkenbaar

Tijdens je vakantie herken je de digitale immigrant aan opmerkingen als deze: ‘Je kan toch wel even zonder die _______’, ‘De jeugd heeft geen waardering meer voor _______’, of ‘Ze kunnen nooit eens even rustig _______’. Vul zelf de lege delen in, er zijn diverse opties. Leuke voorbeelden uit jouw eigen praktijk zijn welkom als reactie onderaan dit blog.

Vroeger

Als je puur kijkt naar behoeften van mensen zie je weinig verschillen tussen vroeger en nu. Alleen de manier waarop in die behoeften wordt voorzien is anders. Ik herinner me uit mijn jeugd lange rijen voor de enige telefooncel van een camping. Met een handvol kleingeld stond mijn moeder gezellig in de rij met andere campinggasten te kletsen.

Voor het laatste nieuws liep mijn vader elke dag richting het dorp om een Telegraaf van een of meer dagen oud te kopen. Waren we weer even op de hoogte. Mijn ouders namen op vakantie ook altijd een paar puzzelboekjes mee. En uiteraard speelkaarten om te kunnen jokeren en pesten. Familie en vrienden kregen een ansichtkaart. Een mooie tijd!

Tegenwoordig

De behoeften die ten grondslag liggen aan deze voorbeelden zijn niet veranderd. De digital natives en nieuwkomers die zich wel aan de online wereld hebben aangepast gaan er alleen anders mee om. De wifi-zone bij het campingbarretje is de nieuwe telefooncel. Geklaag over een slechte wifi-verbinding is als die over de lengte van de rij met bellers.

Het scannen van de timeline op Twitter of een krantenapp maakt dat we weer helemaal op de hoogte zijn van nieuws dat actueel is! Het spelen van Candy Crush Saga op de iPad is als puzzels maken, Wordfeud spelen als jokeren. Familie en vrienden ontvangen in plaats van ansichtkaarten nu onze vakantiefoto’s meteen op Facebook.

Sociaal communiceren

Digitale immigranten ervaren het gebruik van internettoepassingen door hun omgeving zoals gezegd als een gebrek aan sociale communicatie met kenmerken van autisme. De voorbeelden maken echter duidelijk dat er juist wél wordt gecommuniceerd en met meer mensen dan voorheen. Het even niet zelf alle aandacht krijgen is volgens mij meer een probleem.

Aandacht

Een goedkopere dataroaming in andere Europese landen zal zorgen dat onze apps de hele dag worden bijgewerkt. Daarmee wordt de aandacht ervoor over de dag verdeeld. Bij het binnenkomen van een café of restaurant met wifi zal er een stuk minder naar de smartphone worden gegrepen. Dat zal veel irritatie schelen onder digital immigrants.

Inburgeren

Het probleem voor de digitale immigranten is prima op te lossen. Het is een kwestie van inburgeren in de online wereld. Dat begint met het aanschaffen van een smartphone of tablet computer. Bij mensen die ik heb begeleid in de eerste stappen in de online wereld zie ik daarmee de vooroordelen verdwijnen als sneeuw voor de zon. Ze hebben er snel lol in!

Dat geldt ook voor mijn eigen omgeving. Mijn moeder belt me tegenwoordig vanaf haar iPad met Facetime. Dat scheelt belkosten en via de camera kan ze ook zien hoe bruin zoonlief in Cognac is geworden. Met de deelnemers aan onze wekelijke jongensavond maken we de afspraken niet meer per sms maar in een gratis groepschat op WhatsApp.

Om je digitale inburgering compleet te maken is er meer nodig dan alleen het kunnen zoeken op Google, het lezen van nieuws op NU.nl en het ontvangen en verzenden van e-mail. Deel met je omgeving wat je meemaakt, wat er gebeurt in je vakgebied, geef tips over waar je het beste uit eten kan gaan en juich online over de overwinning van de FC.

Gebruik de vakantie

De vakantie is een goed moment om te beginnen met digitaal inburgeren. Als nieuwkomer heb je dan de tijd om in alle rust eens te kijken hoe dat WhatsApp eigenlijk werkt. Een Tour de France app toont hoe ver de renners nog moeten rijden. Ben je mooi op tijd bij de televisie in de campingbar. Waar je de bierdrinkende digital immigrants voorleest uit de app wat de achterstand van een renner op de gele trui drager is. Stoer!

Waardering

Je zult zien dat er zowel van de digital natives uit de generatie Z als de digital immigrants, die al eerder het proces van inburgeren in de online wereld hebben doorlopen, waardering komt als je die stap maakt. Voor je het weet vind je het maar raar dat sommige van je generatiegenoten blijven zeuren over vroeger, toen alles beter was…

Hoe verder?

Nu zit ik met het probleem dat digitale immigranten dit blog natuurlijk niet lezen. Misschien kan je even naar de receptie van de camping lopen en vragen of ze het willen printen :-) Geef de papieren aan je partner of ouders op het moment dat je zelf een potje Wordfeud tegen mij (martin@specken.nl) gaat spelen bij het barretje.

Ik ben nieuwsgierig naar jouw ervaringen met digital immigrants tijdens je vakantie. Leuk als je deze wilt beschrijven in het reactieformulier hieronder!

0 Shares:
6 comments
 1. Beschrijft het boek ook de digitale settlers? De ontdekkingsreizigers die het digitale tijdperk hebben opgebouwd en ontgonnen om voor de digitale natives een broedgrond te kweken?

  1. Daar gaat dat boek niet direct over. Het is wel een interessant onderwerp. Tijdens mijn colleges bij de opleiding Human Technology in Groningen werk ik met deze timeline http://www.computerhistory.org/revolution/timelin… waarin de 'settlers' met hun uitgevonden computers, ict-producten en ict-diensten staan vermeld op overzichtelijke manier.

 2. Gevalletje "je gaat het pas zien als je het doorhebt…" voor velen nog de drempel nemen die ligt tussen nieuwsgierig genoeg zijn naar het nieuwe en angstig zijn voor het onbekende…
  Ik zie in mijn omgeving dat mensen die het eerder afkeurde (uit onwetendheid) na het nemen van de stap juist erg enthousiast zijn!
  ;-)

  1. Ik hoorde van iemand hoe groot het verschil in beleving kan zijn bij derden tussen het door jezelf zonder te praten zitten lezen van een boek en in stilte iets doen op de smartphone. Het eerste werd door de ander ervaren als gezellig, het laatste als irritant. Zit dus ook voor een deel tussen de oren.

 3. Ik heb dit jaar de andere kant meegemaakt…. "Ga je helemaal offline? Want ik wil je wel graag op de hoogte houden van de laatste ontwikkelingen!"

  En op de camping zelf hoorde ik niet anders dan de vertrouwde bliepjes van binnenkomende berichtjes, mailtjes etc. Ik irriteerde mij er niet aan. Maar genoot vooral dat het stil was in mijn digitale wereld :)

  1. Persoonlijk vind ik een voordeel van het op de camping alleen wifi hebben bij het barretje en de receptie dat ik nauwelijks nog bezig ben met de online wereld. Dat geeft best een gevoel van rust. In mijn werk ga ik ook zo om met e-mail. Dat open ik twee keer per dag waarna ik Outlook weer sluit. In mijn beleving ben ik daarmee veel minder tijd kwijt met het lezen en beantwoorden van mailtjes.

Comments are closed.

Dit artikel is 11.273 keer gelezen