Het is vakantie! Je backpack is gepakt, je lonely planet in de pocket, klaar voor vertrek. Bij het zien van de zon gaan mijn gedachten 6 maanden terug: naar de Copacabana. Mijn iPhone heeft mijn Brazilië avontuur extra’s gegeven. Apps maken je reis soms wat makkelijker.  Hoe makkelijk, dat bepaal je zelf. Ga je op de bonnefooi of gebruik je (soms) toch je boekingsapp? In deze blog vertel ik hoe ik mijn smartphone gebruik op vakantie.  

Wi-Fi of neem een 3G abonnement

Zoek eens op ‘hoge telefoonrekening buitenland’  en je vindt té veel resultaten van mensen die hun dataroaming niet uitzetten in het buitenland. Ik heb mijn dataroaming standaard uit staan en maak in het buitenland altijd gebruik van WiFi. Google vertelt je graag hoe je dataroaming uitzet. Wil je toch internetten, neem dan een data-abonnement voor internet in het buitenland. T-Mobile en Vodafone hebben hier mooie tarieven voor.

Apps die je helpen als je verdwaalt

Herken je dit? Ik liep in Rio naar het strand. Vanaf mijn hotel: Een keer links en alsmaar rechtdoor. De weg was zo simpel dat ik onmogelijk de weg kwijt zou raken. Eenmaal op het strand besloot een stuk te lopen langs de boulevard. Zes uur later, op mijn terugweg, wist ik nog zeker waar  ik vandaan kwam. Of nou ja ‘zeker’. Na 35 minuten flipfloppen en geen herkenning van gebouwen, een schemering, kippenvel  en geen woordje Portugees besloot ik mijn Google Maps (voor iPhone of Android) te openen. Deze app werkt zonder internet. Gelukkig stond mijn laatste mail nog open met het adres van mijn hostel (Ik had natuurlijk geen data-abonnement en het adres zat niet meer in mijn hoofd na een dag zon). Het hostel zat 20 minuten de andere kant op. Ik was ongeveer  5 blokken te vroeg afgeslagen. Navigatie-apps zijn ook handig als je een stad verkent op de fiets of met een auto. Nu.nl zette de 5 beste navigatie-apps voor je op een rij. Offline tip: noteer het adres van je hotel/hostel op papiertjes in je portemonnee, want ook je smartphone heeft een beperkte batterij.

Apps voorkomen dat je op straat slaapt

Je besluit dat je morgen weer toe bent aan een nieuw plekje. In de meeste gevallen koos ik voor de bonnefooi, maar met mijn trip naar Rio de Janeiro tijdens carnaval, leek het mij verstandig toch een slaapplek te regelen.  De meeste hostels en hotels zijn tijdens bekende festivals volgeboekt. Voor het boeken van een slaapplek zijn talloze apps. Mijn favorieten zijn AirBnB een mooi concept waar mensen als jij en ik hun appartement of een kamer verhuren, Hostelworld vind je alle hostels die je maar wilt en booking.com. Mooie toevoeging van deze apps is de kaart. Ik wou graag slapen bij de Copacabana en vergeleek de 5 hostels die daar nog een kamer beschikbaar hadden #handig.

Apps voor je reisdagboek

Tegenwoordig doet iedereen het: bijhouden van een eigen reisdagboek. De grote lijnen van je reis onthoud je wel, maar de details vervagen. Ik wilde onthouden wat ik dacht en voelde bij het beleven van verschillende nieuwe avonturen. Helaas stopte ik na 3 dagen al met schrijven. Ik raad je aan dit wel te doen. Als ik mijn eerste 3 dagen teruglees ga ik helemaal terug naar die dag. Natuurlijk kun je jouw reisdagboek ook voor jezelf schrijven of voor een kleine groep waarmee je jouw avonturen graag deelt. iPhoneclub zette 5 té gekke reisdagboeken op een rij. Zij zette Day One op nummer 1.  Ik ben het er helemaal mee eens. Day One is echt een musthave reisdagboek.

Apps om je foto’s te delen

Ik had geen zin om continu foto’s te delen op Facebook. Dat deed ik liever tijdens mijn caipirinha party bij thuiskomst. Toch is het thuisfront jaloers maken soms heerlijk. Ik maakte gebruik van PhotoFrame. Met deze app maak je collages van 2 tot 5 foto’s. Zo gaf ik met 1 foto een mooie impressie van mijn dag op Facebook en Instagram. Pic Collage is ook een mooie app voor collages. Zijn dit niet jouw apps? Zoek in je appstore op ‘foto’ of ‘photo’ en er verschijnen talloze apps om uit te kiezen.

Jouw verzekeraar op social media

Ik ben een keer beroofd en ja, ondanks dat ik bij een tussenpersoon in verzekeringen werk, ben ik vergeten aangifte te doen en mijn schade te claimen. Heb je een reisverzekering? Weet dan dat je jouw verzekeraar of tussenpersoon vaak op social media kunt vinden. Gaat het niet goed op reis, vraag dan via Twitter of een ander kanaal wat je het beste kunt doen. Bij diefstal is dit altijd eerst aangifte. Hou je telefoon bij de hand om een foto te maken van je schade. Tenzij je telefoon gestolen wordt natuurlijk…

Heb jij nog een app die jouw vakantie leuker/makkelijker maakt?

0 Shares:
2 comments

Comments are closed.

Dit artikel is 5.863 keer gelezen