In het vorige deel heb ik uitgelegd hoe je een lokale ontwikkelomgeving op kunt zetten om je WordPress website te ontwikkelen. Omdat het lokaal ontwikkelen van een WordPress website nogal wat stappen bevat heb ik besloten om deze blogreeks op te delen in vier delen in plaats van twee, zodat ik alles goed kan uitleggen. In dit deel ga ik in op het installeren van de WordPress website op de lokale ontwikkelomgeving.

WordPress website lokaal installeren: Windows

Vorige keer heb je XAMPP geïnstalleerd als lokale ontwikkelomgeving voor de WordPress website. Nu is het zaak dat je WordPress gaat installeren, waarna je de website daadwerkelijk kunt gaan maken.

Allereerst maak je een map aan voor de website in de XAMPP map. Deze map is te vinden op C:/xampp/htdocs. Als je dit gedaan hebt download je de laatste versie van WordPress via WordPress.org. Het gedownloade bestand pak je uit en de inhoud van dit bestand kopieer je naar de websitemap die je zojuist hebt aangemaakt.

Nadat je dit hebt uitgevoerd, ga je een database aanmaken in PHPMyAdmin. Dit doe je door in je browser te gaan naar http://localhost/phpmyadmin/. Vervolgens maak je een nieuwe database aan. De standaard gebruikersnaam- en wachtwoordcombinatie voor de database is root en geen wachtwoord.

Ga na het aanmaken van de database naar de map waarin je WordPress hebt geïnstalleerd en kopieer het wp-config-sample.php bestand en hernoem dit bestand naar wp-config.php. In dit bestand vullen we de volgende gegevens in:

 • define(‘DB_NAME’, ‘database_name_here’): De naam van de zojuist aangemaakte database
 • define(‘DB_USER’, ‘username_here’): De gebruikersnaam, in ons geval root
 • define(‘DB_PASSWORD’, ‘password_here’): Deze kun je leeg laten, dus password_here verwijderen, zodat er alleen nog ” staat

Wanneer de database is aangemaakt ga je WordPress daadwerkelijk installeren. Dit doe je door in je browser te gaan naar http://localhost/naamvanaangemaaktemap/wp-admin/install.php. Er volgen nu een aantal stappen die vanzelfsprekend zijn, waaronder het instellen van privacy instellingen (mag je site al gevonden worden of nog niet) en het instellen van een administrator gebruikersnaam en wachtwoord.

Let op: als je website niet gevonden mag worden, vergeet dit dan vooral niet te activeren als de website daadwerkelijk online staat, anders gaat deze natuurlijk nooit goed gevonden worden.

Als je alle stappen hebt doorlopen heb je een basis WordPress website op je lokale Windows ontwikkelomgeving geïnstalleerd!

WordPress website lokaal installeren: Mac

Het installeren van WordPress op een Mac verschilt niet heel veel van de procedure op een Windows computer. De gedownloade WordPress-installatie dien je naar de map Applications/MAMP/htdocs te kopiëren.

Om een database aan te maken ga je in je browser naar, in mijn geval, http://localhost:8080/phpMyAdmin en maakt vervolgens een nieuwe lege database aan. Vervolgens kopieer je en hernoem je het wp-config-sample.php bestand in de root van de WordPress map naar wp-config.php en voer je hierin de database gegevens in.

Let op: De gebruikersnaam en wachtwoordcombinatie voor de database is root met als wachtwoord root.

Nadat je dit gedaan hebt ga je de WordPress website daadwerkelijk installeren en configureren, net zoals bij de Windows installatiemethode.

Dat was het voor zover voor het lokaal installeren van je WordPress website. Volgende keer in deel 3 ga ik in op het ontwikkelen van een thema.

0 Shares:
4 comments
 1. In mijn gedownloade WordPress-map is helaas geen wp-config-sample.php aanwezig. Bedankt voor de tutorial!

 2. Nadat je dit hebt uitgevoerd, ga je een database aanmaken in PHPMyAdmin. Dit doe je door in je browser te gaan naar http://localhost/phpmyadmin/.
  >> ik kom dan op 'probleem bij het laden van de pagina' in Mozilla.
  Of is het iets anders dan gewoon maar naar deze url gaan?

 3. Vervolgens maak je een nieuwe database aan. > hoe, wat, waar?
  (overigens is het vorige inmiddels gelukt, je moet blijkbaar in XAMMP op de startbuttons klikken. Jammer dat je dit er niet bij zet)

 4. Hallo, ik heb wp op xampp draaien maar de site word niet juist weergegeven, ben ondertussen al dagen bezig maar het lukt me niet, lokaal ziet het er prima uit maar online niet (zie voorbeeld). Wat doe ik niet juist.

Comments are closed.

Dit artikel is 22.521 keer gelezen