Ik was ziek, daarom heb ik de afgelopen twee weken bijna geen social media aangeraakt. Het klinkt voor sommigen misschien als een onmogelijke opgave. Hoe mij dat beviel? Ik ben nog het meest verbaasd dat ik eigenlijk maar weinig heb gemist…

Koutje

Het begint met een koutje en van het een komt het ander: ziek. Van de koorts werd ik ook heel erg moe. Op zo’n moment kan ik geen beeldscherm meer zien, ik wil rust aan mijn kop. Zelfs het schermpje van mijn mobiel kan me niet meer bekoren. Hoe moet dat nou met mijn volgers, en verlies ik niet helemaal het contact met de wereld?

Verslaving?

Vaak krijg ik van mijn omgeving te horen dat ik helemaal niet zonder social media kan. Wat mij betreft is dat nog maar de vraag. Zo erg is het niet. Ik heb echt niet de hele dag mijn tablet of mobiel in mijn handen geklemd. Hoe zo’n verslaving van bijvoorbeeld Facebook er in werkelijkheid uitziet is overigens ook al eens grafisch weergegeven. Internetverslaving in het algemeen moet ook niet onderschat worden, dat is echt heel iets anders. Het afkicken van Internet kan gevaarlijk dicht bij het afkicken van drugs komen.

Koortsdromen

Ik heb me op het ergste voorbereid: heftige hoofdpijnen, nare internetdromen, badend in het zweet wakker worden met alleen maar hashtags in mijn hoofd: niets van dit alles. Er gaat alleen tijdens mijn ziekte heel veel langs me heen: veel hypes lijken alleen op de social media te bestaan en zijn in real life niet eens zo belangrijk. Een hele geruststelling. Het is alleen lastig dat ik mogelijk wat actuele vacatures op Linkedin mis, dat valt vast nog wel in te halen. Sommige dingen kun je nog steeds, al heb je koorts. Zo ontdekte ik dat Pinterest-plaatjes heel goed te verdragen zijn bij flinke koorts: het kost niet teveel energie.

Terug

Toen ik weer terug ‘bij de levenden’ was gekomen had ik in feite niks gemist: hooguit ‘breaking news’ dat Jeannet weg is bij boer Aad uit Boer zoekt vrouw.  En alle grappen en grollen over de nieuwe paus kan ik toch ook best missen..

Conclusie

Een weekje of twee zonder social media is een goed plan: het is zelfs aan te raden. Lekker je hoofd een keertje leegmaken kan zeker geen kwaad. Zie het maar als een soort digitale ontslakkingskuur, heel gezond om zo aan een nieuw voorjaar te beginnen!

 

0 Shares:
1 comment
  1. Het is al redelijk gemakkelijk zonder social media te leven. Neem gewoon eens een dagje zo'n ouderwetsige gsm of 'feature phone' (hoeft niet eens oud te zijn) waarmee je zelfs kunt bellen zonder eerst te wachten tot hij geleerd heeft hoe dat ook al weer ging en wie je allemaal zou kunnen bellen (i.e. jouw 3000+ contacten heeft geladen). Daar zit het gewoon niet in een app met meldingen maar in de browser. Scheelt al een hoop en de lader kun je gewoon thuis laten liggen omdat de accu enkele dagen, in plaats van bijna een dag, meegaat.

Comments are closed.

Dit artikel is 4.482 keer gelezen