Alle bestanden en gegevens digitaal. Met één druk op de knop overal bij kunnen. Het heeft vele voordelen, maar in ieder geval één heel groot nadeel: je kunt ook alles in een klap kwijt raken. De nachtmerrie van iedereen die leeft van zijn computer. Dat overkwam mij vorig jaar toen na een onbeduidend onweersbuitje mijn gloednieuwe MacBook Pro crashte. En nee, de stekker zat niet in het stopcontact. Gelukkig had ik een externe schijf die er altijd aan vastgekoppeld zat. Alleen, deze schijf kon ook niet meer opgestart worden. Dan heb je gelukkig nog een online backup systeem, toch?

MobileMe

Als echte Apple-addict had ik een opslag-account bij MobileMe. Al mijn documenten bewaarde ik op een iDisk, in die steeds populairder wordende cloud ;-) Daarnaast kun je je agenda’s, adressen, e-mailaccount en nog veel meer synchroniseren op ieder vast of mobiel apparaat dat je gebruikt.

Apple vond het echter nodig om over te gaan naar een nieuw systeem iCloud. Dat kan precies hetzelfde, alleen… je kunt er geen gegevens meer in opslaan. Op 30 juni 2012 verdwijnt voor iedereen het oude MobileMe-account en dan kun je maar beter een vervanging gevonden hebben voor je online opslagruimte.

Zoektocht naar opslagruimte

In mijn rotsvaste Apple-geloof dacht ik nog steeds dat Apple zelf met een oplossing zou komen. Er kwam een nieuw programma iWorks waarmee je documenten, spreadsheets e.d. kunt aanmaken en bewaren. Op ieder apparaat kun je er vervolgens aan verder werken, want daar is een app voor ter waarde van € 8,95 namelijk Pages. Maar hoe zet je meer dan 5000 bestanden weg die straks niet meer beschikbaar zijn op iDisk? Een app is nu eenmaal geen opslagruimte.

Apple-service

Na ruim 15 jaar ontevredenheid over Microsoft kan ik in ieder geval tevreden zijn over de helpdesk van Apple. Bij nacht en ontij is er altijd een deskundige beschikbaar voor een montere chatsessie. Kom je er dan nog niet uit, dan betuigen ze hun leedwezen en verwijzen door naar de Apple community. Kom je eenmaal in deze nerdy cloud terecht, dan weet je zeker dat je verder geholpen wordt. Het antwoord op mijn vraag kwam van ene Roger Wilmut die hiermee 10 welverdiende punten in de wacht sleepte van zijn in totaal 40.195 punten. Hij verwees me hiervoor naar zijn heldere blog over third-party providers.

SugarSync

Na wat gesurf tussen Dropbox en SugarSync heb ik voor de laatste gekozen. De voornaamste reden is dat je bij Dropbox slechts 2 Gb gratis ruimte krijgt en daarna ook meer moet betalen dan bij SugarSync. Twee Gieg, daar kun je net je opdrachtbevestigingen in kwijt, als je geluk hebt. Ik ben benieuwd naar jullie manieren van online backuppen en jullie ervaringen daarmee. Overigens van zowel Apple-, Windows-, Linux-, als Ietsisme-aanhangers!

  • Welk systeem gebruik je?
  • Werkt het goed? Is het veilig? Ik bedoel, minstens zo veilig als Linkedin?
  • Heb je een lifesaving experience met je backup systeem doorgemaakt?

Alvast bedankt voor je bijdrage!


Geschreven door