In Zuid-Afrika liggen we met een kruik in bed omdat de dagen korter en de nachten langer en kouder worden. Voor mensen op het Noordelijk halfrond daarentegen, gaat het vakantieseizoen van start. De combinatie vakantie en Amsterdam zorgt voor de nodige opschudding bij Air BNB, het bedrijf dat particulieren de mogelijkheid biedt hun huis te verhuren. Toeristen blijven daar namelijk via Airbnb lang hangen en ze geven heel veel uit! Terwijl Airbnb hier in een rapport over pocht haalt Amsterdam haar schouders op; ze gaf juist recent groen licht voor het verhuren van huizen via Airbnb.

airbnb2 website

Wat is Airbnb ook alweer?

Airbnb is een Amerikaanse website waarop iedereen zijn huis als hotel kan aanbieden. Het bedrijf is in 2008 opgericht in San Francisco door Gebbia en Chesky. Het deed mee aan de Y Combinator, blijkbaar een bekende broedplaats van Silicon Valley-icoon Paul Graham, die bijvoorbeeld eerder Dropbox groot heeft gemaakt. De geschatte waarde bedraagt inmiddels 2 miljard dollar en het is het perfecte voorbeeld van ‘collaborative consumption’ en het fenomeen ‘shared economy’. Dus ja, ik zocht dat wel even op, maar jullie zijn vast bekend met al die termen.

Wat wíl Airbnb nu eigenlijk?

Airbnb heeft een studie uitgebracht waarin ze stelt dat de economische meerwaarde van Airbnb voor de stad Amsterdam aanzienlijk is. Uit het stuk wordt niet duidelijk wat Amsterdam er zelf eigenlijk aan verdient en de vraag is bovendien wat Airbnb hiermee wil bereiken. Immers, terwijl andere steden klagen over het mogelijk mislopen van belastingen, heeft Amsterdam juist haar regelgeving versoepeld. Amsterdam stond in eerste instantie ook niet te trappelen hoor, al die nieuwigheidjes, bah! Maar goed, inmiddels kun je dus ook in Amsterdam je huis via Airbnb verhuren, mits je voldoet aan een aantal voorwaarden.

Airbnb Afrika

foto airbnb

Nog nooit maakte ik tijdens een vakantie gebruik van een Airbnb en ik vroeg me af of ‘wij’ in Zuid-Afrika ook Airbnb’s hadden? En ja hoor, best veel ook nog. Het viel me op dat er toch ook veel professionele aanbieders zijn zoals lodges en guesthouses. Dat lijkt me een vervuiling van het concept, alhoewel je de particuliere verhuurder er wel direct uithaalt. Die heeft namelijk zijn huis een olijke naam gegeven – ik dacht gelijk (jullie nu vast ook), hoe zou ik mijn huis noemen – en plaatst een gezellige foto van zichzelf bij het te verhuren object.
Toch spreekt het me wel aan. Vakantiehuisjes, hotels etc. hebben toch altijd iets ‘kaals’ in zich: het is niet gezellig en je zit midden tussen de toeristen. Een echt huis van een echt persoon is bijzonder en je waant je toch even een ingeburgerde ‘Capetonian’, Barcelonees, of ‘Amsterdammer’, om maar bij het onderwerp te blijven.

Nieuws?

Je kunt erover twisten of het nieuwswaarde heeft, Airbnb’s rapport, maar het aanbreken van de vakantieperiode is in ieder geval een mooi moment om aandacht te krijgen voor een organisatie die zich op – inderdaad – vakantie richt. Amsterdam blijkt een populaire bestemming en je kunt daar inmiddels ook je eigen pandje verhuren, waar wacht je nog op?

0 Shares:
3 comments
  1. Ik heb nu twee keer via Airbnb een appartement gehuurd, vorig jaar een week in Wenen en afgelopen week acht dagen in Berlijn. Zoals met al dit soort shared sites moet je wel je instinct vertrouwen en goed letten op de communicatie met de verhuurder, maar ik ben een fan! Beide appartementen in deze twee steden waren helemaal prima, de beschrijving klopte goed en ik had een heerlijke uitvalsbasis voor een uitgebreide citytrip!

  2. Wat erg, ik heb je comment nooit gezien! Goed dat je het zo naar je zin hebt gehad. Ik ga het denk ik zelf toch ook maar eens proberen.

Comments are closed.

Dit artikel is 7.561 keer gelezen