Hoe doet jouw website het op het gebied van seo? Het gebruik van de juiste steekwoorden, hyperlinks, html-tags en andere zaken uit de Beginnershandleiding voor zoekmachineoptimalisatie helpen je een aardig eind op weg.

Maar wie echt beter wil scoren in zoekmachines gaat nog een stapje verder. Vier seo-technieken die je waarschijnlijk nog niet toepast:

Schema’s

Vier seo-technieken die je waarschijnlijk nog niet toepastAls je een recensie over Iron Man op je website plaatst, is het voor de lezer gelijk duidelijk dat het om een analyse over de film gaat. Maar voor zoekmachines is dat minder voor de hand liggend. Het zou wat hen betreft net zo goed over de strip kunnen gaan, of over het nummer van Black Sabbath. Gebruik schema’s om dit soort misverstanden te voorkomen.

Schema’s zijn html-tags die je kunt gebruiken om het voor zoekmachines duidelijk te maken waar je webpagina over gaat:

<div itemscope itemtype=”http://schema.org/Movie”> <h1>Iron Man</h1> <p>Ongelooflijk, wat een spanning, ik piste bijna in m’n broek. Aanrader, bekijk de <a href=”http://www.youtube.com/watch?v=8hYlB38asDY”>trailer</a>.</p> </div>

In het voorbeeld hierboven refereert itemtype aan de categorie Movie op Schema.org, waardoor het ook voor zoekmachines in een keer zonneklaar is dat de recensie over een film gaat. Hoe het precies werkt lees je op Schema.org. Daar kun je ook gelijk terecht voor voorbeelden hoe je schema’s nog veel uitgebreider kunt inzetten om zoekmachines te helpen je content beter te begrijpen.

Video

Dat Google video belangrijk vindt, blijkt wel uit het feit dat de zoekmachine bewegende beelden steevast bovenaan in de zoekresultaten toont. Een nadeel vanuit seo-oogpunt is alleen dat de inhoud voor zoekmachines moeilijk is om te crawlen, en deze vaak dus niet goed begrijpen waar de video over gaat.

Gelukkig zijn er verschillende technieken die je helpen om zoekmachines duidelijk te maken wat het onderwerp van je video is. Google ondersteunt er drie, waaronder de eerdergenoemde schema’s. Maar ook Facebook Share en RDFa helpen Google “de zoekresultaten te verbeteren.”

Authorship

Met Google Authorship kun je het auteurschap op eigen content claimen. Hiermee vertel je Google dat een bepaald artikel door jou is geschreven. Dit brengt een aantal voordelen met zich mee:

Beter opvallen

Als Google je auteurschap erkent, komen je artikelen in de zoekresultaten als volgt naar voren:

authorship

Door de afbeelding valt je content natuurlijk beter op in de zoekresultaten. Bijkomend voordeel is dat je, als je bij een onderwerp als bijvoorbeeld contentmarketing vaak naar voren komt, mensen je op een gegeven moment herkennen en je steeds meer als een autoriteit op dat gebied gaan zien.

Je Google-netwerk gebruiken

Als je content via Google deelt, krijgen mensen in je Google-kringen deze eerder in de zoekresultaten te zien. Dat kan zijn omdat je een artikel deelt op Google+, omdat je content +1’t, maar als je auteurschap claimt ook omdat je iets geschreven hebt.

Beter scoren in Google

Daarnaast scoor je, in het geval van kwalitatieve content, beter in de zoekresultaten in het algemeen.

Ook zonder het claimen van auteurschap werken shares op social media (en dan vooral op Google+) natuurlijk al in je voordeel. Je krijgt immers meer inkomende links, bekenden uit Google+-kringen van een +1’er krijgen je content sneller te zien, en voor Google is het een teken dat je content door lezers wordt gewaardeerd. Maar met Authorship oordeelt Google ook welke auteur over het algemeen goed scoort, en kan het die persoon belonen met een hogere positie in Google zoekresultaten. Je kunt dus al hoger komen met een artikel dat nog niet eens waardering heeft gekregen, puur gebaseerd op je reputatie als auteur. Het idee is: goede en relevante content moet belangrijker worden dan content die het beste seo-geoptimaliseerd is.

