Gister is de borstvoeding week van start gegaan. Of zeg maar gerust: De Wereld Borstvoeding Week 2013 met als slogan dit jaar: Borstvoeden doe je samen. Drie kinderen heb ik en ik heb ze met veel plezier alle drie borstvoeding gegeven. Omdat het goed ging, omdat ik het fijn vond, geen pijn had en omdat het gezond is. In die volgorde ook. Ik vind namelijk dat elke vrouw zelf moet weten wat zij goed vindt voor haar pasgeboren baby. Als borstvoeding niet lukt, als zogenaamde deskundigen om je heen staan en beweren dat het zoveel beter is dan flesvoeding en je dus nog even moet volhouden, terwijl je vergaat van de pijn? Niet doen! Jouw lijf, jouw kind, jouw keuzes en een baby wordt echt niet rustiger van een gestreste moeder.

Borstvoeding stress

Ik gaf wel borstvoeding. Had ik dus geen stress? Nee. Ik was een mobiele moeder, was steeds onderweg en wilde ook graag in een café voeden als dat toevallig zo uitkwam. Ik voedde dus overal. Niet dat ‘overal’ daar blij mee was. Hoe discreet ik het ook deed met lappen (hydrofiel luiers voor de kenners) over het hoofdje, in een hoekje opgekruld, je wilt niet weten hoeveel afkeurende blikken je toch toegeworpen krijgt. Ik heb zelfs een keer omgedraaid op een stoel tussen de heren en de dames wc gezeten omdat de bediening het echt niet gepast vond dat ik mijn baby van zes weken oud (en niet van twee jaar, want eerlijk gezegd vind ik het na zo’n maand of 4, 5, oké misschien 6 maanden, ook wel echt welletjes) zou voeden midden tussen de gasten.

borstvoeding-app-582460-1-s-307x512

Mobiele borstvoeding

Maar goed. Genoeg over wel en niet en de omgeving. Laten we er voor het gemak van uitgaan dat je borstvoeding geeft of graag wilt geven. Dan heb je als nieuwbakken moeder heel veel vragen, want met de geboorte van je kind ben je én verantwoordelijk voor dat hoopje mens én je wilt het goed doen. Er zijn vragen genoeg, las ik op het borstvoedingsforum en dus zijn er waarschijnlijk ook antwoorden en tips & tricks te vinden. Bijvoorbeeld in de vorm van ‘apps’.

Borstvoedings apps

SamenVoedenAppJe hebt het nog niet ingetikt op Google en je wordt al om je oren geslagen met verschillende apps die je moet hebben. Hier en hier vind je bijvoorbeeld overzichtspagina’s met apps die je vruchtbare dagen berekenen tot aan apps die je hulp geven bij het verschonen van je baby en deze richt zich dan echt op het geven van borstvoeding. Ze zijn allemaal reuze handig en je kunt tijdens het borstvoeden dan bijvoorbeeld lezen op het forum hoe andere moeders het doen en waar andere moeders mee ‘struggelen’. Aldus het Kenniscentrum Borstvoeding. Maken we het met deze overload aan informatie niet onnodig ingewikkeld allemaal? Waar is het ‘afgaan op je gevoel’ gebleven?

Een beetje te veel misschien?

Natuurlijk wil je het goed doen en natuurlijk wil je alles lezen over jouw pasgeboren kindje, maar als je de basics onder de knie hebt, dan ben je er wel. Op het moment dat je dan borstvoeding geeft, kun je toch ook gewoon even niks doen? Drink een groot glas limonade, relax, kijk een beetje om je heen als je toch iets wil doen en geniet van de tijd die je samen hebt. Misschien ben ik er gewoon helemaal uit hoor, nu de jongste drie is en heeft de technologie me ingehaald. Kortom, wat vinden jullie? Juist wel nuttig of een beetje te veel van het goede, al die apps over zoiets natuurlijks als borstvoeding?

0 Shares:
1 comment
 1. Hallo Eva,

  Wat leuk om een plaatje van de door ons ontwikkelde SamenVoeden App terug te zien in je artikel. En wij zijn het met je eens. Als vrouw weet je heel goed wat je kindje nodig heeft! Wij hebben samen met onze opdrachtgever Borstvoedingsexpertise Centrum dan ook een App ontwikkeld puur ter ondersteuning van de vrouw (het gezin). http://borstvoedingexpertisecentrum.nl/samenvoede

  De ervaring leert dat veel vrouwen onzeker zijn in het begin. Het bijhouden van de voedingen kan je helpen om inzicht te krijgen in het ritme van jou en je kindje. Een steuntje in de rug eigenlijk. Vandaar ook de toevoeging: eerstehulpbijvoedingsproblemen of de mogelijkheid om je gegevens te mailen met anderen. Voor als je bijvoorbeeld wilt overleggen met je lactatiekundige.

  En natuurlijk (ook ik ben moeder) ben ik het met je eens. Als moeder weet jij het beste wat goed is voor je kind. Hier kun je op vertrouwen. Maar gelukkig zijn er organisaties, websites en apps die je ondersteunen als je het even niet weet.

  Bedankt voor je blog!

  Groet Antje Meindersma http://www.alledaags.nl

Comments are closed.

Dit artikel is 3.911 keer gelezen