Cyberpesten, loverboys, pedofielen die zich voordoen als kinderen, identiteitsfraude, tieners die naaktfoto’s van zichzelf posten of domme uitspraken posten; iedere dag valt wel te lezen over jongeren en kinderen die slachtoffer zijn van de gevaren van de digitale snelweg. Met het gratis softwareprogramma Ghostbuster kunnen ouders hun kroost op een eenvoudige manier behoeden voor de minder leuke kanten van social media.

Ghostbuster softwareEerste hulp bij moderation

Niet iedereen met een social media profiel heeft goede bedoelingen en kinderen zijn daarbij een makkelijk slachtoffer. Kinderen en tieners zijn zich niet altijd bewust van de gevaren van social media. En een domme tekst of een erotisch getinte foto die in een baldadige bui is gepost, is niet zomaar van internet verwijderd. Het softwareprogramma Ghostbuster koppelt verschillende social media profielen binnen een gezin aan een administrator account, dat in handen is van moeder of vader. Denk hierbij aan facebookpagina’s en twitteraccounts. Ghostbuster geeft aan hoe profielen van verschillende social media gebruikers binnen een gezin beter beveiligd kunnen worden.

Daarbij geeft het programma ook aan als een van de kinderen de beveiliging zelf weer verwijdert, contact heeft met een verdacht persoon of foto’s op internet plaatst. Het programma is vanaf 15 januari 2013 gratis te downloaden via www.ghostbuster.org.

Misbruikbutton voor scholen

Ook scholen kunnen gebruik maken van het Ghostbuster systeem. Met de software kunnen ze onder andere controleren of profielen van echte, bestaande kinderen zijn (en geen volwassenen die zich voordoen als tienjarigen). Daarnaast verschijnt ook een misbruikbutton in het scherm. Als een kind bijvoorbeeld gepest wordt, kan het hier met één druk op de knop melding van maken. Die melding wordt dan direct naar ouders en naar de school gestuurd. Een profiel waarop misbruik is aangegeven, blijft altijd als verdacht aangemerkt. Scholen kunnen via de website een demonstratie aanvragen.

Veiliger de digitale snelweg op

Erik Backer ontwikkelde het programma in samenwerking met zijn compagnons. Hij gaf al workshops op scholen over de gevaren van social media, echter zijn compagnon Kornel Kathi merkte op dat de workshops kinderen weliswaar alerter maakten, maar het probleem niet werd opgelost. Programma’s om computers te beveiligen tegen de gevaren van social media, waren er nog niet, en dus ontwierp Erik Backer het zelf.

Backer: “een foto of een twitterbericht kan nog zeven tot tien jaar in zoekmachines opduiken, zelfs als het origineel is verwijderd. Een pubermeisje dat de klas uit is gestuurd en haar leraar iets vreselijks toewenst op Twitter, kan zo nog jarenlang achtervolgd worden door haar uitspraak. Wij hopen met Ghostbuster een beetje bewustwording te kweken bij zowel kinderen als ouders. Veel ouders hebben zelf niets eens Twitter of Facebook en staan niet stil bij dit soort risico’s. Maar net zoals je je kind leert wat de gevaren op de weg zijn voor je ze alleen naar school laat fietsen, is het belangrijk dat ze bekend zijn met de gevaren van social media, voor ze zich zonder enig toezicht op de digitale snelweg kunnen begeven.”

mediawijsheid-300x200Meer Mediawijsheid

Ghostbuster klinkt als een goed hulpmiddel om je kinderen bewust te maken van de digitale wereld.

Wil je meer weten over wat je kunt doen om je kinderen mediawijs te maken? Lees dan ook deze artikelen:

 


Geschreven door