Authorship claimen

Er zijn verschillende manieren om aan te geven dat jij auteur bent van een artikel, maar dit is de makkelijkste:

 • Maak een Google+-profiel aan, met een duidelijke profielfoto.
 • Ga naar het tabje ‘Over’, en vul bij ‘Bijdrager aan’ een link in naar de site waar je je artikelen post (bij voorkeur je auteurspagina, waar wat informatie over jou staat).
 • Zorg ervoor dat ergens in je artikel een link staat naar je Google+-profiel, met een rel=author in de <a>-tag:

<a href=”https://plus.google.com/voorbeeld-url” rel=”author” >Meer van mijn artikelen lezen? Volg me op Google+</a>

Als je geen toegang hebt tot de html-code van de pagina waar je artikel staat, kun je hetzelfde bereiken door ?rel= author aan de url van je profiel toe te voegen en daarnaar te linken:

https://plus.google.com/voorbeeld-url?rel=author

Het kan tot een paar weken duren voordat je profielfoto bij je artikelen wordt getoond. Voor die tijd controleren of je de boel goed hebt ingesteld kan met de Rich Snippet Testing Tool van Google.

Twitter cards

Is Twitter een zoekmachine? Strikt gezien natuurlijk niet. Toch gebruiken veel mensen het wel als middel om op zoek te gaan naar informatie. Door bepaalde hashtags te volgen bijvoorbeeld, of gewoon door te zoeken op bepaalde steekwoorden. Tegelijkertijd is het ook een kanaal waar elke dag een stortvloed aan informatie voorbijkomt. Hoe zorg je er dan voor dat de links naar jouw content tussen al die andere links opvallen? Dat kan door gebruik te maken van Twitter Cards. Zoals zoekmachines vaak de meta description van een webpagina in de zoekresultaten tonen, kun je op Twitter gebruik maken van Cards. Ze helpen je niet aan een hogere positie in zoekresultaten, maar zorgen er wel voor dat je content er tussen uit springt.

Twitter Cards

Om een Twitter Card aan te maken hoef je alleen maar een code als die hieronder in te voeren en deze te laten valideren.

<meta name=”twitter:card” content=”summary”>

<meta name=”twitter:site” content=”@nytimes”>

<meta name=”twitter:creator” content=”@SarahMaslinNir”>

<meta name=”twitter:title” content=”Parade of Fans for Houston’s Funeral”>

<meta name=”twitter:description” content=”NEWARK – The guest list and parade of limousines with celebrities emerging from them seemed more suited to a red carpet event in Hollywood or New York than than a gritty stretch of Sussex Avenue near the former site of the James M. Baxter Terrace public housing project here.”>

<meta name=”twitter:image” content=”http://graphics8.nytimes.com/images/2012/02/19/us/19whitney-span/19whitney-span-article.jpg”>

Welke code je moet invoeren om jouw content als Card te tonen is afhankelijk van de soort preview die je wilt genereren. Op de website van Twitter staan ze allemaal beschreven.

Meer seo-technieken

Ken je andere seo-technieken die vaak over het hoofd worden gezien? Deel ze in de comments!

0 Shares:
4 comments
 1. I create a leave a response each time I especially enjoy a post on a site or I have something to add to the discussion. Usually it's a result of the sincerness communicated in the article I looked at. And on this article BLOGTITLE. I was actually excited enough to drop a thought ;) I actually do have 2 questions for you if it's okay. Is it only me or does it appear like a few of these remarks look as if they are coming from brain dead folks? :-P And, if you are posting at additional online sites, I would like to follow you. Would you make a list all of all your community sites like your twitter feed, Facebook page or linkedin profile?

 2. I hardly write comments, but i did some searching and
  wound up here Vier seo-technieken die je waarschijnlijk nog niet toepast.
  And I actually do have a few questions for you if it’s allright.

  Is it just me or does it look like a few of these remarks look like they are
  coming from brain dead people? :-P And, if you are posting at additional online social sites, I would like to follow everything new you have to post.
  Would you make a list of every one of your community sites like your Facebook page, twitter feed, or linkedin profile?

 3. And if you’re looking for different platforms are available in the farm heroes saga
  cheats past, and read the manual! These are not liking the game to
  match the tiles. In the movie, by Renatus on Facebook and also most popular one can enjoy the
  game, but since then mobile games to suit everyone and anyone.
  Which Mobile OS is android. 8 hours In other words, if there is to
  aid the user base spread, so the game is also extremely
  important driving force. After that farm heroes saga cheats it’s going to fight against global terrorism.

Comments are closed.

Dit artikel is 12.385 keer gelezen