Het gaat goed met Instagram, de foto-app voor iPhone waarmee je hippe filters over je geschoten plaatjes kunt leggen en kunt delen met je foto vrienden. Onlangs hebben ze Google’s product manager aangetrokken en ook een ex-Gowalla interface ontwerper is inmiddels werkzaam bij de foto-app. Instagram is lang niet de enige foto-app, maar wel veruit de populairste. Wat is nou het geheim van Instagram?

Analoog vs. Digitaal 2.0

instagram hipstamatic app
Sommige mensen zweren bij Instagram en anderen bij Hipstamatic. You either hate it or love it. Hipstamatic wordt gekenmerkt door de retro look en feel. Je kijkt echt door een zoeker en de body doet analoog aan. Instagram kent wat dat betreft een veel modernere uitstraling.

Eenvoud vs. Creativiteit

Instagram is recht toe, recht aan. Simpel en gebruiksvriendelijk. Je maakt een foto, je kiest daarna een filter, je voegt tekst toe, deelt de foto al dan niet op sociale netwerken en klaar is je creatie. Je kunt ook een foto maken met een bepaalde filter en deze toch later nog aanpassen. Heel gebruiksvriendelijk dus. Onlangs is de app uitgebreid met meer filters. Deze hoef je dus niet te kopen zoals bij Hipstamatic.

Hipstamatic werkt omgekeerd en hanteert naast de analoge uitstraling ook een analoge aanpak. Dit houdt in dat je eerst je filter en je lens kiest. Zo ging dat vroeger namelijk ook. Daarna maak je je foto en kun je deze niet meer aanpassen. Dit eist een betere voorbereiding en een creatievere aanpak van de fotograaf. De app biedt ook lenzen te koop aan. Hiermee wordt meteen het verdienmodel duidelijk van Hipstamatic. Wil je je foto’s offline vereeuwigen? Dan kun je ze ook laten drukken, uiteraard tegen betaling. Deze dienst kent Instagram trouwens ook, ze noemen het Printstagram!

Social Picture Sharing

Het grote verschil tussen Instagram en Hipstamatic zit hem in het sociale karakter. Instagram is niet alleen een leuke dienst waarmee je je foto’s kunt pimpen d.m.v. een kek filtertje, je kunt ook meteen de foto delen Hipstamatic picturemet je vrienden in de app. Je kunt de foto’s ‘liken’ en erop reageren. De foto’s met de meeste likes komen ook in de categorie ‘Popular’ te staan waar je ander talent kunt ontdekken. De dienst importeert vrienden uit Facebook en Twitter en daarnaast kun je ook zelf op zoek naar bekenden of andere mensen die je graag wilt volgen. Dit zorgt er natuurlijk voor dat de app zeer geliefd is onder alle social minded fotografie liefhebbers.

Daarnaast is Instagram nu ook in Facebook Timeline geïntegreerd. Als je de app hebt gekoppeld aan Facebook, worden je creaties vanaf nu in een Instagram mapje op Facebook verzameld. Handig toch?

Revival van de Polaroid

Welke app je ook kiest. Met beide kun je prachtige plaatjes maken. Waar Hipstamatic een analoge aanpak kent, is Instagram meer digitaal geïnspireerd. We kunnen wel stellen dat digitaal de overhand heeft en de revival of the polaroidanaloge aanpak slechts door een klein groepje, de liefhebbers, wordt gewaardeerd.

Of Instagram en Hipstamatic van invloed zijn geweest op de revival van de ouderwetse Polaroid is niet hard te maken, maar ik sluit het niet uit. Net zoals dat Wordfeud het saaie bordspel Scrabble heeft doen herleven. Ouderwets in een nieuw jasje zullen we maar zeggen…

0 Shares:
2 comments
  1. Ik gebruik zelf beide, maar als ik moet kiezen zou ik toch voor Hipstamatic gaan vanwege het onvoorspelbare, het met je iPhone kunnen schudden om een ad random combi te krijgen van film en lens en vanwege het feit dat ik al tijden betatester ben en Hipstamatic me aan het hart gaat :). Wel jammer dat ze de boot een beetje gemist hebben qua social network. Er bestaan binnen Hipstamatic wel albums en je kan foto's van vrienden "liken", maar het is het allemaal net niet. Voor mij geen probleem. Ik Instagram mijn Hipstamaticfoto's regelmatig, met de #hipstagram ;).

  2. Ik ken beide apps niet. Want ze zijn beiden nog steeds exclusief voor de iPhone. En ik werk met Android. Daar zijn overigens ook enkele apps die gelijksoortige foto's maken hoor:
    Retrocamera  en Littlephoto (evenals Hipstamatic, eerst filter kiezen). Met Vignette kun je wel achteraf een filter eroverheen leggen.
    Overigens staat wel op de website van Instagram dat ze binnenkort komen met een Android-versie..

Comments are closed.

Dit artikel is 5.893 keer gelezen