In deel 1 van deze serie ben ik ingegaan op het opzetten van een lokale ontwikkelomgeving op je Windows PC of Mac. In deel 2 ging ik in op het daadwerkelijk installeren van WordPress op deze testomgeving. Deel 3 ging over het maken van een eigen thema. In dit laatste deel zal ik ingaan op het online zetten van je lokaal ontwikkelde WordPress website. Van het exporteren van je database tot het uploaden van de bestanden.

Allereerst gaan de we URL van de website aanpassen. Dit doe je door op je lokale WordPress website in te loggen en te gaan naar Instellingen – Algemeen. Hier verander je de localhost URL naar de URL van je website. Sla vervolgens de wijzigingen op. Het is nu tijd om de database te gaan exporteren en de website op het echte domein te zetten.

Het exporteren van de database

Allereerst gaan we de database van onze WordPress website exporteren. Dit doe je via de volgende stappen:

 • Ga naar PhpMyAdmin op je lokale ontwikkelomgeving en log in
 • Klik aan de linkerkant op de database die je wilt exporteren
 • Bovenin je scherm komt nu een menu te staan met onder andere de opties “Structuur”, “SQL” en “Exporteer”. Wij willen onze database exporteren dus we kiezen voor de optie “Exporteer”
 • Let goed op dat al je tabellen geselecteerd staan en vink onderin de optie “Verzenden” aan
 • Klik op start en je database zal nu opgeslagen worden op je computer

Vervolgens is het zaak om de localhost links aan te passen naar de goede links. Zoek daarom in je .sql-bestand naar http://localhost en vervang alle localhost-links met de goede link, namelijk de domeinnaam van je website. Dit kan makkelijk met de “Find and replace” functie in de meeste code editors.

De database importeren op de server

Nu we de database van de lokale ontwikkelomgeving geëxporteerd hebben is het zaak om deze op de server te zetten. Dit doe je door op je hostingomgeving naar PhpMyAdmin te gaan en de volgende stappen uit te voeren:

 • Selecteer je database
 • Klik in het horizontale menu bovenaan op “Importeer”
 • Selecteer het .sql-bestand op je computer en klik op “Start”

De database is nu geïmporteerd. Als het een grote database betreft kan dit even duren.

Het aanpassen van de configuratiebestanden

Het kan zijn dat je de database op de server een andere naam, gebruikersnaam en wachtwoord hebt gegeven. Als dit zo is moeten we het WordPress configuratie-bestand ook aanpassen, anders gaat je website niet werken.

 • Ga naar de map waarin je lokale WordPress site staat
 • Open het bestand wp-config.php
 • Verander de volgende gegevens:
  • define(‘DB_NAME’, ‘database_name_here’): De naam van de database
  • define(‘DB_USER’, ‘username_here’): De gebruikersnaam
  • define(‘DB_PASSWORD’, ‘password_here’): Het wachtwoord
 • Sla het bestand op

Het online zetten van de website

De database staat op de live omgeving en het configuratiebestand is aangepast met de goede gegevens. We gaan nu de hele lokale WordPress website uploaden naar de server. Dit doe je met behulp van een FTP-programma, zoals FileZilla.

Om verbinding te kunnen maken met de server dien je de volgende gegevens in te vullen:

 • Hostnaam: vaak domeinnaam.nl
 • Gebruikersnaam
 • Wachtwoord
 • Klik op verbinden

Er is nu verbinding met de FTP-server. Aan de linkerkant navigeer je nu naar de map op je computer waar de WordPress website staat. Aan de rechterkant navigeer je naar de map httpdocs. Vervolgens selecteer je alle bestanden in de linkerkant en sleep je deze naar de rechterkant om ze in de httpdocs map te zetten. Dit kan even duren.

Je heb nu je website online gezet en je kunt deze bekijken door de domeinnaam in je browser in te typen.

Dit was al de laatste blog in deze serie van 4 over het ontwikkelen van je eigen WordPress website. Mocht je nog vragen hebben dan kun je die altijd in de comments stellen of me aanspreken op Twitter.

0 Shares:
14 comments
 1. Misschien heb ik iets gemist hoor, maar als je deze aanpak volgt werken de interne links op je site toch niet meer? Daar staat dan overal 'localhost' in en niet je domeinnaam. Hetzelfde geldt volgens mij voor de adressen van de afbeeldingen en media die je in posts hebt gebruikt?

  1. Scherp Bouke, die had ik inderdaad even over het hoofd gezien. Ik heb het toegevoegd :-)

 2. Ah, search&replace op het SQL-bestand. Dat is een charmante oplossing.
  Ik heb het zelf nog nooit bij de hand gehad want ik bouw op MAMP altijd alleen maar de techniek van de site met dummy testcontent.

 3. Super tutorial. Is het zo dat ik nu lokaal niet meer kan werken (The requested URL /wordpress/ was not found on this server) door het aanpassen van de URL in wordpress? Hoe keer ik dat om?

  Moet bij wp-config.php /** MySQL hostname */ define('DB_HOST', 'localhost'); aangepast worden?

