Het was altijd een mooie droom, schrijfster worden en een écht boek schrijven. Waarover? Ik wist het niet, alleen dat ik ooit een boek zou schrijven. Toen ik op 2 november mijn 27e verjaardag vierde aan het Lipno-meer in Tsjechië moest ik heel even aan die kinderdroom denken. Zou het misschien toch eens meer kunnen worden dan een droom? Het kan, met Blurb! Blurb biedt namelijk een prima aanbod aan slimme tools om zelf een boek te maken én uit te geven en dat ook nog eens voor een leuke prijs.

Boek maken

Klaar met schrijven? Dan wordt Blurb interessant! Met behulp van InDesign en de gratis software van Blurb wordt het vormgeven van jouw boek een stuk makkelijker. Blurb belooft 100% creatieve vrijheid en biedt je de mogelijkheid om jouw boek om te zetten in een eBook. Zelf geen grafisch ontwerper? Je kunt hiervoor natuurlijk een professional inschakelen. Bedenk wel dat de kosten voor het publiceren van het boek behoorlijk zullen stijgen!

Publicatie

Vooral bij de publicatie van jouw boek bewijst Blurb zijn diensten, je kunt via Blurb namelijk jouw boek uitgeven! Je koopt van elk formaat waarin je jouw boek uit wilt geven slechts één exemplaar en meldt je aan bij het prijsbepalingsprogramma. Met behulp van de rekeningmodule bepaal je de prijs van het boek én de winst per boek. Stel: je wilt een paperback uitgeven, de basisprijs voor het drukken etc. is € 19,95 en je wilt er zelf per boek € 5,00 aan verdienen. Jouw boek wordt dus verkocht voor € 24,95 per stuk.

Promotie

Jouw eerste boek moet natuurlijk wel worden gepromoot en dat zul je helemaal zelf moeten doen! Social media zijn hiervoor natuurlijk perfect, maar wie het allemaal nét iets groter aan wil pakken kan natuurlijk ook een professional inschakelen. Blurb zorgt voor het hele proces van verkopen en verzenden, dus daarover geen zorgen!

Cashen

Het leukste gedeelte: cashen! Via Blurb wordt jouw boek verkocht en verzonden, kopers betalen direct aan Blurb zodat ook de betalingen voor je worden geregeld. Via het SetYourPrice programma wordt je maandelijks betaald wanneer je een bepaalde winstmarge hebt bereikt. Afhankelijk van de valuta die je kiest zitten hier kosten aan vast, maar over die ene euro zul je me niet horen klagen! Wie weet dat ik toch maar eens aan de slag ga met die kinderdroom en Blurb!

 

0 Shares:
2 comments
 1. Ik heb geloof ik wel een paar kanttekeningen hierbij. Ten eerste vraag ik me af waarom je bij Blurb 'blijft hangen', terwijl het wemelt van de POD-aanbieders. Lulu, Pumbo, KirjaBoek, mijneigenboek.nl, EZBook, BergBoek… En dat zijn alleen degenen die ik uit mijn hoofd weet. Even Googlen en je hebt er zo nog 15.

  Ten tweede moet je je van tevoren heel goed afvragen wat je met een boek wil bereiken. Lijkt het je gewoon geinig om een eigen boekje in de kast te hebben, c.q. eens met een ander kerstcadeautje aan te komen zetten, dan moet je er vooral voor gaan. Blurb maakt hele mooie boekjes. Maar bij een kleine oplage kunnen de kosten per boek ook bij Print On Demand flink oplopen.

  Wil je een boek echt verkopen en er iets mee verdienen dan moet je echt goed weten wat je doet. Literair werk of autobiografie (of, erger nog, poëzie), dat kun je beter vergeten. Met non-fictie over een onderwerp waar je (online) enige autoriteit in hebt opgebouwd maak je wellicht een aardige kans.

  Realiseer je ook dat er via de webshops van boekenmaaksites nauwelijks boeken verkocht worden. Om op Bol.com e.d. te komen moet je extra kosten maken en daar sta je dan tussen tienduizenden andere boeken. Wil je de boeken zelf verkopen, bijvoorbeeld aan klanten of bij lezingen, dan zul je ze eerst moeten bestellen en zul je merken dat dat eigenlijk pas uit kan als je het met zo'n 50 tegelijk doet (zo verdienen toko's als Blurb dus hun geld).

  Ten derde, en misschien wel het belangrijkste: je oppert (terecht) de optie om vormgeving en promotie aan professionals uit te besteden, maar je rept (zoals velen) met geen woord over redactie terwijl nou juist daar de schoen meestal wringt. Kort gezegd: voordat je een boek gaat maken, zorg alsjeblieft dat het ook goed genoeg is om gedrukt te worden. De meeste eigenbeheerboeken zijn volkomen onleesbaar en/of wemelen van de fouten. Wil je dus een publiek bereiken buiten vijftig stuks 'vrienden en familie', dan zul je wat betreft de kwaliteit van je tekst ten eerste extern advies en vervolgens ook begeleiding moeten inkopen. Tenzij je heel goed bevriend bent met een professioneel redacteur kan dat je zomaar 1000 euro kosten.

  En een laatste opmerking: pas bij het bestellen van boeken ook heel erg goed op de verzendkosten. Die worden bijna nooit in het 'prijsplaatje' meegenomen en je ziet ze pas op het allerlaatste bestelscherm, maar ze kunnen (bijvoorbeeld bij Lulu) zomaar de kostprijs van je boek overtreffen, waardoor je investering effectief meer dan verdubbeld wordt (en je winstmarge dus verdampt).

 2. Hallo Bouke,

  Klopt, bij het schrijven en maken van een boek komt een hoop kijken! Wat dat betreft zijn jouw aanvullingen met betrekking tot overwegingen vooraf etc. dan ook top! Ik heb in dit artikel gewoon een voorbeeld van een tool gegeven, zonder hiermee te willen beweren dat Blurb de perfecte tool is en zonder te beweren dat de boeken zich vanzelf schrijven en verkopen.

Comments are closed.

Dit artikel is 3.636 keer gelezen