Wie ooit een workshop bloggen gevolgd heeft, kent het wel: “Je moet braaf 2 keer per week bloggen, anders heeft het geen zin hoor!” Als je het braafste meisje van de klas wilt zijn kun je dit advies maar beter opvolgen! Heb je wat meer ambitie? Wil je succesvol én met plezier bloggen? Deze keer 5 tips en minstens evenveel redenen om de titel van dit artikel snel te vergeten.

1. Bloggen MOET leuk zijn!

Bloggen is natuurlijk een geweldige manier om jezelf online te profileren, maar het laatste dat je wilt uitstralen is een verveelde houding. Bloggen moet dus leuk zijn. Het is een feit, het MOET gewoon! Vind je het delen van kennis niet leuk? Heb je een gruwelijke hekel aan schrijven? STOP! Ga alsjeblieft niet bloggen, kies voor een andere methode om jezelf online te profileren en dan wel graag een methode die bij je past. Je online lezers zijn niet gek; blog je uitsluitend plichtsgetrouw met het enthousiasme van de gemiddelde puberende scholier? Zeker weten dat je lezers dat op zullen merken.

2. Stress is NIET leuk

Wees eerlijk tegen jezelf: heb je de tijd om elke week braaf 2 artikelen te schrijven voor je blog? Volgende vraag: heb je de tijd om elke week braaf 2 kwalitatieve artikelen te schrijven voor je blog? Voor bedrijven kan het een optie zijn het bloggen uit te besteden aan een bureau. Voor jou geen optie? Geen probleem. Zoek  voor jezelf een frequentie van bloggen die niet alleen haalbaar is, maar ook nog eens leuk.

3. Kwaliteit boven kwantiteit

Kies bij het zoeken naar jouw ideale frequentie voor kwaliteit. Wees realistisch in je inschattingen. Liever onverwachts een extra artikel als bonus dan wekelijks je lezers vervelen met vulling voor je blog. Bloggen heeft pas écht geen zin als je niets te melden hebt, maar doet alsof. Vergeet copy + paste dus ook maar snel. En wat als je echt weinig tijd hebt om te bloggen? Misschien is gastbloggen dan wel iets voor jou. Je kunt ook beginnen met bloggen voor een andere website, zoals bijvoorbeeld 42bis.nl om te ontdekken of bloggen wel écht iets voor je is. Bovendien, je leert enorm veel van de feedback die je van de eindredacteuren ontvangt!

4. Bezint eer ge begint

Voordat je nu enthousiast begint aan je eerste blogpost; maak een plan voor je blog.
Beantwoord voor jezelf eens de volgende vragen:
* Wie ben ik?
* Waarom kies ik voor bloggen?
* Wat wil ik met mijn blog bereiken?
* Welke kennis wil ik delen?
* Wie heeft er baat bij mijn kennis?
* Hoe wil ik mijn boodschap overbrengen (tone-of-voice)?
* Hoe ga ik mijn blog promoten?
* Past een blog en al het noodzakelijke werk wel in mijn (werk)week?
* Hoe vaak wil ik nieuwe artikelen publiceren?

Vraag jezelf ook af: hoe leuk vind je het bloggen over een tijdje? Als de eerste adrenalinekick allang vergeten is en bloggen gewoon weer een taak op je to-do lijstje wordt. Oftewel, is het een nieuwe gadget of kun je de commitment die bloggen van je vraagt op lange termijn ook nog opbrengen?

5. Schrijf meer dan artikelen

Heb je een goed idee voor een artikel? Schrijf het op.
Ken je dat? Je bent met iets bezig, surft wat rond op het internet of leest iets in de krant en ineens heb je een geniaal idee voor een blog. Je hebt even geen tijd om gelijk in je digitale pen te klimmen en denkt “dat komt nog wel, ik schrijf er vanavond wel even over…”. Maar als je na een drukke dag met een kop koffie achter je laptop plaatsneemt… Vergeten! Shame on you! Schrijf ideeën voor artikelen op en dan niet straks, maar NU. Maak een notitie op je smartphone, zet een krabbel in je agenda of bookmark simpelweg de website die je op dat geniale idee heeft gebracht.

Zelf schrijf ik ideeën voor artikelen op in een klein boekje, dat samen met mijn smartphone en portemonnee inmiddels onmisbaar is geworden in mijn handtas. Heb je eens geen inspiratie voor je blog? Blader door je favorieten of door je boekje met artikelideeën. Bye bye writersblock!


0 Shares:

Comments are closed.

Dit artikel is 3.969 keer gelezen