Android is jarig. Het mobiele besturingssysteem wordt 5 jaar. Om dat te vieren heeft mijn fijne smartphone driekwart van mijn apps maar weer eens van mijn homescreen gegooid. Dat wordt weer een uur door het menu scrollen en heen-en-weer slepen om alles weer min of meer op zijn plek te krijgen.

Dat gebeurt vaak als ik de batterij per ongeluk leeg heb laten lopen (lees: als ik hem eens voor het naar bed gaan niet aan de oplader gelegd heb) en het lijkt te worden veroorzaakt door het onvermogen van Android om apps fatsoenlijk te laten draaien vanaf de SD-kaart. En dat moet, want het intern geheugen van de telefoon loopt onder Android snel vol. En zo veel zat er al niet in mijn Sony.

Windows, Linux, OSX

Het is een verhaal dat we goed kennen van de desktop computers: Windows, ontworpen om op allerlei verschillende hardware te draaien, lijdt al sinds het eerste begin aan een enorme geheugenhonger en een gebrek aan stabiliteit. Ik heb, tot ik er bij Windows 2000 definitief mee kapte, alle varianten geprobeerd. Zo slecht als bijvoorbeeld NT 4 of Windows 95 was het toen gelukkig al niet meer, maar het bleef modderen.

Daarna kwam de Linux-fase. Een dozijn verschillende distributies passeerde de revue. Qua geheugengebruik en stabiliteit is Linux stukken beter dan Windows, maar vanaf de command-line je laptop proberen uit te leggen wat zijn schermresolutie is, daar krijg je gauw genoeg van.

Uiteindelijk kwam ik bij Apple OSX uit. En ik bleef.

Apple religie, Steve Jobs profeet

Apple-fans hebben, gedeeltelijk terecht, de naam dat ze aanhangers van een religie zijn, met Steve Jobs als profeet. En ik moet toegeven, die afstudeerspeech waar je in de weken na zijn dood iedereen over hoorde is indrukwekkend, maar voor mij is Jobs toch voornamelijk een slimme marketeer en zakenman. Serieus: als je iemand heilig wil verklaren, kies dan Bill Gates die de helft van zijn vermogen weggeeft.

Maar Bill Gates interesseert mij geen barst en Steve Jobs kan mijn rug op. Ik ben een ondernemer. Tijd is dus geld. Doordat ze bij Apple begrepen hebben dat software en hardware als een samenhangend product gezien moeten worden ben ik, sinds ik over ben naar Mac, véél minder tijd kwijt met het omzetten van vinkjes, het googlen van drivers en andere onzin.

Ik wil een iPhone!

Tenminste, dat was ik totdat ik besloot om, uit pure krenterigheid, een Android-telefoon aan te schaffen.

Nu reken ik, terwijl ik mijn verloren apps een voor een terug naar mijn homescreens sleep, uit hoe lang het nog duurt voordat mijn abonnement afloopt en ik de eer heb om 700 euro neer te tellen voor een iPhone.

0 Shares:
2 comments
  1. Ik denk dat Melinda Gates de vrijgevige is – in de jaren voordat hij trouwde was Bill Gates juist een beruchte krent op wie altijd vergeefs een beroep werd gedaan!

Comments are closed.

Dit artikel is 2.909 keer gelezen