“Het runnen van een virtuele organisatie is superinteressant. Je raakt alle facetten van webontwikkeling.” Aldus sprak onze eigen Xaviera Ringeling onlangs op een presentatie voor de leden van Social Media Club Alkmaar. Wij, geïnteresseerde luisteraars, hingen aan haar lippen.

Want Xaviera mag het dan wel reuze spannend vinden om face-to-face met mensen te praten, spreken in het openbaar kan ze als de beste. Op een boeiende manier vertelt ze over haar liefde voor bloggen (en natuurlijk haar katten), maar nog meer over haar passie voor het internet.

Bezinepomp

Terwijl haar klasgenoten van de studie Psychologie op zoek gingen naar zichzelf, ging Xaviera in 1997 op zoek naar een computer. Ze kocht een cd met internet bij een bezinepomp, bouwde vrijwel direct een website en won daar een prijs mee. Een jaar later kreeg ze een baan als internetspecialist.

Politiek

In 2004 was het tijd voor wat anders, vond Xaviera. Ze had al een paar jaar een eigen blog (al heette dat toen ze begon nog niet zo) en besloot te gaan werken als journalist. Ook zat ze korte tijd voor GroenLinks in de politiek. Maar na een paar jaar werd haar duidelijk dat ze maar één echte grote liefde had: het internet.

Contentgirls

En zo werd in 2008 Contentgirls geboren. „Ik was destijds verantwoordelijk voor de contentafdeling van de SNS Bank. Ik merkte dat alle webmanagers man waren en alle webredacteuren vrouw. Ik wilde een podium bieden aan vrouwen om invloed uit te oefenen op de ontwikkelingen in ons vakgebied. En hoewel ik gewend was om over allerhande onderwerpen te schrijven, vond ik het doodeng om over internet te bloggen. Het voelde tijdens het schrijven alsof ik spierpijn had.”

Verdienmodel

Hoewel Contentgirls een hit werd, raakte Xaviera de site vorig jaar zat. „Het is ongelooflijk veel werk om zo’n blog alleen te dragen.” Maar, er kwam support uit onverwachte hoek: Metta van Straten bood zich spontaan aan te helpen. Toch wilde Xaviera het anders gaan doen. „Het was niet meer duidelijk wie we waren. De naam Contengirls was te letterlijk, de definitie van ‘content’ te onbegrepen, de doelgroep was allang veranderd en er moest een verdienmodel aan de site worden gekoppeld.”

42bis

Het nieuwe antwoord is 42bis.nl. Volgens het boek The hitchhiker’s guide to the galaxy is 42 het antwoord op de ultieme vraag over het Leven, het Universum en Alles, in dit geval het internet. En omdat met ‘bis’ een adres wordt aangegeven, is 42bis dus hèt adres voor het antwoord op de ultieme vraag over het Leven, het Universum en Alles over internet!

Don’t Panic!

De omschakeling ging niet zonder slag of stoot. Don’t Panic!, hield Xaviera zichzelf voor. Toch kreeg de nieuwe site 70 procent minder bezoekers uit Google, raakte de nieuwe community 800 Facebookfans kwijt en haakten een deel van de bloggers van het eerste uur af. Maar 42bis.nl staat als een huis: de site is met 60 bloggers, 26 eindredacteuren en 10 redactie-assistenten een ijzersterk platform waar kennis en kunde voor webprofessionals wordt gedeeld.

42bis-academy

Inmiddels stijgt het aantal bezoekers weer, wordt de site goed door Google gevonden, zijn de reacties positief en melden meer en betere bloggers zich aan. 42bis is een verzamelplaats: een community, een plek voor interims, trainers en sprekers en er komt een 42bis-academy. Xaviera: „Het is allemaal enorm veel werk, maar je leert er onwijs veel van. Je leert van reacties, je komt met hele andere mensen in contact. Ik ben oprecht gek op het web: als fenomeen om veel te leren en met anderen te delen. Van bloggen word je misschien niet rijk, maar je wordt wel rijk van het delen van kennis.”

Dilemma

Dan is er nog 1 dilemma: wie is Xaviera en wie/wat is 42bis? Want naast 42bis.nl heeft ze ook haar eigen weblog Xa4a.net en is ze Contentgirl op Twitter. Moet ze beide identiteiten loskoppelen van de 42bis community of kunnen ze best naast elkaar bestaan? De leden van SMC Alkmaar vinden het laatste. En wat denk jij?

0 Shares:
1 comment
  1. Leuke blog Annemarie!

    Wat betreft de vragen in jouw blog: in mijn optiek kan het allemaal los van elkaar blijven bestaan. Xaviera is een echte Contentgirl (zij zorgt voor veel content ook op Twitter ;-) en onder deze naam bekend op Twitter. Daarnaast heeft zij een eigen weblog onder de naam; Xa4a.net, dat is haar gezicht naar buiten. Als we willen weten wie Xaviera is kunnen wij op haar eigen weblog of op Twitter gaan kijken.

    42BIS is een bloggersite waar veel bloggers hun mening kunnen geven dat hoeft natuurlijk niet overeen te komen met de mening van Xaviera. Dus heb ik maar één tip aan de Contentgirl Xaviera: Go girl!

Comments are closed.

Dit artikel is 3.185 keer gelezen