Het grote boze internet. Ze brengt ons onmetelijk veel wijsheid maar sleept tegelijkertijd genadeloos de boze buitenwereld onze veilige huiskamers in. Vooral kinderen zijn zich vaak niet bewust van de gevaren of de risico’s van het delen van online informatie. Gelukkig is goede raad tegenwoordig gratis. Dankzij datzelfde internet. Dat dan weer wel.

Een overzicht van leukste manieren om je jezelf en je kind(eren) te leren vet veilig te internetten.

Klim in de belevingswereld van je kind

Net als bij webteksten voor kinderen, is de juiste tone of voice belangrijk. Het inzetten van een rolmodel, zoals een tekenfilm- of cartoonfiguur, kan daarbij helpen. Zij spreken de doelgroep aan en zorgen dat de boodschap beter overkomt.

  1. WifiWijs in Duckstad is een speciale uitgave van Donald Duck (oktober 2010) en viel zo bij 1,2 miljoen kinderen op de mat.
  2. Uit onderzoek blijkt dat jongens en meisjes uit groep 4 tot 6 Phineas and Ferb het leukste programma vinden. Ruim 60% van hen vindt het programma grappig, vol avontuur en cool (bron wifiwijs.nl). Hun tips over veilig internetten zijn zowel leuk als leerzaam.
  3. In een speciale uitgave van Suske en Wiske komen onze Belgische helden in de problemen wanneer ze onvoorzichtig omspringen met internet. Het album draagt de titel ‘Suske en Wiske en de Sinistere Site‘ en bevat veel praktische tips over veilig internetten.

Wijze lespakketten voor 10+

Ook voor de bovenbouw van de basisschool en (pre)pubers op de middelbare school zijn veel lespakketten beschikbaar.

  1. Zo heeft Hyves in samenwerking met stg. Mijn Kind Online een lespakket ontwikkeld over verstandig omgaan met sociale netwerken.
  2. De campagne internetSOA heeft enkele leuke filmpjes die jongeren moeten wijzen op de risico’s van internetseks en -romantiek.

Wijsheid voor ouders en leerkrachten

Wij ouders (en leerkrachten) hebben de wijsheid al lang niet meer in pacht. In een wereld waarin alles zo snel gaat dat je onmogelijk overal van op de hoogte kunt blijven, zit er niks anders op dan je (wederom) te wenden tot het digitale orakel dat internet heet. Deze websites zijn heel geschikt om je zoektocht te beginnen:

  1. Mijn Kind Online is het kennis- en adviescentrum over jeugd en (nieuwe) media.
  2. Op medialessen.nl kun je als opvoeder of leerkracht veel lesmateriaal downloaden over mediawijsheid. De site is niet echt lekker leesbaar, maar bevat wel veel goed materiaal.
  3. Op Mediawijzer vind je nieuws, onderzoeken en inzichten over omgaan met nieuwe media.
  4. Het is ff zoeken, maar op de site kinderconsument.nl staan veel handige downloads voor zowel ouders en onderwijzers als kinderen.
  5. Een specifieke vraag over games, pesten of privacy? Op mediaopvoeding.nl zit een team van deskundigen klaar om antwoord te geven op elke denkbare vraag die je hebt.

Microwijsheid

Geen tijd om alle informatie te filteren op belangrijkheid en relevantie? Geen nood. Er zijn mensen die dit voor je doen. Volg ze op Twitter en laat je bedienen vanuit je luie stoel:

  1. @Wifiwijs, met veel tips over veilig twitteren.
  2. @remcopijpers en @JustineP, allebei ouder en beiden werkzaam bij Mijn Kind Online.
  3. Ook @OudersOnline, @Mediawijzer en @tinekepauw (van Kennisnet) delen regelmatig hun digitale wijsheden en wetenswaardigheden met ons.

En tot slot… lekker ouderwets: een boek!

En tot slot is Contact! Kinderen en nieuwe media een aanrader. Met name voor ouders die ‘s avonds niet met hun iPad op de bank willen kruipen maar gewoon ouderwets (en vet veilig) met een boek.

Vet veilig internetten doe je zo!

0 Shares:
1 comment

Comments are closed.

Dit artikel is 7.859 keer gelezen