Computers zijn tegenwoordig poepiegoedkoop. Oké, ik heb het dan niet over een vette Vaio of een of andere appelachtige ultrabook. Wil je niet in HD allerlei creatures neermaaien met je middeleeuwse lans dan kun je met een betaalbare pc of laptop veel mooie dingen doen met freeware.

Ubuntu 
Toegegeven: ik heb geen computer waarop Linux draait. Ik heb het een paar dagen geprobeerd uit nieuwsgierigheid en het werkte prima. Veel intuïtiever dan ik dacht. Geen geld voor een computer met besturingssysteem, Windowshater of wil je eens wat anders: het kan.

Open Office 
Het ziet eruit als Office ’98, maar functioneert prima. Het programma Calc, de Excel van Open Office bevalt me zelfs veel beter: een uitgavenschema bijhouden is gebruiksvriendelijker en het opslaan in andere bestandstypes gaat makkelijker. Documenten worden als .ods opgeslagen, maar je kunt ze ook als Officebestandtypes opslaan, zodat je ze ook in de officiële Office kunt openen.

Gimp
Photoshoplookalike Gimp bevat veel mogelijkheden. Het werkt net als Photoshop met layars en je kunt er eenvoudig mee croppen en red eyes removen. Ik ben geen hardcoreontwerper en voor eenvoudige bewerkingen, kaartjes en banners heb ik Gimp een jaar lang prima gebruikt.

Evernote 
Verzameltool. Bookmarks, foto’s, geclipte stukjes site alles kun je onder zelfgekozen labels opslaan. Voordeel: het is op elk (mobiel) apparaat beschikbaar. Stel: ik ben op zoek naar een nieuwe laptop. Dan kan ik alle info, aanbiedingen, foto’s e.d. over het label ‘nieuwe laptop’ opslaan. Praktisch en gratis.

Alles is gratis?
We gebruiken meer freeware dan we doorhebben: browsers, sociale netwerken, websites, blogs. We zijn vaak verontwaardigd als we moeten betalen voor een dienst, omdat we zo ontzettend veel gratis gebruiken. Daarom vind ik het apart dat we het geld dat we uitgeven aan internet, voornamelijk aan de verbinding spenderen en aan spulletjes die we kopen. Niet aan tools en informatie die we er vinden.

Bij veel gratis diensten is het mogelijk om een donatie te doen. En dat is zeker iets om in overweging te nemen als je bepaalde tools veel gebruikt.

 

0 Shares:
1 comment
  1. Bij de eerste drie is eigenlijk belangrijker dat ze "vrij" zijn. "Free as in speech" zeggen ze in engelstalige landen. Dat ze ook "free as in beer" zijn is daar een fijn neveneffect van.

    Evernote is wel een beetje een vreemde eend hier (gratis versie van commecieel programma), en ik had zelf denk ik ook Firefox genoemd.

Comments are closed.

Dit artikel is 3.667 keer gelezen