Dit is een gastblog van Richard de Vries. Richard is Freelance UX designer met een passie voor usability, interaction design en vooral kekke dingen maken!

Wil je ook eens gastbloggen op Contentgirls? Geef je artikel dan op via deze pagina

Een treinreis Rotterdam – Utrecht duurt 40 minuten. Ik, en met mij velen, zit twee keer per dag 40 minuten in de trein. Deze tijd kun je gebruiken voor heel veel dingen, tot voor kort was dit voor mij:

  • slapen
  • wordfeud
  • ontbijten
  • mij ergeren aan mede passagiers
  • twitteren en facebooken
  • emailen

Ik denk dat dit allemaal hele nuttige dingen zijn waar niets mis mee is. Wanneer je de tijd in de trein in een week optelt kom je tot 400 minuten (ruim 6 uur). Ik had het gevoel dat ik met 6 uur per week iets meer kon dan de dingen die ik dus al in de trein deed. Bovendien zit ik altijd vol met ideeën, trouwens niet alleen ik, volgens mij zit iedereen altijd vol met ideeën.

Daarom ben ik vanaf 1 januari begonnen met elke week een idee in de trein uit te werken tot een eindproduct. Ik heb met mijzelf afgesproken dat het slechts een week mag duren, en dat het idee ook klaar genoeg moet zijn om te lanceren in die week.

Agile

Wanneer je kijkt naar hulpmiddelen om binnen een korte tijd iets van waarde op te leveren kom je al snel uit bij scrum / agile project methoden. Want ondanks dat ik mijn ideeën in mijn eentje uitwerk, zijn het wel projectjes op zichzelf. Zelf ben ik helemaal geen expert in agile methoden, maar er zijn een paar elementen uit agile die zich heel goed lenen voor het uitwerken van ideeën.

 • Planning
  Scrum-teams plannen goed maar vooral praktisch. In plaats van lange planningen wordt het werk opgedeeld in sprints en gekeken wat er in die sprints gedaan kan worden. Mijn sprints zijn 400 minuten, ik kijk of ik een
  idee compact genoeg kan krijgen om het binnen 400 minuten te kunnen doen. Zodra ik denk dat dit kan stopt het plannen, dat is alleen maar zonde van de tijd.
 • Velocity
  Mijn eerste idee was één HTML-pagina met twee knoppen. Het tweede idee was drie HTML- pagina’s met wat interactie, het derde idee een google maps mashup en het vierde idee, een wordpress site, facebook pagina, twitter & tumblr. Na elk idee heb ik weer wat geleerd, of iets opgezet wat ik kan hergebruiken, na elk idee kan ik dus een iets groter idee opzetten.
 • Documentatie / specificatie
  Ontwikkelaars vertellen mij altijd dat het heel ‘agile’ is om geen documentatie te hebben. Ik als ontwerper wil toch altijd wel graag een ontwerp maken. Wanneer je iets maakt in 400 minuten heb je daar nauwelijks tijd voor, toch ontwerp ik wel 1/3e van de tijd en maak ik uiteindelijk wel wat plaatjes. Wat anders is ten opzichte van mijn ‘normale’ ontwerpen, is dat de ontwerpen die ik in de trein maak bijna nooit compleet zijn. Vreemd genoeg heb ik het ook nog nooit gemist.

Ideeën zijn niet briljant, uitwerkingen wel

Ik ken bijna niemand die niet van zichzelf denkt dat hij of zij briljante ideeën heeft. Ik geloof ook dat iedereen die heeft. Het zijn dan ook niet de ideeën die iets heel bijzonders bieden, het gaat er om wat je met het idee doet. Ik denk dat zodra mensen dat beseffen, je makkelijker ideeën kunt delen. Immers het idee is niets waard; de goede uitwerking wel! Zelf kondig ik altijd al aan het begin van de week aan wat het idee is wat ik ga maken. Hierdoor wordt het idee ontzettend veel beter, omdat ik het zelf al direct moet uitleggen en ik er gevraagd en ongevraagd al feedback op krijg.

