Uit onderzoek van de universiteit van Milaan en de universiteit van Swansea in Engeland blijkt dat cold turkey stoppen met internetten als je internetverlaafd bent, dezelfde afkickverschijnselen op kan leveren als bij drugsverslaafden. Het onderzoek werd uitgevoerd op 60 proefpersonen uit het Verenigd Koninkrijk, rond de leeftijd van 25. 

Tijdens het onderzoek werden bij de proefpersonen het angstniveau en de stemming gemonitord. Bij de groep met een hoog internetgebruik bleek een grote dip in de stemming te ontstaan wanneer zij offline gingen. Terwijl dit bij de internetters die minder online waren, veel minder het geval was: “Wanneer deze mensen offline gaan, hebben ze een oplopende negatieve stemming, net als mensen die afkicken van illegale middelen zoals XTC.” aldus onderzoeker Phil Reed. De wetenschapper voegt eraan toe: “Dit zijn initiele resultaten en gerelateerde onderzoeken naar berinfuncties suggereren dat er nog wat nare verrassing staan te wachten voor de gezondheid waar het om het internet gaat.”

Al eerder werd bekend dat internetverslaving zal worden opgenomen  in de 5e editie van de DSM: het handboek voor de psychiatrie. Het volledige onderzoek kun je hier lezen.

BRON

 

 

0 Shares:
6 comments
  1. Afkicken

   XTC is niet lichamelijk verslavend en het afkicken ervan is dus een geestelijk gevecht.

   Dit betekent niet dat het gemakkelijk is om af te kicken omdat het wel de hersenen stimuleert door seintjes te sturen naar het gedeelte van het brein wat plezier registreert.

   Hierdoor verwachten je hersenen eigenlijk dat ze dit blijven ontvangen en gaat je brein deze seintjes nodig hebben om normaal te kunnen functioneren.

   Op het moment dat je gaat afkicken van XTC kun je last krijgen van angst, geïrriteerdheid, slapeloosheid en intense verlangens naar de drugs.

   De symptomen die je krijgt door het afkicken van XTC verdwijnen binnen 3 dagen maar je kan nog wel tot 10 dagen duren dat je de drang naar de drugs houdt.

   Bron: http://www.afkickkliniek.com

   1. Tsja, wel bijzonder dat de twee elkaar zo tegenspreken. De enige reden die ik daarvoor kan verzinnen is dat een vrijgevestigde afkickkliniek gebaat is bij het werven van nieuwe cliënten, terwijl dat bij de Jellinek minder het geval is…?

    1. Het lijkt me niet geheel onlogisch dat als je een middel (xtc, internet, coke) veel gebruikt en je er dan plotseling mee stopt, dat je dan sjaggo, stressy en licht depri wordt. Ik vind dus wat Jellinek zegt in dit geval niet onjuist, maar wel onvolledig. Daarbij lijkt me dat cold turkey stoppen met internet (als je veel internet dus) wel dát oplevert, maar niet dezelfde symptomen als bij bijv. heroine. Oftewel > de vergelijking met xtc is juist op z'n plaats. Dus tsja…

     1. Nee, volgens mij klopt dat niet. Coke is lichamelijk en geestelijk verslavend. XTC is (lichamelijk en geestelijk) niet verslavend, hooguit associeer je het met een context waarin je je versterkt prettig voelde (dansen) waardoor een lichte afhankelijkheid kan ontstaan. Er zijn bij vermindering van XTC-gebruik ook geen ontwenningsverschijnselen.

      Bij internetverslaving gaat het om geestelijke verslaving, waarvoor je behandeld kunt worden: http://www.jellinek.nl/vraag-antwoord/alcohol-dru….

      Kortom: je kunt niet spreken van 'middelen', er is veel variatie in verslavingskans, afhankelijkheid, eigenschappen van de verslaving etc etc.

Comments are closed.

Dit artikel is 5.114 keer gelezen