Het jaar was 1989, ik was 14 en ik zat in een koude kamer, in een warm land (Aruba) met mijn decaan te praten. Zij had mij uitgenodigd voor een adviesgesprek over mijn pakketkeuze voor de Havo. Ik had namelijk aangegeven dat ik Wiskunde B wilde kiezen en dat baarde haar zorgen. Gek, want mijn eindcijfer voor wiskunde was een 8. Maar tijdens het gesprek in die door airco gekoelde kamer kwam de aap uit haar mouw: “Wiskunde B is niks voor meisjes joh, kies gewoon wiskunde A.” 

Wat???

303Een paar jaar vóór dit gesprek had ik van mijn moeder een boek cadeau gekregen: Kinderen van Moeder Aarde van Thea Beckman. In dit boek waren – na een wereldoorlog – vrouwen aan de macht. Een prachtig boek en aanrader voor iedereen.

Op de eerste pagina van dit boek had mijn moeder een boodschap voor mij geschreven: “Lieve dochter, dit verhaal is voor jou. Omdat vrouwen de enige mensen van belang zijn op deze wereld.”

Dank je mama, die woorden hebben mij op lastige momenten – ondanks én dankzij het gebrek aan nuance – toen ik als enige vrouw rondliep op allerlei IT-afdelingen, geholpen door te zetten. Wat prijs ik me gelukkig dat ik van mijn moeder veel wijzere lessen geleerd heb dan mijn domme decaan of een botte IT’er ooit konden stukmaken.

Vrouwendag

Internationale Vrouwendag gaat over de strijd voor gelijke rechten, veiligheid en financiële onafhankelijkheid van vrouwen wereldwijd. Hoewel er in Nederland echt wel het één en ander te fixen is, zijn er op andere plekken op de wereld omstandigheden die zo erbarmelijk zijn dat wij het ons hier niet eens kunnen voorstellen. Daar kúnnen meisjes letterlijk niet naar school; daar mogen vrouwen letterlijk niet naar buiten.

Maar dat hoeft  niet zo te zijn. Vrouwen op hoge posities, vrouwen met succesvolle bedrijven, vrouwen die zich maatschappelijk inzetten: Het zijn allemaal vrouwen die voor hun mede-vrouw invloed kunnen uitoefenen om de situatie dicht bij huis te verbeteren, maar ook de situatie ver van ons bed.

Fantasiedochter

Zelf heb ik alleen katten, ik geef het toe. En óf ik kinderen wil, daar ben ik nog stééds niet uit. Maar wanneer ik stiekem wel eens droom over een dochter wil ik haar zoveel vertellen en leren en zelfs in mijn dromen beschermen tegen de onrechtvaardigheid van de positie van vrouwen in deze wereld (jaja, in meerdere en mindere mate). Ik wil haar geruststellen dat álle wegen voor haar openstaan en ze kan worden wat ze wil. Dat ze krachtig is als vrouwmens en toch gevoelig. En de verbindingen tussen haar hersenhelften haar ook nog eens in staat stellen haar emoties goed te verwoorden en delen met anderen.

Maandelijkse ellende of niet, wat is het fijn een vrouw te zijn. Dat zou ik haar willen vertellen. Dat vertel ik nu dan maar aan mijn katten, die zich daar allemaal niet al te druk over maken.

Dappere schouders

Vandaag is Internationale Vrouwendag. En we zijn een heel eind gekomen, op de schouders van de dappere vrouwen vóór ons. Maar we zijn er nog niet hoor. Ik wil jullie dan ook vragen vandaag niet alleen stil te staan bij deze dag, maar ook vooral in beweging te komen. Welke jonge vrouw of welk meisje in jouw omgeving kun je een paar woorden meegeven die haar hele leven bij haar zullen blijven? Woorden waar ze kracht uit kan putten wanneer ze het moeilijk heeft en die haar net over de drempel helpen wanneer ze bang is? Spreek ze uit, juist vandaag.

#lievedochter

En mijn laatste verzoek (wat ben ik toch pushy…typisch een vrouw):

Laten we samen (ook mannen natuurlijk, ik mag jullie wel heurrrr!) op Twitter (Facebook, Google+of waar jij ook wilt) aan onze echte óf fantasiedochters de woorden meegeven die ze ooit zullen kunnen gebruiken. Met de hashtag #lievedochter lees ik – en verzamel ik – jullie tweets. Je vindt ze hier. Het verandert de wereld dan misschien niet, maar wie weet inspireert het – en dat is een begin.

Een paar tweeps gingen jullie al voor. Wie weet kunnen zij jou op een mooi idee brengen. Maar laat je niet tegenhouden en stuur jouw boodschap voor de vrouwen van de toekomst het digitale universum in. Google zal het ooit weten te vinden!

Van Twitter

Gisteren vroeg ik al via Twitter, welke boodschap tweeps aan jonge meisjes mee wilden geven. Hier het resultaat. Vandaag volg ik de tweets met #lievedochter en zullen de allermooiste hier verschijnen!

Update: de verzamelin van mooie tweets vind je hier.

0 Shares:
2 comments
  1. Hallo Xaviera.

    Mijn dochters verslinden boeken. Dde kans is dus groot dat Kinderen van Moeder Aarde net zo'n grote indruk op hen maakt als op jou.

    Bedankt!

    Bjorn Franke

    1. Ik hoop het wel, het zijn prachtige boeken en als mede-boekenverslinder kan ik uren leesplezier en wijze levenslessen garanderen ! (in alle boeken van Beckman trouwens. Bijv. ook Hasse Simonsdochter)

Comments are closed.

Dit artikel is 16.497 keer gelezen