Deze keer kies ik voor een iets technischer verhaal dan gebruikelijk. In het artikel ‘5 tips voor het verplaatsen van content‘ van Monique Goris is al uitgelegd waarom het belangrijk is om je content op een nette manier te verplaatsen. Op één aspect van haar artikel wil ik graag dieper ingaan, namelijk de 301-pagina.

Als je met content werkt, gebeurt het soms dat de url van een bepaalde pagina wijzigt. Soms verandert zelfs de domeinnaam. Dat heeft gevolgen. Als je geen actie onderneemt, vindt de zoekmachine je pagina niet meer. Er wordt dan een 404-pagina getoond, Page Not Found. Een vervelende melding; je bezoeker haakt meteen af. Maar het heeft grotere gevolgen voor je ranking in de zoekmachines (hierna Google).

Geen 301 = 404 = geen content

Als je content volgens Google is verdwenen (404), dan kun je opnieuw beginnen met het opbouwen van je ranking in de zoekmachine. Je zou niet de eerste zijn die dat overkomt. Natuurlijk wil je dat jouw pagina’s door de zoekmachines gevonden blijven worden, als ze op een andere locatie staan. Daarmee bedoel ik: je wilt dat Google deze herkent als dezelfde pagina’s. Hoe doe je dat? Met een 301-verwijzing.

Een 301-verwijzing is een verwijzing voor een permanent verplaatste pagina. Door middel van een stukje code weten zoekmachines waar ze de content kunnen vinden. De inkomende links blijven werken en – heel belangrijk – blijven tellen voor de ranking van die pagina. Je kunt op dit verschillende manieren regelen, bijvoorbeeld in de php-code. Ik ga ervan uit dat je de verwijzing in het .htaccess-bestand op de server aanbrengt (server-side; dit werkt sneller, is zoekmachinevriendelijker en je kunt je oude pagina’s verwijderen).

Rewrite .htaccess

301-verwijzingen in je .htaccess-file* kun je voor verschillende doeleinden gebruiken:

  • voor het verkorten van url’s
  • het mooier maken van url’s (van een dynamische url zoals ww.test.nl/news.php?newsid=29 naar een statische als www.test.nl/nieuws-29)
  • het verwijzen naar een nieuwe domeinnaam (verwijzen in .htaccess vanaf de oude)
  • het opgeven van een nieuwe locatie voor je pagina’s

Bulk-rewrite via gratis generator

Moet je een enorme lijst dynamische url’s herschrijven naar statische? Bespaar jezelf een boel tijd met deze handige tool: de Redirect_301_Dynamic_Static_Generator van MB Strategic.  Deze gratis generator  kan je erg veel tijd in handmatig werk besparen.

Vind je het allemaal te moeilijk, gebruik dan de functie ‘adreswijziging’ in de webmastertools van Google. Let wel; dan help je alleen je ranking in deze zoekmachine.

* De weergegeven methode van redirect via .htaccess werkt alleen op servers waar de Apache Mod-Rewrite module aan staat.

0 Shares:

Comments are closed.

Dit artikel is 3.352 keer gelezen