Een paar weken geleden kwam ik een persbericht tegen: Zoekmachine 123people geeft internetter controle over zijn informatie. In het persbericht wordt beschreven dat de 123 managerstool de internetter controle over hun gegevens geeft. Dit sprak me meteen aan want eerlijk, wie van ons heeft niet al eens zichzelf gegoogled om te zien hoeveel hits je terug kunt vinden over jezelf? Om er vervolgens achter te komen dat er een zee aan informatie over jou te vinden is online, informatie die jezelf niet hebt gedeeld?

Onze digitale voetafdruk

Onze digitale voetafdruk vertelt mensen waar we zijn geweest, met wie we zijn geweest en wat we precies hebben gedaan zonder dat wij hiervoor bewust toestemming hebben gegeven. Persoonlijk vind ik dit een wat onprettig gevoel. zeker als je nagaat dat kwetsbare groepen in de samenleving, zoals kinderen of mensen die zich niet bewust zijn van de gevaren van het web, klakkeloos overal op het web zonder dat ze zich daarvan (altijd) bewust zijn informatie achterlaten in de vorm van zogeheten cookies. Wikipedia heeft de volgende uitleg over cookies; “Een cookie of magic cookie is een hoeveelheid data die een server naar de browser stuurt met de bedoeling dat deze opgeslagen wordt en bij een volgend bezoek weer naar de server teruggestuurd wordt”.

Er is natuurlijk ook een keerzijde aan dit verhaal: een digitale voetafdruk kan ook in jouw voordeel werken. Zoals de foto hiernaast  impliceert, als je de trucjes van het internet kent, kun je jouw online voetafdruk manipuleren. Zo is het mogelijk om je eigen alter ego online tot leven te wekken en je online voor te doen als wie je maar wilt. Je hebt als het ware jouw imago in eigen handen en je kunt het kneden en vormen naar eigen hartenlust! Wil jij je digitale voetafdrukken manipuleren ten gunste van jouw imago? Houd dan in gedachte dat een digitale voetafdruk bestaat uit onder andere online gedeelde foto’s, comments, status updates, video’s en posts.

Imagobeheer online

123people zegt de gebruikers in staat te stellen om hun online reputatie zelf te controleren en te managen door te tonen welke openbare gegevens zichtbaar zijn op het web. Hiervoor hebben ze de tool 123people manager in het leven geroepen. Zo kun je zelf bepalen wat er over je verleden, doen en laten online wordt getoond. Wil je niet dat mensen weten waar je als laatst hebt gewerkt, wat jouw telefoonnummer is of welke social mediakanalen je gebruikt, dan kun je dat aangeven. Ik ken persoonlijk geen ander voorbeeld van bedrijven die zo’n dergelijke functie aanbieden. Ken jij nog zo’n bedrijf? Deel dan hun gegevens hieronder zodat de lezers van deze post weten hoe ze beter hun eigen gegevens online kunnen beheren.

De impact van een digitale voetafdruk

Onlangs is er door de Nielsen company in Amerika een onderzoek gedaan naar internetgebruikers (onder studenten) om te zien hoeveel tijd gebruikers online doorbrengen en hoe ze een overload aan informatie over hun persoonlijke leven online achterlaten. In de video Digital footprint can impact school, career zie je dat studenten in Amerika al door potentiële werkgevers online worden gecheckt. Ik vind dit een cruciaal punt en een belangrijke reden  waarom je dus beter je online online hoort te beheren. Want de info die je online deelt kan dus tegen of voor je gebruikt worden. In Amerika gebeurt dit dus al.

Dit voorbeeld over studenten deel ik in deze blog, omdat ik afgelopen donderdag in de trein een gesprek hoorde tussen twee jonge studenten. Zij maakten zich dus druk over de informatie die er online over ze te vinden is en de mate waarin deze informatie een potentiële toekomstige werkgever zou kunnen beïnvloeden. Het is dus een onderwerp die de jeugd bezighoudt en waar we in de nabije toekomst naar mijn idee nog veel over zullen horen. Dus maak je zelf onlineproof en wees alert op de informatie die je online deelt. Denk aan je imagobeheer de volgende keer dat je online bent.

Er is nog veel waar ik zelf ook niet genoeg over weet als het om digitale voetafdrukken gaat. Ik hoop daarom dat door dit onderwerp aan te kaarten, we een online discussie kunnen starten om zo meer over het onderwerp, de trucjes, de gevaren, praktijkvoorbeelden kunnen delen. Heb je vragen naar aanleiding van het onderwerp of ben jij een expert die ons van meer informatie kan voorzien: laat het weten in de commentbox hieronder of op Twitter: #imagobeheeronline.

Aanrader: de onlangs gepubliceerde post van mijn 42bis-collega Robbert Engel te lezen. Hij gaat op een nog bredere manier in op privcacyregelingen: CISPA is de nieuwe grote bedreiging voor je veiligheid.

0 Shares:
3 comments
  1. Ik heb begerepen dat aan de zoekmogelijkheden van 123People personenzoekmachine er recentelijk een aantal extra sociale netwerkprofielen toegevoegd is. Gebruikers kunnen nu ook Foursquare, Pinterest en Klout vinden als zij een naam zoeken. Dat is niet alleen handig om de sociale netwerken te vinden van vrienden, bekenden of (zaken)relaties, maar ook om in het geval van Klout zonder de site te bezoeken te controleren of er buiten je medeweten om een profiel is aangemaakt.
    Met 123people kunnen gebruikers vanaf nu via één pagina snel hun digitale voetafdruk controleren.

Comments are closed.

Dit artikel is 3.063 keer gelezen