Maar jij bent technisch

Sinds mijn vrienden en kennissenkring van mijn rijdende conceptfabriekje hebben gehoord krijg ik nog wel eens de vraag of ik hun briljante idee niet wil uitwerken? (met een natuurlijk een fantastisch verdien-model waarbij ik het werk doe en zij de winst). Hierop vraag ik direct ‘Waarom doe je het zelf niet?’ Het antwoord: de technische aspecten waar ze geen raad mee weten.

Grappig genoeg denken mensen vaak wel van zichzelf dat ze het kunnen ontwerpen, alleen niet bouwen; terwijl als ik het inschat het vaak eerder andersom is. Ik ben zelf helemaal niet technisch, maar ik denk dat iedereen een idee kan uitwerken met de technische kennis die je hebt, of binnen een week kunt op doen met een vleugje Google.

En nu?

Ik wil tot het einde van het jaar doorgaan met elke week een idee te maken. Op 400minutes.com beschrijf ik van elk idee hoe het tot stand is gekomen, kondig ik de nieuwe ideeën aan en verzamel ik alle opgedane kennis en wijsheden in fijne oneliners. Ik hoop heel erg dat dit artikel jou inspireert om iets met jouw ideeën te doen, en zo ja dan hoop ik dat je me laat weten hoe het gaat!

Maar vooral ben ik benieuwd naar wat jou nu tegenhoudt om met je ideeën aan de slag te gaan?

0 Shares:
2 comments
 1. Hey Richard,

  Ik vind je idee heel erg gaaf! Zeker leuk ook om de koppeling met Agile/Scrum te lezen, want ik kom uit die 'scene' ;)

  Om je vraag te beantwoorden, wat mij tegenhoudt om ideeën uit te werken: ze zijn vaak (te) Vaag en (te) Groot. En dan wordt het direct een onoverzichtelijk, eindeloos project. Ik ben ook zo iemand die denkt 'maar hoe moet dat dan? Dat kan ik toch helemaal niet zelf?' Met dan de nodige 'moeilijk! Moeeeeilijk!' erachteraan ;)

  Ik vind jouw insteek van 'in een week moet het af zijn' dus wel leuk. Ben ik direct benieuwd… wat nou als dat niet lukt? Laat je het dan varen of ga je stiekem de week er op (of het weekend) er verder mee? 

  Groeten,
  Yvonne

  Ps dat verdien-model klinkt trouwens goed ;)

  1. Hoi Yvonne,

   Wat leuk om te horen dat je het idee gaaf vindt. Mijn ideeën beginnen ook bijna altijd heel vaag en lijken veel te groot en moeilijk in het begin. De truuk is dan ook om je idee op te knippen in kleinere ideeën. Ik denk dat uiteindelijk alle ideeën die ik tot nu toe gedaan heb in 1 simpele webpagina had kunnen maken.

   Echter, en dit beantwoordt ook gelijk jouw vraag, soms heb ik meer aan een idee toegevoegd om het beter tot zijn recht te laten komen. Het&nbsp ;http://www.lastminutesouvenir.com/ idee is een idee waar ik veel teveel aan toegevoegd had, dit idee heeft me dan ook vervolgens 3 weken gekost. Achteraf heb ik hier spijt van, dit idee had geen 3 weken hoeven duren. Toen ik met&nbsp ;http://www.megamapmap.com/view.php?id=68839 (MegaMapMap) dezelfde richting op ging heb ik heel veel van de dingen die ik hier in wilde stoppen eruit gehaald, en dit idee dus wel af kunnen ronden binnen een week. Als ik hier ooit mee verder wil, dan voeg ik in die week allemaal dingen toe, die ik er in had willen hebben. Lang verhaal dit(!) maar wat ik er mee wil zeggen is dat ik geleerd heb om altijd binnen een week het idee af te sluiten / af te maken, zelfs als niet alles er in zit wat ik op voorhand er in had willen hebben.

   Ga jij nu met jouw vage moeilijke maar eigenlijk leuke stoere ideeën aan de gang?Groetjons,

   Richard

Comments are closed.

Dit artikel is 5.117 keer gelezen