In deel 1 van deze serie ben ik ingegaan op het opzetten van een lokale ontwikkelomgeving op je Windows PC of Mac. In deel 2 ging ik in op het daadwerkelijk installeren van WordPress op deze testomgeving. Deel 3 ging over het maken van een eigen thema. In dit laatste deel zal ik ingaan op het online zetten van je lokaal ontwikkelde WordPress website. Van het exporteren van je database tot het uploaden van de bestanden.

Allereerst gaan de we URL van de website aanpassen. Dit doe je door op je lokale WordPress website in te loggen en te gaan naar Instellingen – Algemeen. Hier verander je de localhost URL naar de URL van je website. Sla vervolgens de wijzigingen op. Het is nu tijd om de database te gaan exporteren en de website op het echte domein te zetten.

Het exporteren van de database

Allereerst gaan we de database van onze WordPress website exporteren. Dit doe je via de volgende stappen:

 • Ga naar PhpMyAdmin op je lokale ontwikkelomgeving en log in
 • Klik aan de linkerkant op de database die je wilt exporteren
 • Bovenin je scherm komt nu een menu te staan met onder andere de opties “Structuur”, “SQL” en “Exporteer”. Wij willen onze database exporteren dus we kiezen voor de optie “Exporteer”
 • Let goed op dat al je tabellen geselecteerd staan en vink onderin de optie “Verzenden” aan
 • Klik op start en je database zal nu opgeslagen worden op je computer

Vervolgens is het zaak om de localhost links aan te passen naar de goede links. Zoek daarom in je .sql-bestand naar http://localhost en vervang alle localhost-links met de goede link, namelijk de domeinnaam van je website. Dit kan makkelijk met de “Find and replace” functie in de meeste code editors.

De database importeren op de server

Nu we de database van de lokale ontwikkelomgeving geëxporteerd hebben is het zaak om deze op de server te zetten. Dit doe je door op je hostingomgeving naar PhpMyAdmin te gaan en de volgende stappen uit te voeren:

 • Selecteer je database
 • Klik in het horizontale menu bovenaan op “Importeer”
 • Selecteer het .sql-bestand op je computer en klik op “Start”

De database is nu geïmporteerd. Als het een grote database betreft kan dit even duren.

Het aanpassen van de configuratiebestanden

Het kan zijn dat je de database op de server een andere naam, gebruikersnaam en wachtwoord hebt gegeven. Als dit zo is moeten we het WordPress configuratie-bestand ook aanpassen, anders gaat je website niet werken.

 • Ga naar de map waarin je lokale WordPress site staat
 • Open het bestand wp-config.php
 • Verander de volgende gegevens:
  • define(‘DB_NAME’, ‘database_name_here’): De naam van de database
  • define(‘DB_USER’, ‘username_here’): De gebruikersnaam
  • define(‘DB_PASSWORD’, ‘password_here’): Het wachtwoord
 • Sla het bestand op

Het online zetten van de website

De database staat op de live omgeving en het configuratiebestand is aangepast met de goede gegevens. We gaan nu de hele lokale WordPress website uploaden naar de server. Dit doe je met behulp van een FTP-programma, zoals FileZilla.

Om verbinding te kunnen maken met de server dien je de volgende gegevens in te vullen:

 • Hostnaam: vaak domeinnaam.nl
 • Gebruikersnaam
 • Wachtwoord
 • Klik op verbinden

Er is nu verbinding met de FTP-server. Aan de linkerkant navigeer je nu naar de map op je computer waar de WordPress website staat. Aan de rechterkant navigeer je naar de map httpdocs. Vervolgens selecteer je alle bestanden in de linkerkant en sleep je deze naar de rechterkant om ze in de httpdocs map te zetten. Dit kan even duren.

Je heb nu je website online gezet en je kunt deze bekijken door de domeinnaam in je browser in te typen.

Dit was al de laatste blog in deze serie van 4 over het ontwikkelen van je eigen WordPress website. Mocht je nog vragen hebben dan kun je die altijd in de comments stellen of me aanspreken op Twitter.


Geschreven door