Een half jaar geleden schreef ik een artikel over de 8 leukste apps voor peuters en kleuters op de iPad. Nu mijn oudste naar school gaat, storten wij ons binnenkort samen op de educatieve apps met cijfers, letters en woorden.

Maar eerst hebben we nog een lange autorit naar een verre vakantiebestemming voor de boeg. En ik wil graag dat die autorit voor iedereen leuk blijft. Dus wij gaan pas op weg als de wagen én de accu van de iPad zijn volgeladen. Mochten jullie ook op vakantie gaan, dan wens ik de peuters en kleuters op de achterbank veel plezier met deze 8 (gratis en betaalde) apps voor de iPad.

Toca Boca DoctorToca Boca • 1,59 euro • 2+

Eigenlijk zijn alle apps van Toca Boca geweldig. Ze zijn interactief, creatief, mooi vormgegeven en perfect om rollenspellen te doen. In mijn vorige artikel noemde ik al Hairsalon, deze keer tip ik Toca Doctor, Toca Store en Toca Monsters (gratis!).

Mijn 2-jarige dochter is dol op puzzels en kiest meestal Toca Doctor. Ze onderzoekt patiënten en doorloopt zo 18 puzzels die zich allemaal in het menselijk lichaam afspelen. Ze poetst ijverig alle bacteriën in de mond weg, spalkt gebroken botten en baant zich een weg door het doolhof in de hersenen. De tekeningen zijn vrolijk, de puzzeltjes eenvoudig en juist daardoor erg leuk voor de kleinsten.

Toca Store iPadToca Store is geweldig voor kinderen die van rollenspellen houden. Digitaal winkeltje spelen, boodschappen op de band leggen en de juiste hoeveelheid centjes betalen. En, extra leuk, je kunt dit spel ook met z’n tweeën doen. Jij achter de kassa en je kind als klant. Of andersom.

Electro iPadElectro • gratis • 2+

Ken je dit spel nog van vroeger? Deze moderne versie speel je door twee plaatjes – één van de linkerkaart en één van de rechterkaart – die bij elkaar horen tegelijkertijd aan te raken. Zo zie je op de themakaart Aanzicht een olifant van voor en van opzij.

Robbie de Robot geeft je kind Nederlandstalige aanwijzingen en de opdrachtkaarten (je krijgt er 3 gratis) zijn duidelijk. Uiteraard is het mogelijk om extra sets te kopen.

Speurprent iPadSpeurprent • € 1,59 • 4+

Mijn kinderen zijn dol op zoekplaten. Het boek ‘De gele ballon’ is hier grijs gelezen. De prachtige app Speurprent bevat een tekening van 12 iPad-schermen groot (4 hoog en 3 breed) met daarin 200 mensen, dieren en objecten die geluid maken als je ze aantikt.

Aan de linkerkant verschijnen steeds een aantal tekeningen die je moet zoeken in de grote plaat. En klik je iets verkeerds aan, bijvoorbeeld een paard, dan word je toch beloond met een vrolijk gehinnik. Verder zit er op dit ‘spel’ geen tijdslimiet noch bonuspunten dus prima om je peuter stressvrij te laten verdwalen in deze prachtige prent.

Leuk gedaan, hoewel voor kleine kinderen best moeilijk om overzicht te krijgen. De Lite-versie van deze app is gratis.

Build a train iPadBuild a train • € 1,59 • 4+

Bij mijn kleuterzoon is Thomas Trein zo’n beetje heilig. Absolute topper voor hem is dan ook Build a Train. Hij is eerst 10 minuten bezig om zijn ultieme trein samen te stellen, bestaande uit 1 locomotief en 7 wagonnetjes. Oneindig veel combinaties kun je maken voordat het spel überhaupt is begonnen.

Het mooiste is echter dat je vervolgens de wissels moet omzetten om de trein een bepaalde route langs kratjes te laten rijden. Hoe meer kratjes je ophaalt, hoe meer punten je krijgt. Dat betekent vooruit denken. Leuk en slim!

Kroko Loco iPadKroko Loco Junior • gratis • 2+

Een krokodil met een paardenstaart, een koe met een varkenskop of een pauw met kippenpoten. Kinderen vinden het fantastisch om de gekste combinaties te maken. Met Kroko Loko Jr. kunnen ze helemaal los.

Wanneer ze het dier in de juiste combinatie draaien, hoor je het geluid dat het maakt en zie je een korte animatie. Maar eigenlijk zijn de foute combinaties veel leuker dan de goede.

dr Panda iPadDr Panda • € 1,59 • 2+ ook voor Android

Redelijk nieuw is dr. Panda. In deze educatieve app kunnen kinderen van 2 tot 5 jaar een wereldkaart met 4 verschillende omgevingen doorzoeken.

Overal waar je kijkt, zijn dieren en bijna elke aanraking wordt beloond met een leuke reactie. Dat is zowel leuk als teleurstellend, want behalve die korte reactie (een animatie) gebeurt er verder niets. Gelukkig hebben kinderen snel door dat wanneer ze een puzzeltje willen spelen, ze een van de bordjes moeten aanraken.

Leuke puzzeltjes over vormen, kleuren, verschillen, tellen, logica, geheugentraining en meer. Het achtergrondmuziekje is helaas erg irritant.

Fiet wil rennen • € 4,99 • 2+

Noëlle Smit is absoluut een van mijn favoriete illustratrices, bijna elk boek dat zij tekende heb ik in de kast staan. Twee van haar boeken zijn ook digitaal verkrijgbaar, Fiet wil rennen en Nippertje.

Fiet is een struisvogel en rent het liefst de hele dag. Maar de wind die houdt hem tegen… Fiet wordt boos, hij moet en zal rennen! Fiet wil rennen werd Prentenboek van het jaar 2011 en winnaar van een Zilveren Griffel 2010. Deze app is zeker de prijs van 4,99 euro waard.

Ook het filmpje zit verwerkt in de app:

http://youtu.be/85sRsooIfik

Nippertje iPadNippertje • € 1,59 • 2+

Elke ochtend roept mama: ‘Opschieten, Nippertje! We moeten gaan.’ Maar Nippertje wil eerst zijn auto’s nog opruimen of een liedje spelen op de piano. Nippertje kan niet opschieten en toch komt hij één keer precies op tijd!

Geestig verhaal over het aandoenlijke egeltje Nippertje. Het voorleesboek van Nippertje bevat ook spelletjes, kleurplaten en een filmpje.

Met welke app puzzelen jullie kinderen?

Waar ik echter nog steeds naar op zoek ben, is een goede legpuzzel voor mijn dochter. De meeste zijn te kinderachtig of juist te ‘groot’ voor deze 2-jarige puzzelliefhebster.

Hebben jullie voor mij een goede tip voor een legpuzzel-app? Leuke plaatjes, veel keuze, verschillende niveaus, maar zonder dat de nog-niet-gelegde stukjes steeds over de puzzel zelf heen vallen en geen knipperende knoppen waarmee stiekem extra puzzels gekocht kunnen worden?! Ik hoor ze graag, alvast bedankt!

0 Shares:
9 comments
  1. De NPS sites zoals Sesamstraat zandkasteel hebben apps met puzzels, maar je moet ervoor on line zijn, dus voor op reis heb je er niets aan. Goede tip verder:d'r panda's daycare en Kenny van kennisneemt.

Comments are closed.

Dit artikel is 20.895 keer gelezen