Het antwoord is: zo jong mogelijk. Om de simpele reden dat kinderen al heel jong in aanraking komen met media. Babies kijken televisie, peuters spelen met de iPad en kleuters gaan online.

Door vroeg te beginnen, leg je bovendien een goede basis voor je media-opvoeding in de komende jaren. Zo zal je kind het straks heel normaal vinden zijn/haar media-ervaring  met je te delen, vragen te stellen en jouw toeziend oog te accepteren. Maar hoe begin je?

Uit onderzoek is gebleken dat…

1 op de 3 gezinnen met jonge kinderen een iPad of andere tablet heeft. En deze wordt relatief vaak gebruikt door de kinderen. Van de 0- t/m 3-jarigen speelt 2 op de 5 kinderen ermee en van de 4 t/m 7-jarigen 2 op de 3 kinderen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek Iene Miene Media dat Mediawijzer.net en stichting Mijn Kind Online samen deden onder 1532 ouders met kinderen van 0  t/m 7 jaar.

Kleine kinderen groeien dus op met media, ze zijn onderdeel van hun belevingswereld. Het stelt ze in staat om hun motoriek (oa door touchpad en muis), hun sociale vaardigheid (spelletjes) en hun taal te verbeteren.

Nog wat statistieken uit dit onderzoek:

  • 13% van de 1-jarigen speelt wel eens met een iPad
  • 15% van de baby’s tot 1 jaar kijkt geregeld televisie
  • Dit doen ze gemiddeld 39 minuten per dag (0- t/m 3-jarigen) en 54 minuten per dag (4- t/m 7-jarigen). Ter vergelijking: aan boekjes besteden kinderen gemiddeld zo’n 25 minuten per dag
  • De gemiddelde leeftijd waarop kinderen voor het eerst internet gaan gebruiken, is 3½ jaar
  • 40% van de 1-jarigen kijkt regelmatig filmpjes op YouTube
  • 14% van de kinderen belt regelmatig via Skype

Kortom: media zijn voor kinderen de normaalste zaak van de wereld

Wij (ouders) zijn echter niet opgegroeid met deze media. Onze kinderen hebben bij voorbaat al een voorsprong op ons.

Media zijn voor kinderen de normaalste zaak van de wereld

Kan ik mijn kind dan wel goed begeleiden?

Natuurlijk. Je moedigt je kind toch ook aan tot sportief gedrag op het voetbalveld zonder te snappen wat buitenspel is?

Ouders die niet goed weten hoe ze moeten omgaan met nieuwe media houden vaak óf hun kind weg bij internet óf ze laten hun kind volkomen vrij en gaan ervan uit dat het wel goed komt. Hun kind is immers meer expert dan zij.

Maar dat laatste blijkt niet waar te zijn. Kinderen weten net zo min ‘hoe het veilig moet’. Sterker nog, ze kunnen de gevolgen op lange termijn minder goed inschatten, omdat hun prefrontale cortex onvoldoende ontwikkeld is. En die van jou is dat wel. Dus je mag dan wel minder intuïtief omgaan met deze nieuwe media, je bent wel veel beter in staat om de risico’s in te schatten.

Hoe begin je?

Simpel. Doe het samen. Ga gewoon gezellig samen met je peuter of kleuter achter de tv of computer zitten. Neem samen de iPad op schoot. Kijk mee. Stel vragen. Laat je kind ook vragen stellen. Toon interesse in hetgeen ze leuk vinden, observeer hun gedrag.

Zo leren jullie allebei hoe leuk nieuwe media zijn en welke vragen jullie eventueel nog hebben.

Welke vragen hebben andere ouders?

Uit het onderzoek Iene miene Media blijkt dat 46% van de ouders niet altijd weet wat geschikte apps, websites en spelletjes zijn (ik heb wel een paar goede tips), waar ze informatie over veilig internetgebruik kunnen vinden (52%) en hoeveelheid tijd normaal is voor kinderen om per dag aan media te besteden (46%).

Begin vroeg, groei mee met je kind

Begin niet als je kind 8 jaar oud is en vraagt om een profiel op Hyves. Begin nu, groei mee met je kind en ervaar dat media vooral leuk zijn. Leuk, leerzaam en ze bieden je kind fantastische mogelijkheden om te communiceren en zichzelf ontwikkelen.

Wil je meer informatie:

0 Shares:

Comments are closed.

Dit artikel is 12.480 keer gelezen