  Ik heb mijn database geupload naar de database van de host. Ik kon geen verbinding maken met de database. Ik heb wat moeten zoeken naar het juiste wachtwoord. Ik kan deze ook nergens terugvinden of aanpassen in phpmyadmin?

  Nu krijg ik enkel een blanco browser. In Chrome geeft hij een serverfout 500. server offline of verkeerd geconfigureerd. Kan het zijn dat de server waarnaar ik upload in bestanden de privileges aanpast? Ik dacht dit eens voor te hebben gehad met drupal.

  1. Ik denk dat het gewoon de gebruikersnaam en wachtwoord is die ik niet correct heb. Ik zag net dat ik in wp-config.php een ' voor mijn wachtwoord had vergeten. Daardoor gaf hij de serverfout. Ik blijf bij de "Error establishing a database connection"

   1. Alles in orde. Het was even zoeken in het sql bestandje om alles te zoeken en vervangen. Er zaten nog wat ingewikkeldere links tussen. Hoewel alles is upgeload en de database werkt heb ik de indruk dat de server wat traag reageert. De onderliggende pagina's komen maar met mondjesmaat toegankelijk. Is dit normaal?

 4. Beste Jeroen,
  Bij het importeren van de database op de server krijg ik iedere keer deze foutmelding:

  SQL-query:


  — Gegevens worden uitgevoerd voor tabel `wp_comments`

  INSERT INTO `wp_comments` ( `comment_ID` , `comment_post_ID` , `comment_author` , `comment_author_email` , `comment_author_url` , `comment_author_IP` , `comment_date` , `comment_date_gmt` , `comment_content` , `comment_karma` , `comment_approved` , `comment_agent` , `comment_type` , `comment_parent` , `user_id` )
  VALUES ( 1, 1, 'Mr WordPress', '', 'http://wordpress.org/', '', '2013-09-11 17:36:21', '2013-09-11 17:36:21', 'Hi, this is a comment.To delete a comment, just log in and view the post's comments. There you will have the option to edit or delete them.', 1, '1', '', '', 0, 0 ) ;

  MySQL retourneerde: Documentatie

  #1062 – Duplicate entry '1' for key 1

  Ik heb de codes al een aantal keer geprobeerd aan te passen, echter werkt dit niet en krijg ik steeds weer de zelfde foutcode. Wat dit allemaal betreft ben ik nog echt een beginneling en heb ik er totaal geen ervaring mee. Zou je me aub willen helpen?

  Alvast bedankt!!

 5. Bij mij ging alles goed alleen denk ik dat ik de eerste stap verprutst heb. "Dit doe je door op je lokale WordPress website in te loggen en te gaan naar Instellingen – Algemeen. Hier verander je de localhost URL naar de URL van je website. " Beide opties heb ik hier verandert naar een online adres te gebruiken. Nu kan ik niet meer in wordpress komen. Iemand enig idee hoe ik dit kan oplossen?

 6. Hallo, ik ben momenteel ook bezig met het online zetten van mijn WordPress blog (deze staat nu op localhost:8888).
  Ik ben zover gekomen tot exporteer en verzenden. Daarna moet ik ergens op start kunnen drukken waardoor het .sql bestnad wordt opgeslagen op mijn computer, maar ik zie alleen maar een 'back' knop. (ja, linksboven in MAMP zie ik een start knop maar dan ga ik naar de startpagina van MAMP (dit gebruik ik trouwens voor mijn PhpMyAdmin)..

  Kan iemand mij helpen?

  Groetjes, Janouk

 7. Hallo Jeroen,

  Ik krijg een blanco scherm in Google chrome maar niet in Firefox. Hoe kan ik dit oplossen?

  Groeten,
  Niné

  ps: url site is test-site

 8. hoi Jeroen. Ik heb met wp een website gemaakt. De WP software heb ik gedownload mbv MAMP. Volgens jouw aanwijzingen op https://www.42bis.nl/2013/06/lokaal-je-wordpress-website-bouwen-deel-4/ heb ik vervolgens in de algemene settings de URL veranderd als volgt: URL: localhost888/wp-admin in: URL: http://www.leemhofarchitecten.nl Vervolgens krijg ik een errorcode en kan ik niet meer bij mij website. Ik ben verdergegaan met het volgen van jouw aanwijzingen en heb in MAMP – phpadmin – de database WP2014 (die ik hiervoor had aangemaakt) geexporteerd. Vervolgens ging ik naar het tabblad SQL om de localhostlinks te vervangen en … toen zat ik vast. Kun je me adviseren? Hoe krijg ik weer toegang tot mijn website?

 9. I discovered your Hoe zet ik mijn lokale WordPress website online? Enkele tips. page and noticed you could have a lot more hits. I have found that the key to running a popular website is making sure the visitors you are getting are interested in your subject matter. There is a company that you can get traffic from and they let you try their service for free. I managed to get over 300 targeted visitors to day to my website. Check it out here: http://stud-project.url.ph/b

Comments are closed.

Dit artikel is 51.515 keer gelezen