Klokkenluider Edward Snowden heeft zondagochtend Hong Kong verlaten. Hij vertrok met een gewone, commerciële vlucht van Aeroflot naar Moskou, aldus de South China Morning Post. Inmiddels heeft hij asiel aangevraagd in Ecuador.

snowdenDe overheid van Hong Kong bracht in een
officiële verklaring de Amerikaanse overheid op de hoogte van het vertrek van Snowden.

De VS had om uitlevering van Snowden gevraagd, omdat hij onder meer verdacht wordt van spionage. Snowden onthulde enkele weken geleden het geheime programma PRISM, waarmee veiligheidsdiensten allerlei internetgegevens, e-mailgegevens en telefoongegevens verzamelden. Volgens de autoriteiten van Hong Kong ontbraken er nog documenten, waardoor juridisch gezien niet aan het uitleveringsverzoek kon worden voldaan. Om de aanvullende informatie was gevraagd, maar deze was nog niet ontvangen. Daarom was er volgens Hong Kong ook geen wettelijke grond om Snowden tegen te houden.

In deze verklaring staat ook dat de Hongkonese overheid inmiddels formeel om opheldering heeft gevraagd over de berichten dat de Amerikaanse overheid ook computersystemen in Hong Kong gehackt zou hebben.

Eindbestemming onbekend

Het is nog niet bekend waar Snowden verder naartoe zal gaan. Ecuador wordt genoemd in geruchten en ook IJsland. Snowden zou hebben aangegeven hier asiel hopen te verkrijgen en Wiki-leaks oprichter Julian Assange heeft al aangegeven hem daarbij te willen helpen.

[update]

Snowden heeft inmiddels asiel aangevraagd in Ecuador, zo tweette de minister van Buitenlandse Zaken gisteren. Ecuador heeft nog geen uitsluitsel gegeven over de asielaanvraag.

tweet

De Verenigde Staten hebben Snowden’s paspoort ingetrokken en waarschuwen de wereld dat hij wordt gezocht voor een zwaar misdrijf en dat niemand hem verder mag laten reizen.

Ga achter Snowden staan

Op Avaaz.com is enkele dagen geleden een petitie gestart met de naam ‘Ga achter Snowden staan‘, die President Obama oproept tot een eerlijke, humane en juridisch faire behandeling van Snowden en het onmiddelijk beëindigen van PRISM. Op het moment van schrijven zijn er ruim 1.235.500 digitale handtekeningen verzameld.

0 Shares:
1 comment
  1. Freaky echt freaky dat de VS dit doen. Net als met manning en die gast van Wikipedia waar ik nu de naam van ben vergeten. Obama…you are now officially pissing me off. Ik hoop dat Snowden veiligheid vindt. Klokkenluiders moeten beschermd worden – only in the dark do cockroaches thrive.

Comments are closed.

Dit artikel is 5.008 keer gelezen