WordPress vind ik persoonlijk het fijnste contentmanagementsysteem om te gebruiken voor een website of weblog. Als ik een website in WordPress ga maken, dan ontwikkel ik hem vaak eerst lokaal. In de komende twee blogs zal ik uitleggen hoe dit proces in zijn werk gaat, van installatie tot het online zetten van de website. In deel 1: WordPress lokaal installeren voor Windows of op je Mac.

Waarom lokaal ontwikkelen?

Als ik een website (in WordPress) ontwikkel doe ik dit het liefst lokaal. Op deze manier hoef ik niet steeds bestanden te uploaden, waardoor ik een stuk sneller kan werken. Ook kun je de klant iets online laten zien als voor jezelf het gevoel goed is. Voor het lokaal ontwikkelen van een WordPress website heb je PHP en MySQL nodig. Hiervoor zijn voor Windows en OSX verschillende oplossingen. Voor Windows heb je bijvoorbeeld XAMPP en voor de Mac heb je naast XAMPP ook MAMP. Hieronder zal ik uitleggen hoe het lokaal installeren van een WordPress-website in zijn werk gaat voor zowel Windows als Mac.

Installatie op Windows

Bron: http://stawebteam.files.wordpress.com/
Bron: http://stawebteam.files.wordpress.com/

Allereerst moeten we XAMPP downloaden. Dit kan op de website van Apache Friends. Nadat je dit allemaal gedownload hebt ga je XAMPP installeren. Volg gewoon de stappen op het scherm en de installatie zal binnen een mum van tijd gereed zijn.

Na de installatie kun je XAMPP gewoon opstarten vanuit de map waarin je het programma geïnstalleerd hebt of vanuit het startmenu en kun je gaan beginnen met het ontwikkelen van je website.

Installatie op een Mac

mampVoor de Mac gaan we gebruik maken van MAMP, wat eigenlijk een erg veel op XAMPP voor Windows lijkt. MAMP is hier te downloaden. Nadat we het bestand hebben gedownload gaan we MAMP installeren. Ook dit is weer een fluitje van een cent. Na de installatie is er een map genaamd MAMP bijgeplaatst in de Applications map. Open die MAMP-map en klik op MAMP om de lokale server te starten. Als in het venstertje dat verschijnt zowel Apache als MySQL op groen staan is de installatie succesvol verlopen.

Nou, dat was niet zo heel moeilijk, hè? De volgende keer zal ik uitleggen hoe je je WordPress-website daadwerkelijk lokaal kunt ontwikkelen en online kunt zetten.

0 Shares:
6 comments
  1. XAMPP werkt erg goed. De beginner zou ook eens kunnen kijken naar InstantWP. Daar werk ik mee en werkt helemaal super!

  2. En wat vind je van ServerPress? Daar ben ik nu mee aan het experimenteren.

  3. Hallo, hoe kan ik mijn lokaal gebouwde site (mamp) aan mijn klant laten zien?
    Alvast bedankt voor de reactie, San

Comments are closed.

Dit artikel is 22.699 keer gelezen